Sam robię wentylację mechaniczną

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Sam robię wentylację mechaniczną

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

tador pisze:Witam ponownie.
Ciągle mam dylemat czy przy wentylacji z reku budować GWC rurowy?
Chodzi mi o uzyskanie chłodniejszego powietrza latem.
Z drugiej strony do GWC potrzeby jest wydajniejszy reku z bajpasem. Ale mam cieplejsze powietrze zimą i nie martwię się o zamarzanie REKU.
Więc budować GWC czy nie oto jest pytanie?
Aby na to odpowiedzieć - należy wiedzieć ZA ILE?
Dziś chłodzenie można mieć często efektywniej i taniej bez gwc, a centrala nie musi zamarzać.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie ma badań nad chłonięciem wilgoci przez przegrody ( chodzi o ilość) - ale w domach z paroizolacja np. szkielet czy "warstwa" ( blacha pianka blacha) wody z reku leci nieporównywalnie więcej.

tador
Początkujący
Początkujący

Post autor: tador »

W jaki sposób można uzyskać chłodzenie taniej niż przez GWC? Czy system wentylacji można połączyć z układem chłodzenia?

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Sęk w tym że GWC owszem może obniżyć temperaturę powietrza nawiewanego latem i podnieść ją zimą ale tylko o kilka stopni a jego wydajność jest marna. Rozbudowa GWC by zwiększyć wydajność wymaga mocniejszych wentylatorów co za tym idzie droższej i energochłonnej jednostki wentylacyjnej co znów nie jest wymierne z korzyściami jakie przynoszą. Jeżeli już klima to lepiej i taniej wychodzi klimatyzator.

DWR
Początkujący
Początkujący

Post autor: DWR »

To może przy dużych GWC stosować dodatkowy wentylator wspomagający standardowe recu???

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Pomyśl logicznie nawet stosując silnik rakietowy niewiele wyciśniesz z takiego systemu poza coraz większymi kosztami. Stosując dobry klimatyzator zyskasz dodatkowo źródło ciepła w dniach przejściowych.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

DWR pisze:To może przy dużych GWC stosować dodatkowy wentylator wspomagający standardowe recu???
Pan Bolesław, ma rację... logiczne jest stosowanie invertorowej lub na prąd stały pompy ciepła zamiast gwc - bo
- mniejsza inwestycja
- większe zyski chłodnicze
- większe zyski grzewcze
- mniejsze zużycie kWh
Dlatego temat gwc - zostawiłbym np. forum muratora, tam się specjalizują w starych energochłonnych technologiach.

Lutek
Aktywny
Aktywny

Post autor: Lutek »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Wiatrołap nie jest ogrzewany i nie ma "szczeliny pod drzwiami", nie powinien być podłączony do reku. Jeżeli to jest bardziej przedpokój - grzany i połączony "wentylacyjnie" - w ciągach komunikacyjnych anemostatów się nie daje.
Rozumiem, ze niezaleznie od sytuacji czy wiatrolap, przedsionek jest ogrzewany czy nit, to wentylacji tam sie nie robi?
...wyrazam uwagi i spostrzezenia na podstawie wlasnej budowy, nie jestem budowlancem

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Myli Pan pojęcia - wentylacja a anemostat czy kratka - to niezupełnie to samo. Ja przepraszam, że to prostuje, ale naprawdę zbyt dużo ludzi uważa, że mając kratkę ma wentylację, lub odwrotnie.
czy nit, to wentylacji tam sie nie robi
wentylację się robi w domu a...
Przechodząc do tematu, przy wentylacji wywiewno nawiewnej z odzyskiem ciepła, w ciągach komunikacyjnych anemostatów wywiewnych ani nawiewnych nie umieszcza się.
Powietrze ba bardzo silne ruchy dyfuzyjne. Poza tym, czas naszego przebywania w wiatrołapie jest na tyle krótki, że otwarcia drzwi sprawę załatwią z zapasem.
Co do suszenie butów ---- wywiew - oznacza wchodzenie ciepłego i wilgotnego powietrza z pokoju do chłodniejszego wiatrołapu. Woda więc będzie tam "produkowana" nie zabierana. Jeżeli koniecznie chcemy coś do suszenie butów zmajstrować, to np. samoregulujący kable grzewczy na półce czy w szafce, lub z niego grzałki do butów. Można też do szafki wstawić wentylator ze starego kompa... ale wywiew - odradzam.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Ja nie mam anemostatów w wiatrołapie holu i garderobie. Od roku nic się nie dzieje.

DWR
Początkujący
Początkujący

Tomasz_Brzeczkowski pisze:
DWR pisze:To może przy dużych GWC stosować dodatkowy wentylator wspomagający standardowe recu???
Pan Bolesław, ma rację... logiczne jest stosowanie invertorowej lub na prąd stały pompy ciepła zamiast gwc........
Ok, tylko jak można połączyć PC z reku? Przecież reku pracuje na różnych wydajnościach a i pompa nie musi cały czas działać (bo nagrzała wodę)...

Tak z ciekawości, jakie występują różnice temperatur przed i za pompą ciepła?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie łączy się wentylacji z ogrzewaniem czy klimą ( nie w tych samych kanałach) . PC robi się na splitach - jeżeli kanałówkę to:
1) nawiew na 90 cm nad podłogą i termostaty pokojowe sterujące anemostatami z silnikiem elektrycznym
Obrazek
lub skrzynki mieszające - jeden kanał jest z reku ( wentylacja ) dwa z PCi ( 100% recyrkulacja) wygląda to tak:
Obrazek

DWR
Początkujący
Początkujący

Czyli nie można wykorzystać powietrza(ochłodzonego) prosto z pompy do kanału czerpni reku tylko trzeba robić osobną instalację do pomieszczeń?
Tak się dopytuje, bo myślę nad rozwiązaniem które w upały nie co schłodzi powietrze z wentylacji. Nie chcę żeby latem z anemostatów z 30stopni wiało.
Przekonany już jestem że wykorzystam PC (powietrzną) do podgrzewania wody poza okresem grzewczym.
Ponowie pytanie, jaka jest różnica temperatur na króćcach PC?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Jak się schłodzi powietrze, to nie będzie "wiało" +30 tylko tyle ile jest w domu (powietrze wychodzące schłodzi wchodzące) - a nie łączy się instalacji bo strumień powietrza wentylacyjnego jest zbyt mały by odebrać ciepło, to raz, dwa - wentylacja musi być we wszystkich pomieszczeniach - chłodzenie NIE. Są pokoje od północy, w których chłodzenie nie jest potrzebne.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Przekonany już jestem że wykorzystam PC (powietrzną) do podgrzewania wody poza okresem grzewczym.
A co ma do tego okres grzewczy? Cwu tak samo używam zima i latem. Łączenie ogrzewania pomieszczeń i wody w jednym to zawsze jest błąd, czyli rozrzucanie energii.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”