Porównanie podgrzewaczy do wody Clage z piecykami gazowymi

Szukasz pomysłów na oryginalne rozwiązania lub masz nietypowe pytania dotyczące budowy albo wykończenia domu? Tu znajdziesz radę i podpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

pixie

Porównanie podgrzewaczy do wody Clage z piecykami gazowymi

Post autor: pixie »

Witam,

Nie za bardzo mogłam znaleźć odpowiedni dział, sorki jeśli był, a przeoczyłam. Jestem humanistką, więc proszę o wyrozumiałość za moją mało fachową terminologię.
Potrzebuję zamontować jakiś piecyk, aby podgrzewać wodę. Stwierdziłam, że zwykłe bojlery elektryczne są mało ekonomiczne i ostatecznie mój wybór padł na piecyk gazowy. Jednak ostatnio gdzieś wygrzebałam, że równie tanie w eksploatacji są elektryczne przepływowe podgrzewacze Clage. Nie wiem też jak lepiej byłoby: zamontować jeden czy dwa tego typu podgrzewacze, osobny w kuchi i osobny w łazience, no bo w przypadku piecyka gazowego, to tylko jeden wchodziłby w grę. Ciekawi mnie jak wygląda zużycie energii przy poszczególnych wariantach, co się lepiej opłaca. Czy może macie jeszcze jakieś inne lepsze rozwiązania. Bardzo proszę o Wasze sugestie.

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Re: Porównanie podgrzewaczy do wody Clage z piecykami gazowy

Post autor: Enerbau »

Witam!
Rzeczywiście dział niezbyt trafiony, ale proszę poszukać na forum Pana Tomasza Brzęczkowskiego (nie będzie trudno). On się specjalizuje w takich podgrzewaczach. Na pewno chętnie pomoże.

Nie po to izolujemy, by robić centralne.

betaine
Początkujący
Początkujący

Re: Porównanie podgrzewaczy do wody Clage z piecykami gazowy

Post autor: betaine »

Elektroniczne ogrzewacze przepływowe bezpośrednio przygotowują ciepłą wodę bez strat energii i faz dogrzewania. Oszczędzają przy tym zużycie energii. Warto o tym pomyśleć, bo pozwala to na uzyskanie nawet do 30% oszczędności energii i zużycia wody w porównaniu do tradycyjnych, hydraulicznie sterowanych ogrzewaczy- tak jest w przypadku firmy Stiebel Eltron- polecam zajrzeć na ich stronę Stiebel Eltron http://stiebel-eltron.pl/promocja_2013, tam znajdziesz wskazówki czym należy sugerować się wybierając ogrzewacz przepływowy. Jeżeli zdecydujesz się na ich firmę, znalazłam na ich stronie fajne promocje - dodatkowo do zakupu dają tablet multimedialny lub bezprzewodowy pilot do sterowania ogrzewaczem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne - najróżniejsze problemy, pytania ...”