Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Sam robię wentylację mechaniczną
Na kanałach spiro - domowych wentylacji się nie wykonuje. Nie ma odpowiednich średnic i są za głośne!!! Duże opory i poziom szumów zmusiły nawet takich "zwolenników" kanałów spiro jak rekuperatory.pl do zrewidowania poglądów.
Czyli tylko 1 oferta jest robiona przez prawdziwych fachowców.
Centrala za 3500zł netto + 150mb kanałów 75mm - 1300zł netto + dwie skrzynki i 16 anemostatów z przejściówkami 1100 zł netto + opaski i taśma . 6000złnetto -
- 6600 zł netto za robociznę - trochę drogo!!!!
Czyli tylko 1 oferta jest robiona przez prawdziwych fachowców.
Centrala za 3500zł netto + 150mb kanałów 75mm - 1300zł netto + dwie skrzynki i 16 anemostatów z przejściówkami 1100 zł netto + opaski i taśma . 6000złnetto -
- 6600 zł netto za robociznę - trochę drogo!!!!
-
mastercheat
- Początkujący

Centrala 4850 netto po rabacie (wg wyceny)
, robocizna 2400 netto
to około 5300 wychodzi na czerpnie wyrzutnię, przepustnicex2, trójnik z odskraplaczemx2, tłumik akustycznyx2, rozdzielacz8x75(x2), taśma montażowa, złączki, uszczelki, zaślepki, anemostaty, kolektory pod anemostaty, przewody smartflex 50mx4, przewód eleatyczny 160 10m, i inne drobne pier....
, robocizna 2400 netto
to około 5300 wychodzi na czerpnie wyrzutnię, przepustnicex2, trójnik z odskraplaczemx2, tłumik akustycznyx2, rozdzielacz8x75(x2), taśma montażowa, złączki, uszczelki, zaślepki, anemostaty, kolektory pod anemostaty, przewody smartflex 50mx4, przewód eleatyczny 160 10m, i inne drobne pier....
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Podałem Panu ceny z Bartyckiejmastercheat pisze:Centrala 4850 netto po rabacie (wg wyceny)
, robocizna 2400 netto
to około 5300 wychodzi na czerpnie wyrzutnię, przepustnicex2, trójnik z odskraplaczemx2, tłumik akustycznyx2, rozdzielacz8x75(x2), taśma montażowa, złączki, uszczelki, zaślepki, anemostaty, kolektory pod anemostaty, przewody smartflex 50mx4, przewód eleatyczny 160 10m, i inne drobne pier...ółki.
Nie ma przepustnic w takiej wentylacji - ich dokładność jest mniejsza niż przepływy, nie robi się też tej wentylacji na trójnikach - tylko na skrzynce. trzeciego
Kolektory pod anemostaty robi się gdy z jednego kanału leci powietrze wentylacyjne a z drugiego czy nawet trzeciego powietrze recyrkulacyjne z pompy ciepła ( Pan będzie miał takie rozwiązanie)
Co do tłumików - instalacja prawidłowo wykonana nie może być słyszalna w ogóle na podstawowym biegu!!! Problem z szumem ( dudnienie) zaczyna się, gdy powietrze płynie za wolno. Optymalna prędkość powietrza w kanale ( przedział prędkości gdzie mamy najcichsze przepływy o najmniejszych oporach ) wynosi od 2 do 5m/sek.
ściąga:
śred. 2m/sek 5m/sek
53 mm 16m3/h 40m3/h
63 mm 22m3/h 55m3/h
68 mm 26m3/h 65m3/h
82 mm 38m3/h 95m3/h
102mm 58m3/h 150m3/h
127mm 90m3 225m3/h
160mm 145m3/h 360m3/h
200mm 226m3/h 565m3/h
Jeżeli ma Pan centralę 300m3/h i np. 6 nawiewów to przy minimum (30 %) powinien Pan mieć kanały 53mm ( wewnątrz) przy 400-tce 63 -68 mm - PO JEDNYM . Jak Pan zwolni powietrze dokładając drugi kanał to wzrosną opory i szumy - być może wtedy faktycznie tłumiki będą potrzebne - tylko po co robić drożej i głośniej???
Do Pana T.B.
Gdzie kupić potrzebne elementy do wykonania wentylacji: linki, adresy, www? Jakaś firma godna polecenia - małopolska.
Gdzie kupić potrzebne elementy do wykonania wentylacji: linki, adresy, www? Jakaś firma godna polecenia - małopolska.
Panie Tomaszu może Pan podać jakiś kontakt do tego sklepu na Bartyckiej.
pozdrawiam
Tadek
pozdrawiam
Tadek
-
piciek1906
- Zainteresowany

DO BKBW
Raczej nie oczekiwałbym na odpowiedz od T.B.
Jakiś czas temu zadałem mu podobne pytanie i nie otrzymałem odpowiedzi do dzisiaj. Jest szansa, że poda Ci stronę producenta z Belgii lub Holandi ale i tak będziesz miał problem żeby zamówić tak małą ilość jaką potrzebujesz. Twoje pytanie nie jest dla niego wygodne a w innych tematach na tym samym forum jest aktywny jak mało kto. Nawet dzisiaj miał wpisy a Ty czekasz już ponad tydzień.
Ze mną było podobnie, jakikolwiek rekuporator zaproponujesz to albo beznadziejny albo za drogi albo za tani a jak zapytasz o konkretny model godny polecenia to też będzie unikał odpowiedzi.
Pozdrawiam
Jakiś czas temu zadałem mu podobne pytanie i nie otrzymałem odpowiedzi do dzisiaj. Jest szansa, że poda Ci stronę producenta z Belgii lub Holandi ale i tak będziesz miał problem żeby zamówić tak małą ilość jaką potrzebujesz. Twoje pytanie nie jest dla niego wygodne a w innych tematach na tym samym forum jest aktywny jak mało kto. Nawet dzisiaj miał wpisy a Ty czekasz już ponad tydzień.
Ze mną było podobnie, jakikolwiek rekuporator zaproponujesz to albo beznadziejny albo za drogi albo za tani a jak zapytasz o konkretny model godny polecenia to też będzie unikał odpowiedzi.
Pozdrawiam
Witam serdecznie,
Chciałbym zrobić wentylację mechaniczną z rekuperacją ponieważ jest ewidentny problem z wilgocią. Szczególnie w sypialni. Prosiłbym o poradę w tym zakresie (oczywiście zależy mi na ekonomicznym rozwiązaniu):
Projekt wentylacji mechanicznej:
Charakterystyka
Dom o powierzchni 97m2 z poddaszem użytkowym plus mały stryszek oparty na jętkach. Ocieplenie 10 cm styropian ściany na pustaku maxie, sufit 30 cm wełny Rockwool. Projekt domu to Ewelinka generalnie układ ten sam
.
Mam zatem następujące pytania co do:
1. Doboru rekuperatora.
2. Kanały z czego? Oczywiście rozprowadzone one zostaną na strychu od reku w dół do pomieszczeń. Więc trzeba pomyśleć o ich izolacji. Są jakieś gotowe rozwiązania?
3. Jaka średnica tych kanałów zakładając, że mamy tak: na dole sypialnia, salon, kuchnia, łazienka, kotłownia czyli jeśli dobrze rozumiem 2 nawiewy i 2 wywiewy. U góry mamy 3 pokoje, gabinet plus łazienkę. Tutaj zaś 4 nawiewy plus jeden wywiew.
4. Mam nadzieję iż w pk. 3 dobrze oszacowałem ilość nawiewów i wywiewów
?
5. Czy robić GWC? Jaki długi?
6. Czerpnię chcę zrobić też na ścianie a wyrzutnie dachową przez specjalną dachówkę. Co do czerpni to od południa czy północy?
7. Kanały nawiewne rozdzielić na skrzynce jakiejś rozdzielczej gdzie takowe nabyć?
8. Co z wywiewem jak prowadzimy kanały do wyrzutni?
To w zasadzie tyle jeżeli chodzi o moje pytania. Z wdzięcznością przeczytam wszelkie uwagi każdego profesjonalisty w tej materii.
Chciałbym zrobić wentylację mechaniczną z rekuperacją ponieważ jest ewidentny problem z wilgocią. Szczególnie w sypialni. Prosiłbym o poradę w tym zakresie (oczywiście zależy mi na ekonomicznym rozwiązaniu):
Charakterystyka
Dom o powierzchni 97m2 z poddaszem użytkowym plus mały stryszek oparty na jętkach. Ocieplenie 10 cm styropian ściany na pustaku maxie, sufit 30 cm wełny Rockwool. Projekt domu to Ewelinka generalnie układ ten sam
1. Doboru rekuperatora.
2. Kanały z czego? Oczywiście rozprowadzone one zostaną na strychu od reku w dół do pomieszczeń. Więc trzeba pomyśleć o ich izolacji. Są jakieś gotowe rozwiązania?
3. Jaka średnica tych kanałów zakładając, że mamy tak: na dole sypialnia, salon, kuchnia, łazienka, kotłownia czyli jeśli dobrze rozumiem 2 nawiewy i 2 wywiewy. U góry mamy 3 pokoje, gabinet plus łazienkę. Tutaj zaś 4 nawiewy plus jeden wywiew.
4. Mam nadzieję iż w pk. 3 dobrze oszacowałem ilość nawiewów i wywiewów
6. Czerpnię chcę zrobić też na ścianie a wyrzutnie dachową przez specjalną dachówkę. Co do czerpni to od południa czy północy?
7. Kanały nawiewne rozdzielić na skrzynce jakiejś rozdzielczej gdzie takowe nabyć?
To w zasadzie tyle jeżeli chodzi o moje pytania. Z wdzięcznością przeczytam wszelkie uwagi każdego profesjonalisty w tej materii.
Piciek nie zgodzę się z tobą 2lata temu ja szukałem dobrego reku i pan TB doradził mi zakup dostosowany do moich potrzeb. Co lepsza nawet nie usiłował mi go wcisnąć od siebie a mógł.
Maniak mógłbyś troszkę poszukać masę o tym pisał TB.
GWC nie ma sensu gdyż niepotrzebnie zwiększa opór na silnikach a wychłodzenie/podgrzanie powietrza wyjdzie drożej niż pozyskanie go z innego źródła ciepła np klimatyzatora.
GWC nie ma sensu gdyż niepotrzebnie zwiększa opór na silnikach a wychłodzenie/podgrzanie powietrza wyjdzie drożej niż pozyskanie go z innego źródła ciepła np klimatyzatora.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Szanowny Panie... to na forum wyjaśniam i staram się pomóc. Jeżeli Pan ma do mnie sprawę inną - to jest wszystko w profilu W GOOGLACH po co o to pytać na ogólnym forum?piciek1906 pisze:DO BKBW
Pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Kanały dobiera się ściśle do centrali i domu - chodzi o najcichsze przepływy i najmniejsze oporyManiak pisze:Witam serdecznie,
Charakterystyka
Dom o powierzchni 97m2 z poddaszem użytkowym plus mały stryszek oparty na jętkach. Ocieplenie 10 cm styropian ściany na pustaku maxie, sufit 30 cm wełny Rockwool. Projekt domu to Ewelinka generalnie układ ten sam :).
1. Doboru rekuperatora.
4. Mam nadzieję iż w pk. 3 dobrze oszacowałem ilość nawiewów i wywiewów :)?
Jeżeli robimy gwc - to centrala musi mieć minimum 400m3/h i 400Pa oraz bypass .
najlepiej jest zacząć od
- w jakiej kasie musimy się zmieścić
a potem centrala, kanały... dalej czerpnia i wyrzutnia.
Z dostępem do kanałów elastycznych o średnicach poniżej 80mm jest utrudnione - przynajmniej ja mam problem znaleźć takiego dostawcę. Są dostępne pe-flex, np fi wew. 63mm.
Jak to jest z tą pompą ciepła powietrze-powietrze. Mamy dodatkową instalację w obiegu zamkniętym - powietrze krąży wewnątrz budynku przez "wymiennik" pompy ciepła. Czy w takim obiegu zamkniętym nie ma problemów z nieprzyjemnymi zapachami z pomieszczeń "brudnych" wtłaczanych do pomieszczeń "czystych"?
Jak to jest z tą pompą ciepła powietrze-powietrze. Mamy dodatkową instalację w obiegu zamkniętym - powietrze krąży wewnątrz budynku przez "wymiennik" pompy ciepła. Czy w takim obiegu zamkniętym nie ma problemów z nieprzyjemnymi zapachami z pomieszczeń "brudnych" wtłaczanych do pomieszczeń "czystych"?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Mogę napisać tylko to co wiem, a wiem gdzie ja kupuję - w Turcji i Francji. Nie uznaję zakupów przez internet. Takie zakupy wpłynęły na znaczne obniżenie jakości central kanałów . Gdy wiadomo, że kupujący nie będzie oglądał , słuchał, porównywał jakość wykonania - zaczyna się robić tandetę +super opis. Potem, ten co dobry towar robi - musi równać w dół by sprzedawać. I tak to leci,Z dostępem do kanałów elastycznych o średnicach poniżej 80mm jest utrudnione - przynajmniej ja mam problem znaleźć takiego dostawcę. Są dostępne pe-flex, np fi wew. 63mm.
Przy podczerwonym podłogowym nie ma Pan kontaktu z czynnikiem - powietrzem
Przy ściennym... Przecież grzejniki konwekcyjne pobierają (dołem ) powietrze z pomieszczenia i górą te powietrze wyrzucają - i coś śmierdzi?
Nie bardzo rozumiem Pana pytanie.
Jeśli chodzi o pytanie dotyczące pompy ciepła i przenoszenia zapachów to mam na myśli system z skrzynkami rozprężnymi, gdzie w jednym anemostacie spotyka się powietrze z wentylacji i z obiegu zamkniętego ogrzewania/chłodzenia powietrza.