Sam robię wentylację mechaniczną

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Sam robię wentylację mechaniczną

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Na kanałach spiro - domowych wentylacji się nie wykonuje. Nie ma odpowiednich średnic i są za głośne!!! Duże opory i poziom szumów zmusiły nawet takich "zwolenników" kanałów spiro jak rekuperatory.pl do zrewidowania poglądów.
Czyli tylko 1 oferta jest robiona przez prawdziwych fachowców.
Centrala za 3500zł netto + 150mb kanałów 75mm - 1300zł netto + dwie skrzynki i 16 anemostatów z przejściówkami 1100 zł netto + opaski i taśma . 6000złnetto -
- 6600 zł netto za robociznę - trochę drogo!!!!

mastercheat
Początkujący
Początkujący

Post autor: mastercheat »

Centrala 4850 netto po rabacie (wg wyceny)
, robocizna 2400 netto

to około 5300 wychodzi na czerpnie wyrzutnię, przepustnicex2, trójnik z odskraplaczemx2, tłumik akustycznyx2, rozdzielacz8x75(x2), taśma montażowa, złączki, uszczelki, zaślepki, anemostaty, kolektory pod anemostaty, przewody smartflex 50mx4, przewód eleatyczny 160 10m, i inne drobne pier....

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

mastercheat pisze:Centrala 4850 netto po rabacie (wg wyceny)
, robocizna 2400 netto

to około 5300 wychodzi na czerpnie wyrzutnię, przepustnicex2, trójnik z odskraplaczemx2, tłumik akustycznyx2, rozdzielacz8x75(x2), taśma montażowa, złączki, uszczelki, zaślepki, anemostaty, kolektory pod anemostaty, przewody smartflex 50mx4, przewód eleatyczny 160 10m, i inne drobne pier...ółki.
Podałem Panu ceny z Bartyckiej
Nie ma przepustnic w takiej wentylacji - ich dokładność jest mniejsza niż przepływy, nie robi się też tej wentylacji na trójnikach - tylko na skrzynce. trzeciego
Kolektory pod anemostaty robi się gdy z jednego kanału leci powietrze wentylacyjne a z drugiego czy nawet trzeciego powietrze recyrkulacyjne z pompy ciepła ( Pan będzie miał takie rozwiązanie)

Co do tłumików - instalacja prawidłowo wykonana nie może być słyszalna w ogóle na podstawowym biegu!!! Problem z szumem ( dudnienie) zaczyna się, gdy powietrze płynie za wolno. Optymalna prędkość powietrza w kanale ( przedział prędkości gdzie mamy najcichsze przepływy o najmniejszych oporach ) wynosi od 2 do 5m/sek.

ściąga:
śred. 2m/sek 5m/sek
53 mm 16m3/h 40m3/h
63 mm 22m3/h 55m3/h
68 mm 26m3/h 65m3/h
82 mm 38m3/h 95m3/h
102mm 58m3/h 150m3/h
127mm 90m3 225m3/h
160mm 145m3/h 360m3/h
200mm 226m3/h 565m3/h

Jeżeli ma Pan centralę 300m3/h i np. 6 nawiewów to przy minimum (30 %) powinien Pan mieć kanały 53mm ( wewnątrz) przy 400-tce 63 -68 mm - PO JEDNYM . Jak Pan zwolni powietrze dokładając drugi kanał to wzrosną opory i szumy - być może wtedy faktycznie tłumiki będą potrzebne - tylko po co robić drożej i głośniej???

bkbw
Początkujący
Początkujący

Post autor: bkbw »

Do Pana T.B.
Gdzie kupić potrzebne elementy do wykonania wentylacji: linki, adresy, www? Jakaś firma godna polecenia - małopolska.

tador
Początkujący
Początkujący

Post autor: tador »

Panie Tomaszu może Pan podać jakiś kontakt do tego sklepu na Bartyckiej.

pozdrawiam
Tadek

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

piciek1906
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: piciek1906 »

DO BKBW

Raczej nie oczekiwałbym na odpowiedz od T.B.
Jakiś czas temu zadałem mu podobne pytanie i nie otrzymałem odpowiedzi do dzisiaj. Jest szansa, że poda Ci stronę producenta z Belgii lub Holandi ale i tak będziesz miał problem żeby zamówić tak małą ilość jaką potrzebujesz. Twoje pytanie nie jest dla niego wygodne a w innych tematach na tym samym forum jest aktywny jak mało kto. Nawet dzisiaj miał wpisy a Ty czekasz już ponad tydzień.
Ze mną było podobnie, jakikolwiek rekuporator zaproponujesz to albo beznadziejny albo za drogi albo za tani a jak zapytasz o konkretny model godny polecenia to też będzie unikał odpowiedzi.

Pozdrawiam

Maniak
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Maniak »

Witam serdecznie,

Chciałbym zrobić wentylację mechaniczną z rekuperacją ponieważ jest ewidentny problem z wilgocią. Szczególnie w sypialni. Prosiłbym o poradę w tym zakresie (oczywiście zależy mi na ekonomicznym rozwiązaniu):

Projekt wentylacji mechanicznej:

Charakterystyka

Dom o powierzchni 97m2 z poddaszem użytkowym plus mały stryszek oparty na jętkach. Ocieplenie 10 cm styropian ściany na pustaku maxie, sufit 30 cm wełny Rockwool. Projekt domu to Ewelinka generalnie układ ten sam :).

Mam zatem następujące pytania co do:

1. Doboru rekuperatora.
2. Kanały z czego? Oczywiście rozprowadzone one zostaną na strychu od reku w dół do pomieszczeń. Więc trzeba pomyśleć o ich izolacji. Są jakieś gotowe rozwiązania?
3. Jaka średnica tych kanałów zakładając, że mamy tak: na dole sypialnia, salon, kuchnia, łazienka, kotłownia czyli jeśli dobrze rozumiem 2 nawiewy i 2 wywiewy. U góry mamy 3 pokoje, gabinet plus łazienkę. Tutaj zaś 4 nawiewy plus jeden wywiew.
4. Mam nadzieję iż w pk. 3 dobrze oszacowałem ilość nawiewów i wywiewów :)?
5. Czy robić GWC? Jaki długi?
6. Czerpnię chcę zrobić też na ścianie a wyrzutnie dachową przez specjalną dachówkę. Co do czerpni to od południa czy północy?
7. Kanały nawiewne rozdzielić na skrzynce jakiejś rozdzielczej gdzie takowe nabyć?
8. Co z wywiewem jak prowadzimy kanały do wyrzutni?

To w zasadzie tyle jeżeli chodzi o moje pytania. Z wdzięcznością przeczytam wszelkie uwagi każdego profesjonalisty w tej materii.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Piciek nie zgodzę się z tobą 2lata temu ja szukałem dobrego reku i pan TB doradził mi zakup dostosowany do moich potrzeb. Co lepsza nawet nie usiłował mi go wcisnąć od siebie a mógł.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Maniak mógłbyś troszkę poszukać masę o tym pisał TB.
GWC nie ma sensu gdyż niepotrzebnie zwiększa opór na silnikach a wychłodzenie/podgrzanie powietrza wyjdzie drożej niż pozyskanie go z innego źródła ciepła np klimatyzatora.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

piciek1906 pisze:DO BKBW

Raczej nie oczekiwałbym na odpowiedz od T.B.
Jakiś czas temu zadałem mu podobne pytanie i nie otrzymałem odpowiedzi do dzisiaj. Jest szansa, że poda Ci stronę producenta z Belgii lub Holandi ale i tak będziesz miał problem żeby zamówić tak małą ilość jaką potrzebujesz. Twoje pytanie nie jest dla niego wygodne a w innych tematach na tym samym forum jest aktywny jak mało kto. Nawet dzisiaj miał wpisy a Ty czekasz już ponad tydzień.
Ze mną było podobnie, jakikolwiek rekuporator zaproponujesz to albo beznadziejny albo za drogi albo za tani a jak zapytasz o konkretny model godny polecenia to też będzie unikał odpowiedzi.

Pozdrawiam
Szanowny Panie... to na forum wyjaśniam i staram się pomóc. Jeżeli Pan ma do mnie sprawę inną - to jest wszystko w profilu W GOOGLACH po co o to pytać na ogólnym forum?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Maniak pisze:Witam serdecznie,

Chciałbym zrobić wentylację mechaniczną z rekuperacją ponieważ jest ewidentny problem z wilgocią. Szczególnie w sypialni. Prosiłbym o poradę w tym zakresie (oczywiście zależy mi na ekonomicznym rozwiązaniu):

Projekt wentylacji mechanicznej:

Charakterystyka

Dom o powierzchni 97m2 z poddaszem użytkowym plus mały stryszek oparty na jętkach. Ocieplenie 10 cm styropian ściany na pustaku maxie, sufit 30 cm wełny Rockwool. Projekt domu to Ewelinka generalnie układ ten sam :).

Mam zatem następujące pytania co do:

1. Doboru rekuperatora.
2. Kanały z czego? Oczywiście rozprowadzone one zostaną na strychu od reku w dół do pomieszczeń. Więc trzeba pomyśleć o ich izolacji. Są jakieś gotowe rozwiązania?
3. Jaka średnica tych kanałów zakładając, że mamy tak: na dole sypialnia, salon, kuchnia, łazienka, kotłownia czyli jeśli dobrze rozumiem 2 nawiewy i 2 wywiewy. U góry mamy 3 pokoje, gabinet plus łazienkę. Tutaj zaś 4 nawiewy plus jeden wywiew.
4. Mam nadzieję iż w pk. 3 dobrze oszacowałem ilość nawiewów i wywiewów :)?
5. Czy robić GWC? Jaki długi?
6. Czerpnię chcę zrobić też na ścianie a wyrzutnie dachową przez specjalną dachówkę. Co do czerpni to od południa czy północy?
7. Kanały nawiewne rozdzielić na skrzynce jakiejś rozdzielczej gdzie takowe nabyć?
8. Co z wywiewem jak prowadzimy kanały do wyrzutni?

To w zasadzie tyle jeżeli chodzi o moje pytania. Z wdzięcznością przeczytam wszelkie uwagi każdego profesjonalisty w tej materii.
Kanały dobiera się ściśle do centrali i domu - chodzi o najcichsze przepływy i najmniejsze opory
Jeżeli robimy gwc - to centrala musi mieć minimum 400m3/h i 400Pa oraz bypass .

najlepiej jest zacząć od
- w jakiej kasie musimy się zmieścić
a potem centrala, kanały... dalej czerpnia i wyrzutnia.

bkbw
Początkujący
Początkujący

Z dostępem do kanałów elastycznych o średnicach poniżej 80mm jest utrudnione - przynajmniej ja mam problem znaleźć takiego dostawcę. Są dostępne pe-flex, np fi wew. 63mm.

Jak to jest z tą pompą ciepła powietrze-powietrze. Mamy dodatkową instalację w obiegu zamkniętym - powietrze krąży wewnątrz budynku przez "wymiennik" pompy ciepła. Czy w takim obiegu zamkniętym nie ma problemów z nieprzyjemnymi zapachami z pomieszczeń "brudnych" wtłaczanych do pomieszczeń "czystych"?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Z dostępem do kanałów elastycznych o średnicach poniżej 80mm jest utrudnione - przynajmniej ja mam problem znaleźć takiego dostawcę. Są dostępne pe-flex, np fi wew. 63mm.
Mogę napisać tylko to co wiem, a wiem gdzie ja kupuję - w Turcji i Francji. Nie uznaję zakupów przez internet. Takie zakupy wpłynęły na znaczne obniżenie jakości central kanałów . Gdy wiadomo, że kupujący nie będzie oglądał , słuchał, porównywał jakość wykonania - zaczyna się robić tandetę +super opis. Potem, ten co dobry towar robi - musi równać w dół by sprzedawać. I tak to leci,
Jak to jest z tą pompą ciepła powietrze-powietrze. Mamy dodatkową instalację w obiegu zamkniętym - powietrze krąży wewnątrz budynku przez "wymiennik" pompy ciepła. Czy w takim obiegu zamkniętym nie ma problemów z nieprzyjemnymi zapachami z pomieszczeń "brudnych" wtłaczanych do pomieszczeń "czystych"?

Przy podczerwonym podłogowym nie ma Pan kontaktu z czynnikiem - powietrzem
Przy ściennym... Przecież grzejniki konwekcyjne pobierają (dołem ) powietrze z pomieszczenia i górą te powietrze wyrzucają - i coś śmierdzi?
Nie bardzo rozumiem Pana pytanie.

bkbw
Początkujący
Początkujący

Jeśli chodzi o pytanie dotyczące pompy ciepła i przenoszenia zapachów to mam na myśli system z skrzynkami rozprężnymi, gdzie w jednym anemostacie spotyka się powietrze z wentylacji i z obiegu zamkniętego ogrzewania/chłodzenia powietrza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”