Płytki podłogowe
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Płytki podłogowe
Chcemy połozyc plytki podłogowe na posadzke betonowa. Mamy mały problem, ponieważ w kilku miejscach posadzka jest peknieta i jest szpara ok. 2-4 mm. Czy po połozeniu płytek jest mozliwość, ze płytka moze peknąc. jeżeli tak to w jaki sposób mozna temu zapobiec. Słyszałem, że są jekieś środki z tworzywa sztucznego ( cos jak silikon) , którymi wypełnia się te szpary ?????????????????????
Witam,
trzeba przeanalizować przyczynę powstawania tych pęknięc.
Jeśli przykleimy na to płytki, na 99% pękną same płytki lub spoiny międzypłytkowe.
Najlepszym rozwiązaniem, w przypadku dobrego, nośnego jastrychu, jest zszycie rys. Nacięcie poprzeczne co ok 20 cm, na długość 15 cm i włożenie prętów fi 6 mm w nacięcia i zalanie tego żywicą epoksydową i posypanie piaskiem kwarcowym.
Jeżeli okaże się, że jastrych jest słaby a rysy wciąż pracują i powiększają się, należy wyeliminować przyczynę powstawania rys i/lub wymienić jastrych.
trzeba przeanalizować przyczynę powstawania tych pęknięc.
Jeśli przykleimy na to płytki, na 99% pękną same płytki lub spoiny międzypłytkowe.
Najlepszym rozwiązaniem, w przypadku dobrego, nośnego jastrychu, jest zszycie rys. Nacięcie poprzeczne co ok 20 cm, na długość 15 cm i włożenie prętów fi 6 mm w nacięcia i zalanie tego żywicą epoksydową i posypanie piaskiem kwarcowym.
Jeżeli okaże się, że jastrych jest słaby a rysy wciąż pracują i powiększają się, należy wyeliminować przyczynę powstawania rys i/lub wymienić jastrych.
follow the white rabbit...
Nie koniecznie musi tak być.trzeba przeanalizować przyczynę powstawania tych pęknięc.
Ważne jest kiedy powstało to pęknięcie.Jeśli utrzymuje się w niezmienionym stanie od lat i nie wędruje dalej i szerzej to spokojnie można zalać je rzadką zaprawą i kleić płytki.
Jeśli jest to coś nowego i powiększającego się,to żadne sposoby nie uchronią nas przed pęknięciami płytek.
adam
Jaką zaprawą? Cementową? A co to ma dać? Skleić może?zalać je rzadką zaprawą i kleić płytki.
To będzie jedynie wypełnienie spoiny, beż wzmocnienia podłoża. Przypomnę to, o czym pisał zakłądający wątek:
2-4 mm !!!! szpary. To nie jest zwykła rysa skurczowa, która nie propaguje. Takie rysy skurczowe w mieszkaniówce to raczej ewenement by był.
W przypadku punktowego obciążenia po jedenj ze stron pęknięcia, wypełnienie zaprawą wyda tylko cichy trzask i pęknie ona, oraz zaprawa klejowa i płytki.
Natomiast zapewnieam, że zszycie rys stosuje się z powodzeniem nawet w przemysłowych rozwiązaniach i to funkcjonuje. Na swoim koncie mam ponad 21 wdrożeń ze zszywaniem rys (najstarsze, przemysłowe 5,5 roku i działa), na pewno przyniesie to rozwiazanie problemu i w miejszkaniówce.
Są sposoby, kótre temu właśnie zaradzą. Nooo chyba że dom siada i pękł na pół... to tak.Jeśli jest to coś nowego i powiększającego się,to żadne sposoby nie uchronią nas przed pęknięciami płytek.
Właśnie dlatego trzeba wiedzieć,czy to pękniecie jest ,,rozwojowe,, ,by nie wdawać się w jakieś drogie i niekonieczne technologie.Większość takich pęknięć wystarczy tylko wypełnić bez konieczności wiązania.
Mieszkam w domu,który ma 2% pochylenia,z tym że powstało ono ze 30 lat temu i nie zmienia się.Takich pęknięć miałem tu na metry.Pokrywałem je kafelkami 15 lat temu i spokój.
Mieszkam w domu,który ma 2% pochylenia,z tym że powstało ono ze 30 lat temu i nie zmienia się.Takich pęknięć miałem tu na metry.Pokrywałem je kafelkami 15 lat temu i spokój.
adam
Jeżeli tak, to po co wogóle wypełniac?
Przeiceż pęknięcia nie powiekszają się, nie pracują - tak?
Skoro tak, to klej na powierzchnię i płytka toprzykryje. Tak?
Jeśli tak, to zabieg wypełniania jest zbędny - zgodnie z logiką. Chyba że widzi Pan inne powody dla których należy spoiny wypełniać.
Jeśli tak, to zabieg wypełniania jest zbędny - zgodnie z logiką. Chyba że widzi Pan inne powody dla których należy spoiny wypełniać.
Co racja ,to racja.Jeżeli tak, to po co wogóle wypełniac?
A wypełniłem ot tak,dla poczucia estetyki.Może być?
adam
-
JBZ