Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
piciek1906
- Zainteresowany

Re: Sam robię wentylację mechaniczną
Czy kanaly moglbym zamowic sam na stronie afs czy mozna juz znalezc gdzies w polsce
Kanaly 68mm? Czy posiada pan w sprzedazy takiego onyxa jesli tak to w jakiej cenie.
Kanaly 68mm? Czy posiada pan w sprzedazy takiego onyxa jesli tak to w jakiej cenie.
-
piciek1906
- Zainteresowany

A co pan mysli o onyx sky 250?
Filantrop napisł: "Nie jestem fizykiem i nie mogę odnieść się w żaden naukowy sposób do wyjaśnienia przedstawionego przez jarek_62.
Niemniej jednak mój chłopski rozum każe mi zadać pytanie:
Skoro argumenty przedstawione przez >jarka_62< są poprawne z punktu widzenia naukowego to dlaczego takie systemy jak Uniflexplus, R-Vent Flex, Ventiflex, Smartflex, PE-Flex i wiele innych stworzonych specjalnie do wentylacji mechanicznej opartych jest na kanałach elastycznych karbowanych w środku?
Czy chodzi tylko o łatwość układania i wyginania?"
Też nie jestem, niestety, fizykiem. Jest wielce prawdopodobne, że firmy montują kanały elastyczne ze względu na duuużo większą łatwość montażu. Klient nie ma praktycznie żadnej możliwości porównania takich samych systemów, zbudowanych z elastycznych i sztywnych kanałów (porównać hałas i opory dla tych samych warunków). Możliwe też, że takie różnice nie są znaczące.
Niestety, brak jest też na forum rzetelnych opinii doświadczonych użytkowników takich systemów.
No cóż, może uda mi się ustalić coś więcej na temat średnic, powierzchni wewnętrznej, prędkoci przepływu i ich znaczenia dla oporów, hałasów.
Pozdrawiam. P.S. może ktoś mi powie jak wstawiać cytaty?
Niemniej jednak mój chłopski rozum każe mi zadać pytanie:
Skoro argumenty przedstawione przez >jarka_62< są poprawne z punktu widzenia naukowego to dlaczego takie systemy jak Uniflexplus, R-Vent Flex, Ventiflex, Smartflex, PE-Flex i wiele innych stworzonych specjalnie do wentylacji mechanicznej opartych jest na kanałach elastycznych karbowanych w środku?
Czy chodzi tylko o łatwość układania i wyginania?"
Też nie jestem, niestety, fizykiem. Jest wielce prawdopodobne, że firmy montują kanały elastyczne ze względu na duuużo większą łatwość montażu. Klient nie ma praktycznie żadnej możliwości porównania takich samych systemów, zbudowanych z elastycznych i sztywnych kanałów (porównać hałas i opory dla tych samych warunków). Możliwe też, że takie różnice nie są znaczące.
Niestety, brak jest też na forum rzetelnych opinii doświadczonych użytkowników takich systemów.
No cóż, może uda mi się ustalić coś więcej na temat średnic, powierzchni wewnętrznej, prędkoci przepływu i ich znaczenia dla oporów, hałasów.
Pozdrawiam. P.S. może ktoś mi powie jak wstawiać cytaty?
Z poważaniem Jarek-62
Polecam poczytac ten dzial a w szczegolnosci wypowiedzi TB. Wiele razy juz pisal (w zasadzie kopiuje i wkleja ten same teksty) dlaczego rury glakie w srodku sa gorsze od "karbowanych".
...wyrazam uwagi i spostrzezenia na podstawie wlasnej budowy, nie jestem budowlancem
Dot. wypowiedzi P. Lutka. - To prawda, tylko że oprócz powtarzanych stwierdzeń nie ma niestety nic na ich potwierdzenie. Usiłowałem sam coś znaleźć w internecie (strona 26-27) i potwierdziły się tylko moje obiekcje. Trudno mi więc zawierzyć Panu Tomaszowi Brzeczkowskiemu, tym bardziej, że podana przez niego wiedza jest co najmniej w części sprzeczna z zasadami hydro- i areodynamiki. A szkoda, bo dzięki jego spostrzeżeniom mam możliwość (na razie teoretycznie) uniknąć kilku błędów przy montaży WN i mam większą wiedzę na newralgiczne punkty, na które należy zwrócić szczególną uwagę.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Z poważaniem Jarek-62
To mój pierwszy post, więc witam wszystkich.
Zdecydowanie nie zgodzę się z Pana opinią o nie włączaniu wiatrołapu w układ wentylacji. Początkowo, zgodnie z sugestiami, tak właśnie zrobiłem. Efekt był taki, że non stop śmierdziało butami. Mam synów nastolatków, którzy w czasie burzy hormonalnej mają wybitnie śmierdzące buty i do przedsionka niemalże nie dało się wejść. Zrobiłem dodatkową odnogę ogrzewania powietrzem i wywiew wentylacji. Skutek piorunujący. Ciepło i sucho. Buty i woda na wycieraczce/podłodze schną w oczach. Nic nie śmierdzi. Przy okazji zrobiła się śluza powietrzna i praktycznie nie czuć kiedy się otwiera drzwi na zewnątrz.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Widział Pan wentylacje w wiatrołapach? To nieogrzewany bufor. Nawet jak Pan tam będzie trzymał buty itp... to robiąc wywiew co się dzieje? Np. jest w wiatrołapie + 5 ... + 8 st. C stoją buty mokre ze ściegiem - jeszcze zimniejsze - i wchodzi tam powietrze z pokoju 22 st.C wilgotność 45-50% ( komfort termiczno wilgotnościowy) Powietrze to nie zabierze wilgoci z wiatrołapu a odda!!! Będzie wszystko butwieć nie schnąć!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

W którym miejscu Pan się ze mną nie zgadza? Wiatrołap to pomieszczenie nie ogrzewane ! Jak ogrzewane, to może być suszarnią ! Gdyby Pan nie ogrzewał - efekt byłby odwrotny ! Ciepłe powietrze z pokoi stygnąć w wiatrołapie oddawałoby wodę nie zabierało!Tom01 pisze:To mój pierwszy post, więc witam wszystkich.
Zdecydowanie nie zgodzę się z Pana opinią o nie włączaniu wiatrołapu w układ wentylacji. Początkowo, zgodnie z sugestiami, tak właśnie zrobiłem. Efekt był taki, że non stop śmierdziało butami. Mam synów nastolatków, którzy w czasie burzy hormonalnej mają wybitnie śmierdzące buty i do przedsionka niemalże nie dało się wejść. Zrobiłem dodatkową odnogę ogrzewania powietrzem i wywiew wentylacji. Skutek piorunujący. Ciepło i sucho. Buty i woda na wycieraczce/podłodze schną w oczach. Nic nie śmierdzi. Przy okazji zrobiła się śluza powietrzna i praktycznie nie czuć kiedy się otwiera drzwi na zewnątrz.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Widział Pan wentylacje w wiatrołapach? To nieogrzewany bufor. Nawet jak Pan tam będzie trzymał buty itp... to robiąc wywiew co się dzieje? Np. jest w wiatrołapie + 5 ... + 8 st. C stoją buty mokre ze ściegiem - jeszcze zimniejsze - i wchodzi tam powietrze z pokoju 22 st.C wilgotność 45-50% ( komfort termiczno wilgotnościowy) Powietrze to nie zabierze wilgoci z wiatrołapu a odda!!! Będzie wszystko butwieć nie schnąć!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Powołał Pan się na oszustów! Taniaklimajarek-62 pisze:Dot. wypowiedzi P. Lutka. - To prawda, tylko że oprócz powtarzanych stwierdzeń nie ma niestety nic na ich potwierdzenie. Usiłowałem sam coś znaleźć w internecie (strona 26-27) i potwierdziły się tylko moje obiekcje. Trudno mi więc zawierzyć Panu Tomaszowi Brzeczkowskiemu, tym bardziej, że podana przez niego wiedza jest co najmniej w części sprzeczna z zasadami hydro- i areodynamiki. A szkoda, bo dzięki jego spostrzeżeniom mam możliwość (na razie teoretycznie) uniknąć kilku błędów przy montaży WN i mam większą wiedzę na newralgiczne punkty, na które należy zwrócić szczególną uwagę.
Pozdrawiam.
http://www.taniaklima.pl/?p=p_10&sName= ... ud-skanska
Było już to wałkowane - podają na stronie fałszywe oświadczenie Sanepidu - Podobnie jest z resztą tekstów!
Co do GWC - robiłem je prze blisko 20 lat - dlatego mam jakieś pojecie ! Poza czystą uczciwością, nie ma powodów bym GWC dalej nie wykonywał - na tym zarabiałem - na inverterach nie - bo nimi nie handluję!!!!
Jeżeli GWC miało by dziś sens a ja ( sprzedający GWC) zaczął bym odradzać - to mógłby mnie Pan uważać za idi.tę.
zmniejszenie wilgotności w czasie upałów;
By zmniejszyć wilgotność w czasie upałów - woda z powietrza nawiewanego musiałaby wykroplić się w gwc !!! Takie coś ma może mieć miejsce przy temperaturze +30 stopni i wilgotności względnej ponad 55%!! U nas nie Amazonia!
Kolejna sprawa oszustów - Nie da się zrobić żwirowego gwc - W puszczenie czerwonej świecy dymnej - wykazało po rozkopaniu, że powietrze " zabarwiło tylko środkowe kamyki - nie rozchodząc się po całym żwirze. Mało tego. szło górną częścią żwirowca - gdzie było znacznie cieplej . By utrzymać ciepłe powietrze w dolnej strefie - gdzie najchłodniej - założyliśmy system rur... TYLKO PO CO WTEDY ŻWIROWIEC!!!!???
Przepływy
Co do wykresów - są błędne - Bez problemów opory instalacji i hałas można zmierzyć. Na ostatnim forum wentylacji 5-6 03 2013 - wszyscy już mieli elastyczne i nie gładkie kanały. Wynika to z fizyki - opory przepływu to większa i gładsza powierzchnia!
Czyli producenci Aerisów Brinków Comairów ... to nierzetelne firmy? WYKLUCZAJĄ GŁADKIE, BLASZANE KANAŁY?6.http://ekobudowanie.pl/wentylacja-i-odz ... ntylacyjne - Rzetelne firmy nie stosują już do wentylacji rur karbowanych, tzw. fleksów (wygodnych w montażu, bo elastycznych i niewymagających takiej precyzji w łączeniu jak rury gładkie), tylko gładkie, metalowe rury spiro droższe, ale znacznie bardziej trwałe i mniej hałasujące, gdyż powietrze porusza się w nich ze znacznie mniejszymi oporami.
7.http://ekobudowanie.pl/wentylacja-i-odz ... ntylacyjne -Rury elastyczne są chętnie stosowane, bo są tanie i łatwo się je układa, ponieważ dostosowują się do wymiarów i kształtu miejsca, ale powodują zwiększenie oporów przepływu powietrza,
Dodam tak jak przy GWC - robimy duże instalacje na kanałach blaszanych, nie ma więc najmniejszego powodu, poza doświadczeniem i wiedzą, bym namawiał na kanały chropowate i elastyczne - Mało tego - na mojej stronie - znajdzie Pan:
odpada więc argument, że nam się łatwiej montuje.Możemy przygotować zamówione centrale + dystrybucje i doświadczony wykonawca, dowiezie i udzieli krótkich wskazówek do samodzielnego montażu
Robimy takie wentylacje w całej Europie
I nigdzie nie można robić tego blachą!Najlepiej jak Pan będzie miał zrobione przez "rzetelną" firmę - przekona się Pan, że przy 130 m3/h ( tyle na ogół puszczają użytkownicy takich wentylacji - będzie Pan słyszał wentylacje nocą a miernikiem zmierzy Pan pobór prądu.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Do Pana jarka-62... Na polskich politechnikach znajdzie Pan masę wykresów z analizą wilgotnościowo temperaturową przegród termicznych . Znajdzie Pan takie kuriozum jak przyklejanie izolacji termicznej od zewnątrz, za ściana na fundamencie! - Choć fizyka budowli takie praktyki wyklucza - dlaczego się więc odszukuje? WIE PAN CZY NIE?
Dlaczego się oszukuje ludzi z kanałami do wentylacji? Jak nie wiadomo o co chodzi - to chodzi o pieniądze!
W Polsce jest wielu producentów kanałów blaszanych A NIE MA ANI JEDNEGO ELASTYCZNYCH, "CHROPOWATYCH".
Dlaczego się oszukuje ludzi z kanałami do wentylacji? Jak nie wiadomo o co chodzi - to chodzi o pieniądze!
W Polsce jest wielu producentów kanałów blaszanych A NIE MA ANI JEDNEGO ELASTYCZNYCH, "CHROPOWATYCH".
W moim przypadku przedsionek jest częścią hallu, drzwi są często otwarte, więc pomieszczenie jest w dzień ogrzewane tak czy inaczej powietrzem z domu. Bez wywiewu już dość daleko od przedsionka śmierdziało butami a po nocy, kiedy drzwi zamknięte, wentylacji brak ciężko w ogóle tam wejść. Stąd na okoliczność nocy i zamknięcia przedsionka dołożyłem to co dołożyłem i efekt jest więcej niż zadowalający. Stąd, przynajmniej w moim przypadku, a sądzę że i wielu innych, należy traktować przedsionek jak suszarnię.Tomasz_Brzeczkowski pisze:W którym miejscu Pan się ze mną nie zgadza? Wiatrołap to pomieszczenie nie ogrzewane ! Jak ogrzewane, to może być suszarnią ! Gdyby Pan nie ogrzewał - efekt byłby odwrotny ! Ciepłe powietrze z pokoi stygnąć w wiatrołapie oddawałoby wodę nie zabierało!
Witam,
Bardzo żałuję że nie mam możliwości sprawdzenia tego osobiście bo samo sprawdzenie byłoby rzeczywiście bardzo proste.
Wystarczy rekuperator, podłączyć pod to po 50m gładkiej rury na nawiewie i wywiewie, dodać po parę metrów do czerpni i wyrzutni i wtedy zmierzyć pobór prądu oraz głośność.
Potem zrobić to samo na kanałach karbowanych.
Może z tymi 50m to przesadziłem ale chodziło o to by spadek ciśnienia był jak największy i by różnica w poborze mocy była widoczna.
Ale jak pisałem nie mam możliwości by to sprawdzić bo przecież nie będę kupował tego do testów
.
Bardzo żałuję że nie mam możliwości sprawdzenia tego osobiście bo samo sprawdzenie byłoby rzeczywiście bardzo proste.
Wystarczy rekuperator, podłączyć pod to po 50m gładkiej rury na nawiewie i wywiewie, dodać po parę metrów do czerpni i wyrzutni i wtedy zmierzyć pobór prądu oraz głośność.
Może z tymi 50m to przesadziłem ale chodziło o to by spadek ciśnienia był jak największy i by różnica w poborze mocy była widoczna.
Ale jak pisałem nie mam możliwości by to sprawdzić bo przecież nie będę kupował tego do testów
Chyba jednak nie wszystkie są karbowaneo dlaczego takie systemy jak Uniflexplus, R-Vent Flex, Ventiflex, Smartflex, PE-Flex i wiele innych stworzonych specjalnie do wentylacji mechanicznej opartych jest na kanałach elastycznych karbowanych w środku?

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ciecze liczy się podobnie - wystarczy 3 rury np. 2 m dł. pod kątem 10' i 1.5 litrowa butelka z wodą, nalewamy do rur jednakowo - Jedna rura niech ma fi 2 mm druga 20mm trzecia 200mm - zobaczy Pan jak rośnie spada i rośnie opór - przekona się Pan, że jest coś takiego jak optymalna średnica rury dla konkretnej ilości wody na minutę!!!filantrop pisze:Witam,
Ale jak pisałem nie mam możliwości by to sprawdzić bo przecież nie będę kupował tego do testów :).
Co do chropowatych powierzchni - to aż nadto widać po kroplach na gładkiej pionowej szybie - czy opisywane doświadczenie z blatem solą i kartkami.
Poza tym nazywanie takich firm jak Brink Zehender , Comair, Atlantic, Frapol, flexit systemair - nierzetelnymi... nie będę komentował.
Znalazłem trochę informacji na temat prędkości w kanałach i spadkach ciśnień.
Jest tam również tabela spadków ciśnień na przewodach elastycznych Alnor.
http://www.instsani.webd.pl/projwe5.htm
Jeśli dobrze odczytuję wykres, wraz ze spadkiem prędkości powietrza w kanałach spadek ciśnienia jest mniejszy na każdym metrze bieżącym.
W moim przykładzie, jeśli kubatura nawiew/wywiew na godzinę byłaby taka jak obliczeniowa (ok 260m3/h) to na Alnorach w rurze zasilającej skrzynkę 160mm uzyskałbym przy prędkości ok 3m/s spadek ciśnienia około 1.5 Pa/mb.
Jeśli zaś centrala pracowałaby na 50% (ok. 130m3/h), to na tej samej rurze uzyskałbym prędkość ok. 1.8m/s i spadek ciśnienia spada poniżej 1 Pa/mb.
Szkoda że nie ma tam kanałów elastycznych o mniejszych niż 80mm.
Jeśli dobrze odczytuję wykres, wraz ze spadkiem prędkości powietrza w kanałach spadek ciśnienia jest mniejszy na każdym metrze bieżącym.
W moim przykładzie, jeśli kubatura nawiew/wywiew na godzinę byłaby taka jak obliczeniowa (ok 260m3/h) to na Alnorach w rurze zasilającej skrzynkę 160mm uzyskałbym przy prędkości ok 3m/s spadek ciśnienia około 1.5 Pa/mb.
Jeśli zaś centrala pracowałaby na 50% (ok. 130m3/h), to na tej samej rurze uzyskałbym prędkość ok. 1.8m/s i spadek ciśnienia spada poniżej 1 Pa/mb.
Szkoda że nie ma tam kanałów elastycznych o mniejszych niż 80mm.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Spadek ciśnienia to nie to samo co opór czy poziom szumów. To raz - Dwa - Alnor jest dużym producentem kanałów blaszanych - to nie napisze, że kanały z folii Al są specjalnie "perforowane" by zmniejszyć opory.filantrop pisze:Znalazłem trochę informacji na temat prędkości w kanałach i spadkach ciśnień.
.