Ze smutkiem stwierdzam, że temat się rozwadnia.
Merytorycznych, pełnych i treściwych wypowiedzi jak na lekarstwo. Kto w takich warunkach będzie czytał kolejnych 200 stron wypowiedzi?
Może wreszcie ustalmy czy jest tak jak twierdzi Pan Tomasz Brzeczkowski, że (w uproszczeniu):
1. optymalna prędkość powietrza w kanale to od 2 do 5 m/s, gdyż mniejsze opory i mniejszy hałas;
2. rury karbowane, pomarszczone powodują powstanie mniejszych oporów i mniejszego hałasu.
Część tych twierdzeń wydała mi się nielogiczna, a ponieważ jest to bardzo istotne z punktu widzenia WM to poszukałem potwierdzenia w internecie. Z ich analizy wywnioskowałem:
1. czym mniejsza prędkość, tym mniejsze opory i hałas (a nie od 2 m/s)
2. gładsze powierzchnie to mniejszy opór - szczegóły i źródła na str. 25 i 26 - gdzie uzasadniłem swoje stanowisko. Ale się wymądrzyłem!!!
Takie są moje wnioski - jak każdy mogę się mylić, nie jestem praktykiem zakładających instalacje WN ani naukowcem.
Do tej pory brak jest rzetelnego odniesienia do tego tematu i moich wątpliwości, szczególnie liczyłem na Pana T.B., którego stwierdzenia podważyłem. Podkreślam
rzetelnego!!! A nie jakiś półsłówek i niedopowiedzeń oraz wnioskowania z pojedynczych faktów.
Było na forum pytanie dlaczego rury elastyczne są tak popularne. Niektórzy twierdzą, że są najlepsze (ciche, małe opory), inni, że guzik - bo po prostu łatwo się zakłada, inni - że co prawda opory są większe i hałas przesuwu powietrza też, jednak większe jest tłumienie dźwięków z wentylatora (to ja)
Pan T.B. zacytował korespondencję z jednej z firm:
Dzień dobry,
Czy znasz już nowy nowy system elastycznego rozprowadzania powietrza?
Od teraz wszystkie produkty Systemu FLX-REKU są dostępne w naszej ofercie!
Czy to ma potwierdzać według Pana Rozumiem wyższości przewodów elastycznych nad typem, spiro lub nad gładkimi (bo w jakim innym celu dodał Pan treść pisma)? Panie Tomaszu, mogę Panu przytoczyć inne hipotetyczne przyczyny reklamowania przez firmę takich przewodów. Mam jednak nadzieję, że i Pan posiada wystarczającą wyobraźnię. Proszę wybaczyć, aletakie wnioskowanie bardzo wybiórcze.
Siłą rzeczy raz jeszcze do Pana T.Brzeczkowskiego - dzięki za odniesienie się do mojego pytania. Odpisał Pan:
W analizie przenikania ciepła przez przegrody budowlane przyjmujemy :
1) pole temperatury oraz gęstości strumienia ciepła są ustalone w czasie,
2) przepływ ciepła odbywa się w kierunku prostopadłym do powierzchni przegrody
3) długość i szerokość przegrody są nieograniczone
4) warstwy przegrody wykonane są z jednorodnych, izotropowych materiałów
5) wartości współczynników przejmowania ciepła są stałe na całej powierzchni przegrody.
Który z tych punktów nie jest spełniony?
Proszę to traktować jako pytanie retoryczne. Sądzę, że nie doczytał Pan dokładnie o jaką przegrodzę chodziło.
Nie zmniejsza to Panie Tomaszu olbrzymiego wkładu w forum jako praktyka. Instalował Pan wiele systemów. Boimy się hałasu z wentylacji - czego bardziej trzeba się obawiać: hałasu wentylatorów przy przesyłu powietrza.
A może wypowie się ktoś z użytkowników?
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.