Płyty ażurowe na beton.

Czy jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ogrodu z tarasem czy malutkiego balkonu musimy się zastanowić nad aranżacją tego miejsca i doborem roślin. Tutaj znajdziesz inspiracje, ciekawe pomysły i nietypowe rozwiązania związane z tym tematem.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

mianiek
Początkujący
Początkujący

Płyty ażurowe na beton.

Post autor: mianiek »

Witam.

Mam na podwórku stary dojazd do garażu i chodniki do domu w postaci betonowej wylewki, która była robiona ponad 30 lat temu. Nie wiem niestety jaką ma grubość i czy była wylewana na żwirze czy innej podsypce. Wylewka pękła w kilku miejscach, ale raczej kruszy się jej górna warstwa.

Ponieważ planuje wykonanie nowego dojazdu i chodnika zastanawiam się czy nie można było by wykorzystać istniejący jako podkład i ułożyć na nim płyt ażurowych na cienkiej podsypce piaskowo-cementowej lub bez. Takie rozwiązanie było by mi na rękę z względów finansowych jako że nie musiał bym płacić za skucie i wywiezienie wylewki i mógłbym spróbować sam ułożyć płyty na niej (wypoziomowana powierzchnia).

Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Czy nie będzie problemu z taką konstrukcją na przełomie lat?
Czy może możecie podpowiedzieć leprze rozwiązanie.

Obawiam się trochę czy woda która by się dostała pod płyty i w otwory nie rozsadziła by tej konstrukcji podczas zimy.

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogrody, balkony i tarasy”