Jak dobrze zaizolować dom częściowo podpiwniczony?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Jak dobrze zaizolować dom częściowo podpiwniczony?
Witam wszystkich.
Rozpoczynam niedługo budowę, mam już projekt, czekam tylko pozwolenie. Puki co mam czas na wszelkie zmiany. Dom będę budował z Ytong'a. Mniejwięcej pod połową domu mam piwnice, zastanawiam się na co zwrócić szczególnie uwagę aby czegoś nie zbabrać? Na pewno ktoś ma doświadczenie w takiej budowie mimo, że teraz większość buduje bez piwnicy.
Pozdrawiam
Rozpoczynam niedługo budowę, mam już projekt, czekam tylko pozwolenie. Puki co mam czas na wszelkie zmiany. Dom będę budował z Ytong'a. Mniejwięcej pod połową domu mam piwnice, zastanawiam się na co zwrócić szczególnie uwagę aby czegoś nie zbabrać? Na pewno ktoś ma doświadczenie w takiej budowie mimo, że teraz większość buduje bez piwnicy.
Pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Jak dobrze zaizolować dom częściowo podpiwniczony?

plus wentylacja z odzyskiem ciepła.
Podłoga - minimum 30-40cm styropianu, ściana 8 cm wełny z paroizolacją, dach 30 cm wełny z paroizolacją okna 1.1 W/m2 xK i rekuperacja 90%
RobertKGB pisze:Witam wszystkich.
Pozdrawiam
poziom 0 chudziaka ma być ponad ostatecznym poziomem gruntu - czyli tym po ewentualnym nawiezieniu czarnoziemu
to potem pozwoli oszczędzić na hydroizolacjach
Podłoga rozumiem że ta w piwnicy, a na stropach ile styropianu od góry ? bo rozumiem ze od dołu wełna?Tomasz_Brzeczkowski pisze: Podłoga - minimum 30-40cm styropianu, ściana 8 cm wełny z paroizolacją, dach 30 cm wełny z paroizolacją okna 1.1 W/m2 xK i rekuperacja 90%
w części niepodpiwniczonej oczywiścieMTW pisze:RobertKGB pisze:Witam wszystkich.
Pozdrawiam
poziom 0 chudziaka ma być ponad ostatecznym poziomem gruntu - czyli tym po ewentualnym nawiezieniu czarnoziemu
to potem pozwoli oszczędzić na hydroizolacjach
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Czy piwnica będzie ogrzewana ( użytkowa )RobertKGB pisze:Podłoga rozumiem że ta w piwnicy, a na stropach ile styropianu od góry ? bo rozumiem ze od dołu wełna?Tomasz_Brzeczkowski pisze: Podłoga - minimum 30-40cm styropianu, ściana 8 cm wełny z paroizolacją, dach 30 cm wełny z paroizolacją okna 1.1 W/m2 xK i rekuperacja 90%
- stale
- na bardzo krótkie okresy
- wcale
Piwnica będzie ogrzewana
- w części do temperatur rzędu 18-20oC (pralnia, warsztat, ew. w przyszłości sauna)
- w pozostałej części niekoniecznie, będzie mi tylko zależało na utrzymaniu temperatury nie niższej niż 10-15oC
- w części do temperatur rzędu 18-20oC (pralnia, warsztat, ew. w przyszłości sauna)
- w pozostałej części niekoniecznie, będzie mi tylko zależało na utrzymaniu temperatury nie niższej niż 10-15oC