Kolego Jarecki - z moich wyliczeń na zapotrzebowanie na ciepło do mojego domu wychodzi 11kW ( ogrzewanie + ciepła woda) i tutaj Skam-p 12kW + bruli przekonuje mnie bardzo. Natomiast w głębi umysłu kotłuje się myśl że może to zbyt mało (a to garaż też trzeba trochę ogrzać, a to zima będzie sroga, a to materiał z którego wybudowałem okaże się "ciepły" ale tylko na papierze).
Z drugiej strony przemawia prosta kalkulacja różnicy zużycia opału, która występuje przy porównaniu kotła 12kW a 17kW (dane z tabeli technicznej).
Wiem że ten kocioł 12kW może pracować z wyższą mocą, wiem że na wykresach innych ludzi którzy korzystają ze sterowników e-coal czy bruli wychodzi średnia moc kotła na poziomie 3.5-5 kW w okresie zimowym, wiem również że podłogówka którą będę miał (ok 90m2) potrzebuje zasilania mniejszą temperaturą niż grzejniki i że do tego kocioł o mocy 12kW powinien w zupełności wystarczyć.
Natomiast wszyscy dookoła łącznie z instalatorami mówią że lepiej zamontować kocioł o mocy 17-20kW, że 12 to za mało. Znajomi montują do swoich domów piece po 25kW bo do takich przekonują ich lokalni producenci kotłów - a jest ich sporo w mojej okolicy.
Ale gdybym miał tak słuchać wszystkich "fachowców" od budownictwa to nie wybudowałbym takiego domu jaki chciałem z materiałów które wybrałem sam na przekór namową innych osób. Istnieje przekonanie ( i nie mówię tutaj tylko o osobach starszych, które mieszkają w domach z lat 80-tych, ale również o młodych ludziach, którzy budują teraz domy), że jak 150m2 to kocioł 25kW minimum.
Nie chcę aby piec 17kW dławił się zamiast pracować optymalnie, ale nie chcę też aby kocioł 12kW chodził okresami na max swoich możliwości.
Wiem że Skam-p 12 ma poprawioną konstrukcję i że potrafi być ekonomiczny, dzisiaj dowiedziałem się że w Kętach jest zakład instalatorski montujący skam-p'y - nie dzwoniłem tam jeszcze, ciekawi mnie czy jest możliwość zobaczenia u nich skamp-a na żywo ( lub gdzieś niedaleko Kęt)?
Podejrzewam,kolego Jarecki, że po raz drugi odpiszesz mi, żeby brać 12kW, że ta moc wystarczy w zupełności, może i takiej odpowiedzi oczekuję, aby podjąć decyzję i spać spokojnie?