Sam robię wentylację mechaniczną

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Sam robię wentylację mechaniczną

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Umieściłem je w holach aby zrównoważyć nawiewy, gdzie w takim wypadku byłoby optymalnie to zrobić? Co sądzisz o rozmieszczeniu pozostałych anemostatów i dobranych do nich wartości nawiewu/wywiewu?
Nie daje się anemostatów w holach ! Dobrze jak jest nawet połowę mniej wywiewów - daje się "oczko" szersze kanały.
Co do średnicy kanałów to z obliczeń podług wzoru podanego przez Ciebie prędzej faktycznie wychodziło 75mm, jednak boje się namiernego hałasu dlatego podałem 90. Ale skoro mówisz, że tak musi być to muszę to przemyśleć.
Hałas z kanałów jest gdy powietrze się w nich rozpręża, gdy płynie za wolno - poniżej 2 m/sek i za szybko - powyżej 5-6m/sek - z tym, że to ostatnie ma znikome znaczenie, bo maksymalnej prędkości nie używamy gdy jest nocna cisza - wiec i tak nie słychać
-RENOVENT 400 BRINK EXCELLENT myślisz że to dobry wybór? Może z doświadczenia masz jakiś alternatywny typ który warto rozważyć?
- mały spręż
- spory szum
-nietypowe wyjścia
- no i 7000zł brutto
-

Gumol
Początkujący
Początkujący

Post autor: Gumol »

Panie Tomaszu dziękuję za odpowiedź. Co ma Pan na myśli pisząc 'oczko' większe np zmaiast 75->90? Czy pomijając hole rozmieszczenie anemostatów, przynajmniej w stropie wydaje się być prawidłowe?

A propos rekuperatora co Pan by polecił zamiast RENOVENT 400 BRINK EXCELLENT?

[/quote]

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Umiejscowienie anemostatu jest wg zasady - w pokojach nawiew w "mokrych" wywiew. Samo miejsce na suficie nie ma praktycznego znaczenia. Dyfuzja gazów jest znacznie szybsza od wentylacji, wiec zawsze całe pomieszczenie będzie jednakowo wentylowane. To kwestia bardziej estetyki - niż wentylacji...

Może Pan napisać na maila - wyślę Panu DTR-ki

lockter
Początkujący
Początkujący

Post autor: lockter »

Witam, Panowie proszę o pomoc przy projekcie. Zleciłem projekt i otrzymałem go z wykorzystaniem rur spiro. Coś mi się nie podobają te wyliczenia przepływów, czy może ktoś fachowo na to popatrzeć?

Wiem, że tutaj zalecacie rury flex i ja też się ku nim skłaniam. Problem w tym, że mam dość długie odcinki od reku do wszystkich pomieszczeń, bo nie da się w centralnym miejscu domu dać ewentualnie skrzynki rozdzielczej. Dlatego na rurach spiro byłoby chyba łatwiej. Projekt taki mam a nie inny i teraz chodzi mi o ocenę jego pod kątem prawidłowości wyliczeń itd.

Co do reku skłaniam się ku Renovent Excellent chociaż Pan Tomasz kilka postów wyżej pisze, że to wcale nie najlepszy wybór. Zależy mi jednak na możliwości łatwego podłączania zewnętrznego sterowania i to nie tylko od producenta ale też innego. Czyli aby interfejs i sposób podłączenia był dostępny i jasno opisany. W przypadku renoventa tak właśnie jest.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

To są "wyliczenia" a podstawie podręcznika Paa Maksymiliana Malickiego - do dużych wentylacji nawiewnych lub wywiewnych ( w 1974 w domach wentylacji mechanicznej nie było)
Nie wykonuje się tej wentylacji na blaszanych kanałach - będzie słychać, będą duuuże opory, i nie równo . Tego typy instalacji nie można opomiarować i regulować.
Nawet producent centrali Renovent Excellent to wyklucza!!!
Co do central... to dobra centrala - ale są lepsze!!! Jest też cała masa gorszych choć droższych.
wszystkiemu winne allegro i sprzedaż wysyłkowa - producent widząc, że kupujący opiera się na DRT-kach i opiniach z forów ( głównie Muratora , nie ogląda, nie słucha i nie porónuje jakości wykonania - "naciąga" dane ( nie ma u nas obowiązku pisania prawdy na DTR-ce ) , loguje pracowników i instalatorów na forach jako "zadowolonych" klientów, a moderator usuwa tych co reklam nie kupują. Biznes - ale czy wentylacja?
Podsumowując... nie może się znać na domowej wentylacji ktoś kto robi ją na blaszanych kanałach i trójnikach.

lockter
Początkujący
Początkujący

Dziękuję za odpowiedź. Czytałem wiele już na temat wentylacji a w szczególności Pana cenne uwagi. Dlatego tez jak napisałem sam skłaniam się ku instalacji na rurach elastycznych. I raczej zlecę zmianę projektu, nawet sam myślałem jak zaplanować kanały i mam z tym problem.

Rekuperator ma fi180 czyli 200mm2. Aby zastosować kanał 63mm należałoby mieć 7 kanałów nawiewnych. A mi jak nic wychodzi minimum nawiewu 10 a najlepiej 12. Wywiew 10. Czy dobrze myślę? Jeśli tak to jakie więc kanały zastosować?

Obrazek

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Ja widzę 9 nawiewów i 3 wywiewy.

Spiżarka... nic albo NAWIEW.
Wiatrołap nic - Boże broń wywiew!!!
na sypialnie po 1-dnym ! na salon 2 wystarczą .

200cm2 na fi 160mm nie 180.
Ale nawet 12 nawiewów - to jest do tego taki układ :

Obrazek
Kanały 53 mm wewnątrz i skrzynka na 12 nawiewów. Co niepotrzebne się zatyka. Są też skrzynki na 9 x 68mm do kanałów izolowanych (AFS )

lockter
Początkujący
Początkujący

Ta duża sypialnia to 2 osoby.

Spiżarka ok a wiatrołap nic nie powinien mieć? Tam nie ma przejścia nigdzie indziej, czy będzie tam jakaś cyrkulacja powietrza?

Te kanały 53 są jakiego producenta?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

lockter pisze:Ta duża sypialnia to 2 osoby.
wielkość nie ma znaczenia - tylko zużycie - jak będzie 53mm to mogą być dwa!
wiatrołap
Widział Pan wentylacje w wiatrołapach? To nieogrzewany bufor. Nawet jak Pan tam będzie trzymał buty itp... to robiąc wywiew co się dzieje? Np. jest w wiatrołapie + 5 ... + 8 st. C stoją buty mokre ze ściegiem - jeszcze zimniejsze - i wchodzi tam powietrze z pokoju 22 st.C wilgotność 45-50% ( komfort termiczno wilgotnościowy) Powietrze to nie zabierze wilgoci z wiatrołapu a odda!!! Będzie wszystko butwieć nie schnąć! A teraz gdybyśmy zrobili nawiew suchego powietrza - to pójdzie ono z zapachami na pokoje z wiatrołapu zanim do kuchni czy łazienki .
Jeżeli Pan tam chce jakąś suszarkę - to robi się grzałki do butów czy półkę grzaną z kabla samoregulującego . Czy mikrowentylację na bazie kanały 53.mm i wentylatora z komputera (7m3/h)
Podobnie spiżarka - "pachnące" i wilgotne powietrze z kuchni przechodziłoby przez chłodne świeże produkty - gnicie i nic przyjemnego
Te kanały 53 są jakiego producenta?
Zrobiłem zdjęcie skrzynki 180 / 12 x 63 mm i kanały 63 mm uniflex - nie potrafię powiedzieć dlaczego podają średnicę zewnętrzną - do obliczeń potrzebna jest wewnętrzna a to w 63-kach ma 53mm.

lockter
Początkujący
Początkujący

No teraz juz rozumiem, super wyjasnienie dotyczące wiatrołapu i spizarki :)

A jeszcze jedno pytanie, wiem ze jest Pan przeciwnikiem GWC, ja to zaplanowałem i chce zrobić we własnym zakresie wiec nie będzie to jakiś znaczący koszt a zapewne komfort w lecie będzie lepszy. Z tego co wyczytałem w Pana postach przy GWC musi być silniejszy rekuperator. Czy 350m3 jak dla mojej instalacji będzie wystarczające?

Co do kanałów, jaka powinna być grubość posadzki i ocieplenia pod nią aby spokojnie ukryć te kanały 63 mm (zewnętrzne) i aby mieć pewność, że posadzka nad kanałami się nie "załamie" w czasie użytkowania? Czy styropian 8cm i posadzka 5cm będzie ok? Mówimy o podłodze na piętrze bo reku byłby na piętrze i kanały prowadzone w posadzce w podłodze.

I jeszcze pytanie czy podane wyżej w tej tabelce długości przewodów nie są zbyt duże? Nie bardzo jest jak skrzynkę umieścić aby było bardziej centralnie.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

A jeszcze jedno pytanie, wiem ze jest Pan przeciwnikiem GWC, ja to
GWC poniżej 2kW nie będzie praktycznie odczuwalne - dlatego cichutka centrala 500-600m3/h i 500Pa do dyspozycji!
- ale jak Pan chce chłodzić - to lepiej kanały izolowane np 68mm AFS - chyba, że Pan całe odcinki schować w izolacji .
Co do długości kanałów... 50m nawiewu raczej w wystarczy - a 100m na pewno. Kanały PE są sprzedawane w paczkach po 50m , kanały izolowane są po 10m i na ogół można paczkę w sklepie zwrócić

lockter
Początkujący
Początkujący

Tomasz_Brzeczkowski pisze: - ale jak Pan chce chłodzić - to lepiej kanały izolowane np 68mm AFS - chyba, że Pan całe odcinki schować w izolacji .
To jest 68 zewnętrznej? Ile to ma wewnątrz i jaka jest cena jeśli można spytać?
Tomasz_Brzeczkowski pisze: Co do długości kanałów... 50m nawiewu raczej w wystarczy - a 100m na pewno.

Tu chodziło mi mi bardziej o długości pojedynczych odcinków. Mogą mieć nawet 12metrów. Rekuperator Excellent ma wydajność 400m3, nie wiem ile ma maks Pa - coś nie mogę tego znaleźć. Czy te odległości to nie za dużo jak na ten reku?

I ogólnie czy ten reku będzie dobry do mojej instalacji? A może coś jest dobrego i tańszego? :)

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Wydatek 400 m3/h przy 150 Pa;
Poziom hałasu 40 [dB (A)] przy 200 m3/h i 80 Pa;
3 dB to jest dwa razy głośniej ...
I bieg 28 dB(A) 130m3/h; 95 Pa
II bieg 43 dB(A) 550m3/h; 150 Pa
III bieg 51 dB(A) 720m3/h; 100 Pa

Spręż dyspozycyjny: 0-550 Pa

lockter
Początkujący
Początkujący

Dziękuję bardzo za info. Jest Pan kopalnią wiedzy :)

Przemyślę sprawę i jeszcze pozwolę sobie pokazać planowany projekt dla potwierdzenia czy będzie ok.

Te kanały AFS są gdzieś w Polsce w ogóle dostępne?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Jakby Pan coś pierwszy zastosował i robił to od 1989 roku - też by Pan się na tym znał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”