Sam robię wentylację mechaniczną

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

pba
Początkujący
Początkujący

Re: Sam robię wentylację mechaniczną

Post autor: pba »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Zły bilans ciśnień... tylko w uproszczonych podręcznikach - by zmniejszyć opory w takich kanałach robi się często mikroperforacje. ( gładkie daje większy opór przy małych przepływach.
Izolowane kanały 68mm kosztują 120 zł paczka 10mb. skrzynka 200 zł kabał 127 mm 160 zł i to nie china a AFS
Gdzie u nas dostanę te kanały w tej cenie (68mm kosztują 120 zł paczka 10mb) i skrzynkę - w Waszym sklepie ?

jarek-62
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: jarek-62 »

Autorzy:
prof. dr hab. inż. Halina Koczyk
dr inż. Bronisława Antoniewicz
wydawnictwo 2004 r.
str. 100: "Rury miedziane są coraz częściej spotykane (...) ze względu na: (...) mniejsze opory przepływu z uwagi na mniejszą chropowatość ścianek"
Odpowiedź Pana Tomasza Brzeczkowskiego:
Wykazano wyższość rurek miedzianych bo sponsorem była Polska Miedź
Więc nawet profesorom wierzyć nie można!? Jak to dobrze Panie Tomaszu, że chociaż Pan nam pozostał.
Jest Pan geniuszem interpretacji.
Propozycja ode mnie - niech się Pan zgłosi do Pana Macierewicza. Tam szukają takich talentów.
Z poważaniem Jarek-62

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

A czy profesorowie nie twierdzą, że można izolować za murem na fundamencie ? A fizyka wyklucza!
Co do Maciarewicza - nie przedstawił on opinii profesorów, ze musiały być dwa wybuchy !
Jakie badanie Panu zrobić?
Co do badań --- http://www.taniaklima.pl/ "badanie" tych dwóch Pań i wnioski zostały przesłane ze skargą do PAN.

Co do wykresów - prędkość powietrza w kanale a opory - Gdyby wykres nie był uproszczony i opór rósł liniowo wraz z prędkością, to Pana dmuchnięcie w z płuc (około 0.5l powietrza) w instalacje wentylacji domowej - powinno skutkować wyjściem 0.5l powietrza - bo przy tak małej prędkości powietrza w kanale - opory będą zerowe!!!

Polska Miedź jest bogata - wiec i podeprze autorytetem profesorów, że miedziana rurka ma mniejsze opory od stalowej . Ale i tak większość instalacji robi się na mniej gładkim plastiku.

Poza tym - nauka to nie kwestia wiary! Jest jeszcze szkiełko i oko ( tu decybelomierz i watomierz )
Życzę przyjemnych pomiarów. Pan tak nie wierzy profesorom !

pba
Początkujący
Początkujący

Post autor: pba »

Tomasz_Brzeczkowski pisze: - co do "rozsądnej" ceny - dla niektórych niesłyszalność ( poniżej 30dB) nocą to podstawa - może Pan się określić co do wysokości "rozsądku" - to listę przedstawię.
- producenci... najlepiej z kraju, który ma największą tradycję w odzyskiwaniu ciepła z wentylacji.
Witam ponownie,

jak z tą listą rozsądnych central (350-450m3/h,min.150Pa) w cenie do 5000zł brutto?
są takowe ?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Szanowny Panie jarku-62, czy byłby Pan tak dociekliwy tu: http://www.rekuperatory.pl/
Po otwarciu strony na środku pojawia się kolejno 5 obrazków :
na pierwszym czytamy nowości i o złotym medalu inteligentnych (???) kanałów PE, które używamy do betonu od 10 lat ( np. uniflekx)
I na 3-cim obrazku zatytułowanym "Nie daj się oszukać!!!" sprawdź czy masz w projekcie 100% sztywnych kanałów!!!

Co Pan na to?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

pba pisze:
Tomasz_Brzeczkowski pisze: - co do "rozsądnej" ceny - dla niektórych niesłyszalność ( poniżej 30dB) nocą to podstawa - może Pan się określić co do wysokości "rozsądku" - to listę przedstawię.
- producenci... najlepiej z kraju, który ma największą tradycję w odzyskiwaniu ciepła z wentylacji.
Witam ponownie,

jak z tą listą rozsądnych central (350-450m3/h,min.150Pa) w cenie do 5000zł brutto?
są takowe ?
Ze styropianowych - to brookvent się łapie, opimal 400 przecenili - i słusznie bo dużo brał pradu i dość głośny
Można coś z wystawy - bardzo solidny Flexit L4 - krótka lista

Maciek34
Początkujący
Początkujący

DOM-BUD Adam Pasiut

Post autor: Maciek34 »

Ludzie uwazajcie na firme Dom-Bud Adam Pasiut Popowice 104 33-340 Stary Sacz! Brali u nas towary na WZtki,prosil zeby czekac na platnosci i potem nie odbieral telefonu.Nie zaplacil za rynny i poszlo mi to z wyplaty! To oszust, zawsze mowi ZDZWONIOMA SIE albo POGODOMA i potem kazuje przyjezdzac do niego na budowy zeby POGODAC ! Chodzi obwieszony zlotem i szpanuje motorem i samochodami a za towary nie placi! Bierze kase od inwestora a twierdzi ze go nie wyplacili! Zalozylismy mu sprawe windykacyjna bo okazalo sie ze na innych skladach tez ma duzo niezaplaconych towarow!
Maciek34firmaNowySacz

jarek-62
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Pan Tomasz Brzeczkowski
Co do badań --- http://www.taniaklima.pl/ "badanie" tych dwóch Pań i wnioski zostały przesłane ze skargą do PAN.
Panie Tomaszu, o jakich paniach Pan pisze? Nie można mylić panie: Bogumiłę Szopmar i Martę Iwanicką (bo tylko takie widzę w artykule) z paniami prof. dr hab. inż. Halina Koczyk i dr inż. Bronisława Antoniewicz - bo się zwyczajnie obrażą - jak to kobiety.
Ale mnie Pan ubawił. Coraz bardziej Pana lubię, serio!
Szanowny Panie jarku-62, czy byłby Pan tak dociekliwy tu: http://www.rekuperatory.pl/
Po otwarciu strony na środku pojawia się kolejno 5 obrazków :
na pierwszym czytamy nowości i o złotym medalu inteligentnych (???) kanałów PE, które używamy do betonu od 10 lat ( np. uniflekx)
I na 3-cim obrazku zatytułowanym "Nie daj się oszukać!!!" sprawdź czy masz w projekcie 100% sztywnych kanałów!!!
Byłbym, ale nie mogę. Wskazana strona nie uaktywnia się i nie mogę sięgnąć do tych fascynujących treści. Panu się udało? Jeżeli tak, może przytoczy Pan trochę informacji? Tylko czy warto?
Odkąd Pan wierzy w artykuły sponsorowane i reklamowe?
Z poważaniem Jarek-62

jarek-62
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

A ponieważ lubię Pana to proszę, aby zweryfikował Pan podane przez siebie twierdzenia:
- prędkość powietrza poniżej 2 m/s - to większy opór i hałas
- gładsze powierzchnie kanałów - jak wyżej.
Pana wypowiedzi świadczą bowiem o tym, że jako praktyk jest Pan pomocny dla szukających porady.
Zweryfikował, to znaczy podał źródła informacji, przytoczył konkretne badania, upoważniające do snucia takich wniosków - lub przyznał się Pan do tego, że to jedynie Pana ocena i może być mylna (bo wszystkie publikacje, do jakich dotarłem, na to wskazują).
A nie jest to niestety bez znaczenia dla inwestora (czyli nas), dla którego WM musi być ekonomiczna. Nakłady muszą być współmierne do osiągniętych korzyści.
Z poważaniem Jarek-62

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

rekuperatory.pl są nieaktywne?

Co do prędkości optymalnych i chropowatych kanałów - tak mnie uczono - potwierdziłem to badaniami - jeżeli ktoś Pana oszukuje to nie ja - nie mam w tym celu.
To że Panie profesorki naciągają, że kanały miedziane są lepsze w "oporach" od stalowych - bardzo prawdopodobne - miedź może być bardziej chropowata - ale bardziej bym tu widział - badania za kasę.
Z drugiej strony cieszę się, że zgodził się Pan, że przepływy gazów i płynów liczy się tak samo.
Co do moich pomiarów... Robiłem to 20lat temu interesowało mnie jaka jest optymalna średnica kanału.
Warto robić swoje pomiary!

Dziwne, że rekuperatory.pl się Panu nie otwierają

jarek-62
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Z drugiej strony cieszę się, że zgodził się Pan, że przepływy gazów i płynów liczy się tak samo.
Nie wiem czy tak jest.
A jeżeli tak, to czy wie Pan, że w instalacjach wodociągowych zalecana prędkość przepływu to do 1,5 m/s lub 1 m/s. A nie od 2 do 5 m/s - jak Pan podał dla instalacji WM.
Ciekawe dlaczego?
Z poważaniem Jarek-62

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie wiem czy tak jest.
powołał się Pan na badania cieczy !
A jeżeli tak, to czy wie Pan, że w instalacjach wodociągowych zalecana prędkość przepływu to do 1,5 m/s lub 1 m/s
Znowu fizyka... Płyn się nie rozpręża, nie da go się też sprężyć - nie powstaje więc "dudnienie" jak przy rozprężaniu powietrza w kanale! !!!! Płynie po prostu niecałą przestrzenią kanału.
A jaka jest prędkość optymalna dla wody, nie badałem PRZYZNAJE - ale nie interesuje mnie to, bo od 23 lat nawet centralnego ogrzewania w domach nie stosuję. Nie wiem też jaka jest prędkość optymalna w kanale dla wodoru, czy pary wodnej - Dla powietrza - wynosi ona od 2 do 5m/sek. gdzieś spotkałem górę 6m/sek. a nawet 7. Z tym, ze górne prędkości nie są dla mnie aż tak ważne, bo nie używamy ich nocą !
Unika Pan komentowania przechodzenia na elastyczne i cienkie kanały przez rekuperatory.pl pisząc, ze się strona nie otwiera z "nie daj się oszukać 100% blacha!" ale jak Pan to skomentuje:

http://www.rekuperatory.pl/dowiedz-sie- ... -powietrza
Akapit o ilości powietrza i prędkości - rekuperatory.pl wprowadzają swoje wewnętrzne normy do projektowania - silniejszą niż zalecana wentylację i mniejszą niż zaleczana prędkość!!!!
Za silna wentylacja też jest złą wentylacją - przesusza i więcej kosztuje, A prędkość za mała to dudnienie. Ilość reklamacji na szumy zapewne zmusiła rekuperatory.pl do przejścia na kanały 53mm!!!

jarek-62
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

http://www.rekuperatory.pl/dowiedz-sie-wiecej/instalacje-wentylacyjne-z-tworzyw-sztucznych-nowy-sposob-dystrybucji-powietrza
Akapit o ilości powietrza i prędkości - rekuperatory.pl wprowadzają swoje wewnętrzne normy do projektowania - silniejszą niż zalecana wentylację i mniejszą niż zaleczana prędkość!!!!
Dziękuję - ciekawa strona, muszę ją przestudiować.
I ciekawy fragment z tej strony:
Wiele zależy też od samego projektu budynku, bo jeżeli bez problemu zmieścimy w nim instalację z rur stalowych, która nie będzie wymuszała na inwestorze konieczności wykonania żadnej dodatkowej zabudowy (np. w budynku parterowym) - dobrze jest pozostać przy stali. Jest ona nieco tańsza i wydajniejsza. Rury stalowe mają znacznie większy przekrój (od 100 do 250 mm), co powoduje, że można nimi przesłać więcej powietrza i co ważne, będzie ono poruszać się z mniejszą prędkością
.
Wynika z tego, że mniejsze prędkości powietrza w kanałach są jednak zalecane!.
Z poważaniem Jarek-62

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

W rekuperatorach.pl - którzy mają swoje wewnętrzne normy!!! A jednak życie i weryfikacja znajomości fizyki - zmusiły ich do przechodzenia na kanały 53 i 63mm - by się powietrze w kanałach nie rozprężało - producenci central, które rekuperatory.pl wstawiają o prędkości optymalnej wiedzą - bo centrala 400m3/h ma wyjście 160mm - minimalny bieg 30% - 2 m/sek. maksymalny 5m/sek.
Klienci nie chcą słyszeć wentylacji .
Teraz może więc poczytać - na razie równolegle - o zaletach cienkich kanałów

Jeszcze raz przypomnę! Takie parametry jak opory instalacji i poziom szumów - są mierzalne. I trochę już mi jest głupio tłumaczyć, że to zmierzyłem.
Pozdrawiam.

przemoa
Początkujący
Początkujący

Post autor: przemoa »

Po kilku sugestiach na forum zmieniłem nieco rozprowadzenie kanałów PE75, poniżej schematy oraz tabela ilości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widzę jednak problem w znacznej różnicy długości kanałów nawiewnych pomiędzy kondygnacjami, kanały na poddaszu mają długość 4-5m a na parterze 8-11m czyli ponad dwukrotnie dłuższe. Do tego każda nitka na parterze ma 3 kolanka 90 stopni a na poddaszu tylko 1.
Czy z powodu tych różnic długości na poddaszu będzie napływać dwukrotnie więcej świeżego powietrza niż na parterze?
Czy można ilość nawiewanego powietrza z reku rozłożyć równomierniej pomiędzy parter a poddasze np. wychodząc z reku króćcem fi125 do trójnika w kształcie "Y" fi125/2xfi100 i dalej stosując zamiast jednej dwie skrzynki rozdzielcze każda z wejściem fi100 i 3 wyjściami fi63?
Skrzynka rozdzielcza dla parteru byłaby wtedy położona na podłodze poddasza, w warstwie ocieplenia zalana betonem a długości kanałów PE byłyby ok 4-5m czyli takie jak na poddaszu. Dodatkowo można by zastosować przepustnice na kanałach fi100 dochodzących do skrzynek i mieć możliwość regulacji przepływu poddasze/parter

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”