Jak nie zginąć w gąszczu przepisów i co zrobić, by podejmowane przez nas prace były wykonane zgodnie z przepisami? Niedopełnienie przepisów prawa budowlanego może mieć bardzo poważne konsekwencje. Jeśli zastanawiasz się na jakie prace potrzebne jest pozwolenia na budowę, jak je uzyskać, jakie wymagania formalne trzeba spełnić ? tu znajdziesz pomoc.
Właśnie otrzymałem list od STAROSTY KRAKOWSKIEGO ze sprzeciwem budowy pomieszczenia gospodarczego do 25mkw. Co teraz mam zrobić? Już "po zawodach" czy da się coś zrobić jeszcze?
Przepraszam za pomyłkę MPZP. To takie opracowanie, które określa co gdzie można budować. W Twoim wypadku na działce R1 można budować tylko w przypadku jeżeli istnieje już na niej zabudowa. Dlatego z marszu odrzucono Twoją prośbę.
Teoretycznie można wprowadzić zmianę w MPZP na konkretną działkę.
Czyli można budować jeżeli jest już zabudowa na działce? Dom jednorodzinny jest. A czytał pan zdj wklejone? O.co im chodzi? Może być tak że muszę załatwić pozwolenie i wyłączyć z terenu gospodarczego teren pod garaż? I dlatego jest coś nie tak?
Zdaniem urzędu Inwestor nie wykazał, że na działce istnieje gospodarstwo, a tylko taką działkę R1 zgodnie z MPZP można rozbudować.
Jeżeli na działce jest budynek o statusie tylko domu mieszkalnego to nie wolno jej rozbudowywać.
czyli ogólnie nic już nie mogę postawić?
mam teraz blaszaka ale ma 13 lat i strasznie zardzewial i cos trwalego teraz trzeba zrobic. i ten garaż na jego msc mialy byc
Spróbuj zgłosić remont tego "blaszaka". Remont może zostać wykonany innymi materiałami (coś trwalszego), wtedy każą zrobić normalny projekt i pozwolenie. Jeżeli "blaszak' został postawiony legalnie to może się udać.
Byłem w starostwie. Muszę jechać do gminy o jakies zaświadczenie i dopiero zawieść im tą kartkę i już rozpatrzą pozytywnie. Chodzi o to że pomieszczenie które chciałem postawić na działce było już na rolniczej części działki. Tak to jakoś mi wytłumaczono. Dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam