Jak dobrze zaizolować dom częściowo podpiwniczony?

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

RobertKGB
Superużytkownik
Superużytkownik

Jak dobrze zaizolować dom częściowo podpiwniczony?

Post autor: RobertKGB »

Witam wszystkich.
Rozpoczynam niedługo budowę, mam już projekt, czekam tylko pozwolenie. Puki co mam czas na wszelkie zmiany. Dom będę budował z Ytong'a. Mniejwięcej pod połową domu mam piwnice, zastanawiam się na co zwrócić szczególnie uwagę aby czegoś nie zbabrać? Na pewno ktoś ma doświadczenie w takiej budowie mimo, że teraz większość buduje bez piwnicy.
Pozdrawiam

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Jak dobrze zaizolować dom częściowo podpiwniczony?

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Obrazek

Obrazek
plus wentylacja z odzyskiem ciepła.

Podłoga - minimum 30-40cm styropianu, ściana 8 cm wełny z paroizolacją, dach 30 cm wełny z paroizolacją okna 1.1 W/m2 xK i rekuperacja 90%

MTW
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: MTW »

RobertKGB pisze:Witam wszystkich.
Rozpoczynam niedługo budowę, mam już projekt, czekam tylko pozwolenie. Puki co mam czas na wszelkie zmiany. Dom będę budował z Ytong'a. Mniejwięcej pod połową domu mam piwnice, zastanawiam się na co zwrócić szczególnie uwagę aby czegoś nie zbabrać? Na pewno ktoś ma doświadczenie w takiej budowie mimo, że teraz większość buduje bez piwnicy.
Pozdrawiam

poziom 0 chudziaka ma być ponad ostatecznym poziomem gruntu - czyli tym po ewentualnym nawiezieniu czarnoziemu
to potem pozwoli oszczędzić na hydroizolacjach

RobertKGB
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze: Podłoga - minimum 30-40cm styropianu, ściana 8 cm wełny z paroizolacją, dach 30 cm wełny z paroizolacją okna 1.1 W/m2 xK i rekuperacja 90%
Podłoga rozumiem że ta w piwnicy, a na stropach ile styropianu od góry ? bo rozumiem ze od dołu wełna?

MTW
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: MTW »

MTW pisze:
RobertKGB pisze:Witam wszystkich.
Pozdrawiam

poziom 0 chudziaka ma być ponad ostatecznym poziomem gruntu - czyli tym po ewentualnym nawiezieniu czarnoziemu
to potem pozwoli oszczędzić na hydroizolacjach
w części niepodpiwniczonej oczywiście

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

RobertKGB pisze:
Tomasz_Brzeczkowski pisze: Podłoga - minimum 30-40cm styropianu, ściana 8 cm wełny z paroizolacją, dach 30 cm wełny z paroizolacją okna 1.1 W/m2 xK i rekuperacja 90%
Podłoga rozumiem że ta w piwnicy, a na stropach ile styropianu od góry ? bo rozumiem ze od dołu wełna?
Czy piwnica będzie ogrzewana ( użytkowa )
- stale
- na bardzo krótkie okresy
- wcale

RobertKGB
Superużytkownik
Superużytkownik

Piwnica będzie ogrzewana
- w części do temperatur rzędu 18-20oC (pralnia, warsztat, ew. w przyszłości sauna)
- w pozostałej części niekoniecznie, będzie mi tylko zależało na utrzymaniu temperatury nie niższej niż 10-15oC

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”