Witam,
Nie za bardzo mogłam znaleźć odpowiedni dział, sorki jeśli był, a przeoczyłam. Jestem humanistką, więc proszę o wyrozumiałość za moją mało fachową terminologię.
Potrzebuję zamontować jakiś piecyk, aby podgrzewać wodę. Stwierdziłam, że zwykłe bojlery elektryczne są mało ekonomiczne i ostatecznie mój wybór padł na piecyk gazowy. Jednak ostatnio gdzieś wygrzebałam, że równie tanie w eksploatacji są elektryczne przepływowe podgrzewacze Clage. Nie wiem też jak lepiej byłoby: zamontować jeden czy dwa tego typu podgrzewacze, osobny w kuchi i osobny w łazience, no bo w przypadku piecyka gazowego, to tylko jeden wchodziłby w grę. Ciekawi mnie jak wygląda zużycie energii przy poszczególnych wariantach, co się lepiej opłaca. Czy może macie jeszcze jakieś inne lepsze rozwiązania. Bardzo proszę o Wasze sugestie.
Porównanie podgrzewaczy do wody Clage z piecykami gazowymi
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Porównanie podgrzewaczy do wody Clage z piecykami gazowy
Witam!
Rzeczywiście dział niezbyt trafiony, ale proszę poszukać na forum Pana Tomasza Brzęczkowskiego (nie będzie trudno). On się specjalizuje w takich podgrzewaczach. Na pewno chętnie pomoże.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Rzeczywiście dział niezbyt trafiony, ale proszę poszukać na forum Pana Tomasza Brzęczkowskiego (nie będzie trudno). On się specjalizuje w takich podgrzewaczach. Na pewno chętnie pomoże.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Re: Porównanie podgrzewaczy do wody Clage z piecykami gazowy
Elektroniczne ogrzewacze przepływowe bezpośrednio przygotowują ciepłą wodę bez strat energii i faz dogrzewania. Oszczędzają przy tym zużycie energii. Warto o tym pomyśleć, bo pozwala to na uzyskanie nawet do 30% oszczędności energii i zużycia wody w porównaniu do tradycyjnych, hydraulicznie sterowanych ogrzewaczy- tak jest w przypadku firmy Stiebel Eltron- polecam zajrzeć na ich stronę Stiebel Eltron http://stiebel-eltron.pl/promocja_2013, tam znajdziesz wskazówki czym należy sugerować się wybierając ogrzewacz przepływowy. Jeżeli zdecydujesz się na ich firmę, znalazłam na ich stronie fajne promocje - dodatkowo do zakupu dają tablet multimedialny lub bezprzewodowy pilot do sterowania ogrzewaczem