slabe cisnienie goracej wody -pomozcie!

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

asia.ok
Początkujący
Początkujący

slabe cisnienie goracej wody -pomozcie!

Post autor: asia.ok »

Mieszkam za granica. Kupilam nowy ,dopiero co wyprodukowany dom. Ale niestety nie moge wziac prysznicu bo nie mam dostatecznego cisnienia goracej wody.Zimnej wody cisnienie doskonale :oops: (tylko zimny prysznic). Slaba goraca woda dotyczy wszystkich kranow. Ci wspaniali angielscy hydraulicy zalecaja mi zamontowanie pompy (ktora moze byc halasliwa) i to tylko do prysznicow bo wszedzie indziej nie jest tak zle.Ale cos jest nie tak skoro wszedzie cisnienie zimnej jest doskonale.Sprawdzalam czy nie ma ucieczki wody cieplej a tym samym cisnienia z bojlera w nastepujacy sposob - wszystkie krany pozamykane- biegne do licznika wody i stoi nieruchomo. Wiec zadnych przeciekow nie ma.Co to moze byc i czy montowac pompe? Dziekuje z gory za podpowiedzi.

sly321
Początkujący
Początkujący

Post autor: sly321 »

Witam.

A może angielski hydraulik niechcący przytkał któryś śrubunek przy bojlerze ?

Poszukaj innego hydraulika niech sprawdzi na początek wszystkie łączenia rur które są
na wierzchu i dadzą sie zdemontować.Jeżeli to nic nie da to niestety może się szykować grubsza robota.
Napisz w jakim systemie masz zrobioną hydraulikę.

Pozdro.

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

bojler

Post autor: Paweł_Małek »

Sprawdz zawor zwrotny (moze byc w 1 korpusie z zaworem bezpieczenstwa).
Mozliwe ze sie zawiesil.
Ponadto sprawdz sitko w filtrze siatkowym (o ile jest zabudowany).
Na wejsciu na instalacje (za wodomierzem) powinien byc filtr siatkowy ktory wylapie zanieczyszczenia dochodzace z woda z sieci ktore moga uszkodzic armature.

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Niedawno byłem w Londynie i tam pompa na cieplej wodzie jest w układzie z boilerem bardzo często spotykana.Nie bardzo miałem okazję dochodzić do tego,skąd i dlaczego tak jest.Dowiedziałem się jedynie,że ci,którzy chcą mieć dobre ciśnienie na ciepłej wodzie montują takie dodatkowe pompy.
A najlepsze jest to,że Anglicy uważają to za bardzo nowoczesne rozwiązanie :lol: Ogólnie jest tam prymityw instalacyjny jak u nas 20 lat temu.
adam

bananek

Post autor: bananek »

adamis pisze:A najlepsze jest to,że Anglicy uważają to za bardzo nowoczesne rozwiązanie :lol: Ogólnie jest tam prymityw instalacyjny jak u nas 20 lat temu.
taaa... szczegolnie 2 osobne krany z ciepla i zimna woda. lewa dlon sie gotuje a prawa zamarza podczas mycia :) jednym z madrzejszych ich wynalazkow jest prysznic z takimi kondonikami zakladanymi na krany zeby obydwa strumienie wody sie wymieszaly i mozna sie bylo normalnie umyc.
a moze te 2 krany maja jakis wyzszy cel tylko ja nic nie wiem?i

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

2 krany

Post autor: Paweł_Małek »

Te 2 krany to taka ichnia tradycja - angole sa bardzo konserwatywni!
Kiedys mialo to znaczenie - woda ciepla byla podgrzewana w otwartych zbiornikach skad grawitacyjnie splywala do kranu, a ze uzycie takiej wody do picia jest niehigieniczne to wymyslili 2 krany. I tak juz u nich zostalo ach ta konserwa!

astim
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: astim »

Trzeba zatkać korek w umywalce, nalać wody gorącej i zimnej, wziąć patyczek, wymieszać i umyć rączki

michal_p
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

A wsprawie cisnienia

Post autor: michal_p »

Pracuje w londku jako handyman i mialem ten prolem kilka razy.

Powodami byly:

1) zatkane sitko w zaworze serwisowym do bojleragazowego .

2) Przynkniety zawor serwisowy do bojlera gazowego

3) Przymjniety zawor dolotowy do zbiornika goracej wody
(zwykle gdzies na jego spodzie)

Michal

michal_p
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Re: 2 krany

Post autor: michal_p »

Paweł_Małek pisze:Te 2 krany to taka ichnia tradycja - angole sa bardzo konserwatywni!
Kiedys mialo to znaczenie - woda ciepla byla podgrzewana w otwartych zbiornikach skad grawitacyjnie splywala do kranu, a ze uzycie takiej wody do picia jest niehigieniczne to wymyslili 2 krany. I tak juz u nich zostalo ach ta konserwa!
Przeciez on mieli w przeszlosci rury olowiowe do wody pitnej wiec nie dziwne ze teraz wolniej mysla. A sa swiecie przekonani ze to wina
MacDonaldow i calej tejniezdrowej zywnosci.

Agent
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Agent »

W Polsce też się niestety jeszcze spotyka rury z ołowiu, zwłaszcza w starych kamienicach.
A ludzie narzekają że plastik czy miedź niezdrowa!
Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”