Sprzeciw budowy

Jak nie zginąć w gąszczu przepisów i co zrobić, by podejmowane przez nas prace były wykonane zgodnie z przepisami? Niedopełnienie przepisów prawa budowlanego może mieć bardzo poważne konsekwencje. Jeśli zastanawiasz się na jakie prace potrzebne jest pozwolenia na budowę, jak je uzyskać, jakie wymagania formalne trzeba spełnić ? tu znajdziesz pomoc.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

dawid1234
Początkujący
Początkujący

Sprzeciw budowy

Post autor: dawid1234 »

Witam.

Właśnie otrzymałem list od STAROSTY KRAKOWSKIEGO ze sprzeciwem budowy pomieszczenia gospodarczego do 25mkw. Co teraz mam zrobić? Już "po zawodach" czy da się coś zrobić jeszcze?

Obrazek

adam_50
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Re: Sprzeciw budowy

Post autor: adam_50 »

Możesz jeszcze wystąpić o zmianę MPZT.

dawid1234
Początkujący
Początkujący

A co to MPZT?

dawid1234
Początkujący
Początkujący

A co to MPZT?

dawid1234
Początkujący
Początkujący

MIEJSCOWY PLAN ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO. Już wiem, ale o co z tym chodzi? Co tam Zmienić?

adam_50
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Przepraszam za pomyłkę MPZP. To takie opracowanie, które określa co gdzie można budować. W Twoim wypadku na działce R1 można budować tylko w przypadku jeżeli istnieje już na niej zabudowa. Dlatego z marszu odrzucono Twoją prośbę.
Teoretycznie można wprowadzić zmianę w MPZP na konkretną działkę.

dawid1234
Początkujący
Początkujący

Czyli można budować jeżeli jest już zabudowa na działce? Dom jednorodzinny jest. A czytał pan zdj wklejone? O.co im chodzi? Może być tak że muszę załatwić pozwolenie i wyłączyć z terenu gospodarczego teren pod garaż? I dlatego jest coś nie tak?

adam_50
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Zdaniem urzędu Inwestor nie wykazał, że na działce istnieje gospodarstwo, a tylko taką działkę R1 zgodnie z MPZP można rozbudować.
Jeżeli na działce jest budynek o statusie tylko domu mieszkalnego to nie wolno jej rozbudowywać.

dawid1234
Początkujący
Początkujący

czyli ogólnie nic już nie mogę postawić?
mam teraz blaszaka ale ma 13 lat i strasznie zardzewial i cos trwalego teraz trzeba zrobic. i ten garaż na jego msc mialy byc

adam_50
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Spróbuj zgłosić remont tego "blaszaka". Remont może zostać wykonany innymi materiałami (coś trwalszego), wtedy każą zrobić normalny projekt i pozwolenie. Jeżeli "blaszak' został postawiony legalnie to może się udać.

dawid1234
Początkujący
Początkujący

Jade za chwilę do starostwa z tym dokumentem, dowiem sie dokładnie co i jak. Napisze jak wrócę;)

dawid1234
Początkujący
Początkujący

Byłem w starostwie. Muszę jechać do gminy o jakies zaświadczenie i dopiero zawieść im tą kartkę i już rozpatrzą pozytywnie. Chodzi o to że pomieszczenie które chciałem postawić na działce było już na rolniczej części działki. Tak to jakoś mi wytłumaczono. Dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Prawo budowlane”