Sam robię wentylację mechaniczną

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Sam robię wentylację mechaniczną

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

lipatl pisze:Dzięki , juz poprawiam i podsyłam informacje.

1.) Wyrzutnia w dach, czerpnia na połodniowej ścianie budynku.
2.) Kanały chcę zamowować bezposrednio przy suficie pod płytą GK
3.) Nie będzie to z niczym połączone, tylko rozprowadzenie powietrza z rekuperatora.

Klimy nie planuję, ogrzewanie podłogowo - grzejnikowe.
Dlaczego zapytałem - kanały które Pan wspomina są zbrojone zewnętrznym "pancerzem" karbowanym - do zalewania w betonie.
Skrzynki rozprężne służą do mieszania powietrza wentylacyjnego z powietrzem wewnętrznym ( recyrkulacja - chłodzonym lub grzanym przez pompę ciepła - Takie systemy mają producenci central i pomp ciepła - np, zehnder comair nedair... Chodzi o to, że wstawienie nagrzewnicy ( chłodnicy) w nawiew rekuperatora - uniemożliwia sterowanie ! Natomiast jak wentylacja ma jeden kanał do puszki rozprężnej a drugi czy nawet dwa - dochodzą z pompy ciepła - łatwo jest sterować temperaturą nie zmieniając strumienia wentylacyjnego.

Obrazek

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

celafon pisze:
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Zdecydowanie najcichszy 25db/100m3/h oszczędny 12W przy 100m3/h i ogromny spręż - onyx dream 200. Koszt filtrów dobrych niemieckich G4 3 zł . cena na Bartyckiej 6000zł brutto 23%
A jakie opinie macie o Onyx 250 SKY. Myślałem o tym ze względu na mocowanie pod sufitem. No i jak ten model ma się do dream 200?
To praktycznie to samo co dream tylko montowane do sufitu - serwis od dołu.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Gumol pisze:Witam,

Jako, że na wiosnę mam zamiar żwawo ruszyć z murami i stropem muszę już teraz przemyśleć dokładnie projekt wentylacji mechanicznej.
Jako, że instalację będę kłaść samemu chcę już na etapie budowy wykonać niezbędne przepusty.

Tu pojawia się moja prośba do Was o ocenę projektu oraz rozmieszczenia anemostatów.

Przyjąłem nawiewy i kubaturę jak poniżej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rekuperator umieszczony został w kotłowni dwa główne przewody (nawiew i wywiew) o (średnicy 180mm) wychodzą na stryszek gdzie umieszczone zostały dwie skrzynki rozdzielcze. Przewody ze skrzynek poprowadzone są w dół na podłogę poddasza (będą zalane w posadzce) oraz pod podłogę stryszka (będą nad podwieszonym sufitem).

Nie obliczyłem jeszcze strat oraz potrzebnego sprężu, jednak wstępnie założyłem, że rekuperator o sprawności 400m3 będzie odpowiedni - w chwili obecnej skłaniam się do RENOVENT 400 BRINK EXCELLENT., dodatkowo przewody od skrzynek będą miały średnicę 90 bądź 100 mm2 co zapewni prędkość przepływanego powietrza w granicach 1,7-2 ms. Muszę jeszcze przemyśleć gdzie umiejscowić wyrzutnię i czerpnię (czy na dachu czy w ścianie).

Byłbym wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie.
Zdecydowanie nie robić anemostatów w holach. A kanały - 68-75mm! V optymalne od 2 do 5m/sek

lipatl
Początkujący
Początkujący

Post autor: lipatl »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:
lipatl pisze:Dzięki , juz poprawiam i podsyłam informacje.

1.) Wyrzutnia w dach, czerpnia na połodniowej ścianie budynku.
2.) Kanały chcę zamowować bezposrednio przy suficie pod płytą GK
3.) Nie będzie to z niczym połączone, tylko rozprowadzenie powietrza z rekuperatora.

Klimy nie planuję, ogrzewanie podłogowo - grzejnikowe.
Dlaczego zapytałem - kanały które Pan wspomina są zbrojone zewnętrznym "pancerzem" karbowanym - do zalewania w betonie.
Skrzynki rozprężne służą do mieszania powietrza wentylacyjnego z powietrzem wewnętrznym ( recyrkulacja - chłodzonym lub grzanym przez pompę ciepła - Takie systemy mają producenci central i pomp ciepła - np, zehnder comair nedair... Chodzi o to, że wstawienie nagrzewnicy ( chłodnicy) w nawiew rekuperatora - uniemożliwia sterowanie ! Natomiast jak wentylacja ma jeden kanał do puszki rozprężnej a drugi czy nawet dwa - dochodzą z pompy ciepła - łatwo jest sterować temperaturą nie zmieniając strumienia wentylacyjnego.

Obrazek
Tak jak pisałem nie będzie nic więcej podpięte tylko rekuperator.
W takiej sytuacji , jak podłączyć anemostat bez tej skrzynki?, bezpośrenio do kanału?
Czy może ma Pan inny przetestowany patent? (wpomnę iz widziałem w watku niebieskie kolanka i przejściówki których Pan używa - tylko nie bardzo mogę czegoś takiego wyszukać w necie)

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Prawie 25 lat robię wentylację na kanałach Al miękkich 63 i 68mm i używam kolanek, redukcji do anemostatu, a jak jest kanał 82mm to pasuje do kołnierza anemostatu.
Po co puszka mieszająca - gdy Pan nic nie będzie mieszał???

lipatl
Początkujący
Początkujący

Panie Tomaszu zrobiłem wstepny plan rozlokowania mojej wentylacji w budynku.
Proszę rzucić okiem i ocenić czy jest to w porządku.

Dodałem na podaszy jeden wyciąc w tz. szuszarni, bedzie tam bardzo dużo wilgoci - słusznie czy raczej z niego zrezygnować?

Co do instalacji na kolankach przy anemostatach, to proszę o info gdzie szukać takowych kolanek, redukcji do anemostatu.?

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 lut 2013, 9:03 przez lipatl, łącznie zmieniany 1 raz.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Niewiele widać -- jak ma Pan nawiew w pokojach wywiew w "mokrych" będzie hulać. Jak Pan da cichą centralę i dobrane kanały - nie będzie słychać.

Gumol
Początkujący
Początkujący

Post autor: Gumol »

Jako, że na wiosnę mam zamiar żwawo ruszyć z murami i stropem muszę już teraz przemyśleć dokładnie projekt wentylacji mechanicznej.
Jako, że instalację będę kłaść samemu chcę już na etapie budowy wykonać niezbędne przepusty.

Tu pojawia się moja prośba do Was o ocenę projektu oraz rozmieszczenia anemostatów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rekuperator umieszczony został w kotłowni dwa główne przewody (nawiew i wywiew) o (średnicy 180mm) wychodzą na stryszek gdzie umieszczone zostały dwie skrzynki rozdzielcze. Przewody ze skrzynek poprowadzone są w dół na podłogę poddasza (będą zalane w posadzce) oraz pod podłogę stryszka (będą nad podwieszonym sufitem).

Nie obliczyłem jeszcze strat oraz potrzebnego sprężu, jednak wstępnie założyłem, że rekuperator o sprawności 400m3 będzie odpowiedni - w chwili obecnej skłaniam się do RENOVENT 400 BRINK EXCELLENT., dodatkowo przewody od skrzynek będą miały średnicę 90 bądź 100 mm2 co zapewni prędkość przepływanego powietrza w granicach 1,7-2 ms. Muszę jeszcze przemyśleć gdzie umiejscowić wyrzutnię i czerpnię (czy na dachu czy w ścianie).

Zdecydowanie nie robić anemostatów w holach. A kanały - 68-75mm! V optymalne od 2 do 5m/sek
Tomasz dzięki wielkie za odpowiedź. Mógłbym prosić o jakąś sugestie gdzie rozłożyć anemostaty? Umieściłem je w holach aby zrównoważyć nawiewy, gdzie w takim wypadku byłoby optymalnie to zrobić? Co sądzisz o rozmieszczeniu pozostałych anemostatów i dobranych do nich wartości nawiewu/wywiewu?

Co do średnicy kanałów to z obliczeń podług wzoru podanego przez Ciebie prędzej faktycznie wychodziło 75mm, jednak boje się namiernego hałasu dlatego podałem 90. Ale skoro mówisz, że tak musi być to muszę to przemyśleć.

RENOVENT 400 BRINK EXCELLENT myślisz że to dobry wybór? Może z doświadczenia masz jakiś alternatywny typ który warto rozważyć?

lipatl
Początkujący
Początkujący

lipatl pisze:Panie Tomaszu zrobiłem wstepny plan rozlokowania mojej wentylacji w budynku.
Proszę rzucić okiem i ocenić czy jest to w porządku.

Dodałem na podaszy jeden wyciąc w tz. szuszarni, bedzie tam bardzo dużo wilgoci - słusznie czy raczej z niego zrezygnować?

Co do instalacji na kolankach przy anemostatach, to proszę o info gdzie szukać takowych kolanek, redukcji do anemostatu.?

Obrazek

Obrazek

Zmieniłem obrazki bo faktycznie nic nie było widać

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Będzie Pan miał zupełnie niesłyszalną wentylację.

lipatl
Początkujący
Początkujący

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Będzie Pan miał zupełnie niesłyszalną wentylację.
Bardzo dziekuje za pomoc i plusik puściłem :)

Prosze tylko, jeżeli można o info, gdzie dostać takie kolanka do przejścia na anemostaty.

jah
Początkujący
Początkujący

Post autor: jah »

lipatl zastanawiam się czy nie lepiej byłoby przenieść anemostaty dalej od drzwi?

lipatl
Początkujący
Początkujący

jah pisze:lipatl zastanawiam się czy nie lepiej byłoby przenieść anemostaty dalej od drzwi?
Tak bedzie to tylko poglądowy rysunek , będę się starał bliżej okien podjechać :)

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

To nie ma ( miejsce anemostatów) jakiegoś znaczenia. Proszę sobie stanąć po przekątnej w pokoju i zapalić papierosa, druga osoba dym poczuje właściwie od razu. Dyfuzja jest szybsza niż wentylacja.

Gumol
Początkujący
Początkujący

Post autor: Gumol »

Gumol pisze:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tomasz dzięki wielkie za odpowiedź. Mógłbym prosić o jakąś sugestie gdzie rozłożyć anemostaty? Umieściłem je w holach aby zrównoważyć nawiewy, gdzie w takim wypadku byłoby optymalnie to zrobić? Co sądzisz o rozmieszczeniu pozostałych anemostatów i dobranych do nich wartości nawiewu/wywiewu?

Co do średnicy kanałów to z obliczeń podług wzoru podanego przez Ciebie prędzej faktycznie wychodziło 75mm, jednak boje się namiernego hałasu dlatego podałem 90. Ale skoro mówisz, że tak musi być to muszę to przemyśleć.

RENOVENT 400 BRINK EXCELLENT myślisz że to dobry wybór? Może z doświadczenia masz jakiś alternatywny typ który warto rozważyć?
Panie Tomaszu, byłby Pan tak uprzejmy i wspomógł mnie swoją wiedzą w powyższych punktach?

Byłbym niezmiernie wdzięczny za rady.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”