problem z podgrzewaczem wody

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

adamus394
Początkujący
Początkujący

problem z podgrzewaczem wody

Post autor: adamus394 »

Witam, W mieszkaniu mam zamontowany elektryczny przepływowy podgrzewacz wody. Problem polega na tym, że w momencie gdy odkręcam cieplą wodę moge zapalić światło w mieszkaniu, gdy woda nie leci nie ma światła! o co tu chodzi? wcześniej tak nie było zrobiło się nagle.

mariza
Początkujący
Początkujący

Re: problem z podgrzewaczem wody

Post autor: mariza »

jeżeli podgrzewacz i światło są w tym samym pomieszczeniu to niestety masz połaczony obwód gniazd z oświetleniem. Sprawdź puszkę rozdzielczą, jest najprawdopodobniej nad łącznikiem światła, w niej masz przerwę w obwodzie "zera".

adamus394
Początkujący
Początkujący

Post autor: adamus394 »

dzięki za odpowiedź,
Możliwe, że tak jest. Narazie nie mogę tam zajrzeć bo mnie nie ma w domu. Podgrzewacz jest w łazience. Rozumiem, że problem ze światłem byłby tylko w łazience a nie ma we wszystkich pomieszczeniach...

Pawlogen
Aktywny
Aktywny

Post autor: Pawlogen »

Może lepiej zadzwoń po elektryka, zapłacisz od 50 do 100 zł i nie będziesz miał doświadczenia z porażeniem prądem lub uszkodzenia odbiorników

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

wcześniej tak nie było zrobiło się nagle
Od kiedy jest terma, a od kiedy to się zaczęło?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”