APEL do posiadających domy murowane ocieplane od środka!

Trudno wątpić, że docieplenie budynku jest opłacalną inwestycją. Ale jak wykonać docieplenie budynku? Jakie materiały wybrać? Jakie są dostępne technologie? Czym się różnią? Odpowiedzi wszystkie pytania dotyczące docieplania budynków znajdziesz w tym dziale.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

JBZ

Post autor: JBZ »

Panie TB
Wiele razy pytałem Pana i pytam nadal: gdzie już opublikował Pan swoje badania?
Nie doczekałem się ani jednej odpowiedzi! :P
Prosiłem o adresy domów murowanych ocieplanych od środka z Pana polecenia.
Nie otrzymałem ani jednego! :P

Może ktoś z forumowiczów wie, jak rozmawiać ze schizofrenikiem?

A może zaświeci Pan swoim "geniuszem" w innej dziedzinie niż budownictwo. Przecież fizyka jest matką nauk i jest tyle dziedzin opartych na fizyce.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Cały czas piszę o wynikach badań.I co najważniejsze - Wyciągam z nich wnioski. Np znacznie mniejsza ( do 1%) wilgotność ścian izolowanych od wenątrz niż ścian ocieplanych z zewnątrz (5-12%), np znaczny spadek oporu cieplnego przy wzroście zawilgocenia, np badanie optymalnej długości rury w GWC. Np dwukrotny spadek zużycia energi na utrzymanie stałej temperatury w sześcianie ze ścianami izolowanymi od środka a sześcianem zamkniętym (mur na zewnątrz). Np pomiary CO2 i ww , których winiki wykluczają ze współczesnego budownictwa wentylację grawitacyjną.....
Co jeszcze mam zbadać? O czy nie pisałem. Marność "fizyki " budowli w stosunku do fizyki jest tak ogromna, że tylko obrażanie i choroby Waćpanu zostają.
Jeszcze raz podam FIZYKA BUDOWLI TO OPIS ZASTANYCH GOTOWYCH DOMÓW OGRZEWANYCH CENTRALNIE.
Fizyka jest nauką! jest uniwersalna, dlatego gramy w różnych ligach Pan doradza budowanie domów z drogim centralnym, zużywających E> 120 kWh/m2 rocznie , ja E<70kWh/m2 rocznie z najoptymalniejszym w tych warunkach ogrzewaniem niecentralnym.
Pisze Pan o braku sensowności w izolowaniu na faktycznym poziomie 0.09W/m2xK a Prof. Pogorzelski napisał : OPŁACALNA GRUBOŚĆ IZOLACJI CIEPLNEJ DOMU OGRZEWANEGO CENTRALNIE JEST WIĘKSZA O KILKADZIESIĄT PROCENT OD GRUBOŚCI STOSOWANYCH W PRAKTYCE BUDOWLANEJ. W DOMU OGRZEWANYM ELEKTRYCZNIE OPŁACALNE JEST STOSOWANIE IZOLACJI TRZYKROTNIE GRUBSZEJ.
Pan Profesor też schizofrenik? Jeżeli nie to poda Pan uczciwie jakie współczynniki Pan doradza??? Jakie zużycie E/m2 rocznie Pan zakłada???
Może mniej o chorobach a więcej rozumu.

fruzin
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: fruzin »

T. Brzęczkowski pisze:Cały czas piszę o wynikach badań...
A my cały czas się pytamy gdzie...

A tak.. wiemy, wiemy... Od E=40 nie ma odwrotu...
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji

Rafał1974
Początkujący
Początkujący

Post autor: Rafał1974 »

Panie TB. kiedyś po przeczytaniu paru Pana odpowiedzi byłem bardzo za izolacją od wewnątrz, ale czytając Pana polemikę z Jerzym Zembrowskim coraz bardziej od tego pomysłu odchodzę. Zniechęcają mnie te cudowne Pańskie badanie nie wiadomo gdzie... Marketing ma Pan doskonały, przypomina mi się "dziki zachód" i objazdowi cudotwórcy sprzedający płyn leczący wszystko...
Mam wielką nadzieję że uda się w końcu Panu Jerzemu przebadać dom z ociepleniem od wewnątrz!

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Przecież moze Pan nie izolować.... . Jak Pan sobie wyobraża badanie domu w którym ktoś mieszka, jak Pan sobie wyobraża , że mogę podać adresy klientów....

JBZ

Panie Brzęczkowski
Jest Pan kompletnym laikiem bez wykształcenia i podstaw do zabierania głosu na tematy budowlane. To co Pan nazywa szumnie badaniem, to chora Pana wyobraźnia!
Już pisałem: proszę podać, gdzie Pan opublikował swoje wyniki badań? Zanim tego nie ujrzę, będę Pana nazywał schizofrenikiem!
Pisze Pan co ma jeszcze zbadać? Siebie u psychiatry! Tego jestem pewien na 100%, że jest Pan chory i powinien się leczyć. Chce Pan dowodów? Wkrótce je opublikuję. Znajdzie je Pan na tym forum.

Pan pisze:
Jak Pan sobie wyobraża badanie domu w którym ktoś mieszka, jak Pan sobie wyobraża , że mogę podać adresy klientów....
A ja odpowiadam:
A jak Pan wyobraża badanie domu, w którym nikt nie mieszka? Aha, to takie Pan "badał" tak? :lol:

Adresy klientów może Pan podawać bez obaw, bo nie proszę o ich ujawnianie, lecz o przesłanie do mnie tylko i wyłącznie na adres:

Od tej chwili to ja biorę całą odpowiedzialność prawną na siebie. Do mnie należy negocjować z tymi osobami warunki moich badań i do mnie należy uzyskać od nich zgodę. W przypadku braku ich zgody, nie będę ingerować w ich życie - jasne?
Ale tych adresów nadal nie ma, bo Pan jest schizofrenikiem i ma je w swojej chorej wyobraźni! A czekam już ponad rok!

Czego się Pan boi? Że obnażę Pana niekompetencje? O tym wszyscy już wiedzą. Że zaneguję ocieplenia od środka? O nie! Nie mam nic przeciw ociepleniom od środka - już to pisałem, ale chcę na podstawie przykładów z życia i wyników pomiarów opisać takie przypadki i opisać konkretne wymagania do spełnienia dla takich ociepleń. Wtedy będzie można wyciągać wnioski. Bez tego te ocieplenia nie mogą być stosowane tylko dlatego, że TB pisze: "zaręczam"!

Jerzy Zembrowski
Ostatnio zmieniony 20 cze 2007, 12:15 przez JBZ, łącznie zmieniany 1 raz.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Kto jest laikiem to pokaże życie. Doradzając budowę domów zużywających powyżej 120kWh/m2 rocznie z "wentylacją" grawitacyjną, Pan nie jest laikiem, Pan wyrządza krzywdę!

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Panie Fruzin - na tym forum!

JBZ

Więc jak? Będą te adresy domów?

Jerzy Zembrowski

tomasz_z
Aktywny
Aktywny

Post autor: tomasz_z »

T. Brzęczkowski pisze:Cały czas piszę o wynikach badań.I co najważniejsze - Wyciągam z nich wnioski. Np znacznie mniejsza ( do 1%) wilgotność ścian izolowanych od wenątrz niż ścian ocieplanych z zewnątrz (5-12%), np znaczny spadek oporu cieplnego przy wzroście zawilgocenia,
A że zapytam, jak Pan "bada" wpływ wilgoci na wartość oporu cieplnego?

Pan myli coraz więcej pojęć i tym samym zapuszcza się coraz głębiej w meandry techniki, zapominając, że nie jest Pan solowym aktorem na arenie prywatnego teatru. Pan, Panie kochany się odrobinę zastanowi nad tym co pisze.

Pomiary "in situ", a badania (w liczbie mnogiej, jak Pan się wyraził) - to zupełnie dwie różne rzeczy.

Ma Pan progream badań, jakieś opracowanie, cel, zakres? To są badania.
Pomiary to po prostu mierzenie i odczytywanie wartości. Pomiary są tylko częścią wykonawczą badań.

W zasadzie, to nie Pan za obrazy powienien honorem się unosić, a czytający na Pana, za to, że traktuje ich Pan jak sztubaków, którzy uwierzą w słowa profesora.
follow the white rabbit...

fruzin
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: fruzin »

T. Brzęczkowski pisze:Panie Fruzin - na tym forum!
Dobrze wie Pan, że chodzi nam o wydania prasowe: czasopisma fachowe etc. etc.
Jak dotąd nie poznaliśmy i jestem już prawie pewien, że nie poznamy!
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Panie Tomaszu , może przedstawi Pan swoje. W/g Pana rozumiem zawilgocenie nie ma wpływu , na opór cieplny. Podobnie jak mostek termiczny do gruntu nie ma wpływu na zużycie energi w domu. Masa też nie ma wpływu na strumień ciepła, wyłącznie różnica temperatur. Zimno wpływa do domu. MOŻE PAN PODAĆ GDZIE TO KTOŚ PRZEBADAŁ?
Badania mostków termicznych , gruntowych wymienników ciepła do wentylacji przedstawiłem jak zrobiłem, co do zawilgocenia, podałem jakim urządzeniem mierzyłem. Natomiast co do procentowego wpływu zawilgocenia na opór cieplny, oparłem się na badaniach przeprowadzonych (już to pisałem) przez dr inż Wojciecha Nawrota w Autorskim Parku Technologicznym w Lubiczowie.

Panie Fruzin nie jestem wydawcą i nie decyduję kto co ma wydawać. Już dawno pisałem, że
"Dlaczego Murator musi oszukiwać? Stosunek reklam związanych z ogrzewaniem do reklam związanych z izolacją jest 15/1 dlatego Murator nie jest materialnie zainteresowany, żebyś w swoim domu ciężar kosztów przemieścił z ogrzewania na izolację. Nie spotkałem jeszcze izolowanego domu w tym piśmie. 40 kWh/m2 rocznie RT2000 są to zupełnie obce rzeczy dla redakcji. T. Brzęczkowski "

Znakomita wiekszość wydawców żyje z reklam czyli nie są zaiteresowani j/w lub jest redagowana przez "fizyków" budowlanych, których z natury rzeczy o zrozumienie fizyki i energooszczędnego domu, nawet nie śmię podejrzewać.

tomasz_z
Aktywny
Aktywny

Post autor: tomasz_z »

Cóż to Pan bredzi?

Od kiedy to gazety nie chcą publikawać artykułów wg Pana sprzecznych z ogólnym trendem?

Również pisuję do prasy i to sporo, i nie miewam problemów z dostaniem się na łamy prasy branżowej. Wystarczy zaproponować, nooo chyba że stawki Panu nie odpowiadają. Ale wtedy pozostaje pytanie - chce Pan propagować ideę izolowania od środka? czy zarabiać na artykułach?

Dobry artykuł i każde fachowe wydawnictwo weźmie.
follow the white rabbit...

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

-http://www.instalator.pl/archi/mi12(16)/72.html
-http://www.instalator.pl/archi/mi12(16)/73.html
-http://www.instalator.pl/archi/mi12(16)/73.html

Dom w Nadarzynie z 95'

JBZ

Geniuszu-samouku budownictwa!
Zanim podasz linki, to kliknij w nie sam i zobacz co tam mamy?
Tyle rozumu to jeszcze zostało, co?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Docieplanie budynków”