slabe cisnienie goracej wody -pomozcie!
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
slabe cisnienie goracej wody -pomozcie!
Mieszkam za granica. Kupilam nowy ,dopiero co wyprodukowany dom. Ale niestety nie moge wziac prysznicu bo nie mam dostatecznego cisnienia goracej wody.Zimnej wody cisnienie doskonale
(tylko zimny prysznic). Slaba goraca woda dotyczy wszystkich kranow. Ci wspaniali angielscy hydraulicy zalecaja mi zamontowanie pompy (ktora moze byc halasliwa) i to tylko do prysznicow bo wszedzie indziej nie jest tak zle.Ale cos jest nie tak skoro wszedzie cisnienie zimnej jest doskonale.Sprawdzalam czy nie ma ucieczki wody cieplej a tym samym cisnienia z bojlera w nastepujacy sposob - wszystkie krany pozamykane- biegne do licznika wody i stoi nieruchomo. Wiec zadnych przeciekow nie ma.Co to moze byc i czy montowac pompe? Dziekuje z gory za podpowiedzi.
Witam.
A może angielski hydraulik niechcący przytkał któryś śrubunek przy bojlerze ?
Poszukaj innego hydraulika niech sprawdzi na początek wszystkie łączenia rur które są
na wierzchu i dadzą sie zdemontować.Jeżeli to nic nie da to niestety może się szykować grubsza robota.
Napisz w jakim systemie masz zrobioną hydraulikę.
Pozdro.
A może angielski hydraulik niechcący przytkał któryś śrubunek przy bojlerze ?
Poszukaj innego hydraulika niech sprawdzi na początek wszystkie łączenia rur które są
na wierzchu i dadzą sie zdemontować.Jeżeli to nic nie da to niestety może się szykować grubsza robota.
Napisz w jakim systemie masz zrobioną hydraulikę.
Pozdro.
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

bojler
Sprawdz zawor zwrotny (moze byc w 1 korpusie z zaworem bezpieczenstwa).
Mozliwe ze sie zawiesil.
Ponadto sprawdz sitko w filtrze siatkowym (o ile jest zabudowany).
Na wejsciu na instalacje (za wodomierzem) powinien byc filtr siatkowy ktory wylapie zanieczyszczenia dochodzace z woda z sieci ktore moga uszkodzic armature.
Mozliwe ze sie zawiesil.
Ponadto sprawdz sitko w filtrze siatkowym (o ile jest zabudowany).
Na wejsciu na instalacje (za wodomierzem) powinien byc filtr siatkowy ktory wylapie zanieczyszczenia dochodzace z woda z sieci ktore moga uszkodzic armature.
Niedawno byłem w Londynie i tam pompa na cieplej wodzie jest w układzie z boilerem bardzo często spotykana.Nie bardzo miałem okazję dochodzić do tego,skąd i dlaczego tak jest.Dowiedziałem się jedynie,że ci,którzy chcą mieć dobre ciśnienie na ciepłej wodzie montują takie dodatkowe pompy.
A najlepsze jest to,że Anglicy uważają to za bardzo nowoczesne rozwiązanie
Ogólnie jest tam prymityw instalacyjny jak u nas 20 lat temu.
A najlepsze jest to,że Anglicy uważają to za bardzo nowoczesne rozwiązanie
adam
-
bananek
taaa... szczegolnie 2 osobne krany z ciepla i zimna woda. lewa dlon sie gotuje a prawa zamarza podczas myciaadamis pisze:A najlepsze jest to,że Anglicy uważają to za bardzo nowoczesne rozwiązanieOgólnie jest tam prymityw instalacyjny jak u nas 20 lat temu.
a moze te 2 krany maja jakis wyzszy cel tylko ja nic nie wiem?i
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

2 krany
Te 2 krany to taka ichnia tradycja - angole sa bardzo konserwatywni!
Kiedys mialo to znaczenie - woda ciepla byla podgrzewana w otwartych zbiornikach skad grawitacyjnie splywala do kranu, a ze uzycie takiej wody do picia jest niehigieniczne to wymyslili 2 krany. I tak juz u nich zostalo ach ta konserwa!
Kiedys mialo to znaczenie - woda ciepla byla podgrzewana w otwartych zbiornikach skad grawitacyjnie splywala do kranu, a ze uzycie takiej wody do picia jest niehigieniczne to wymyslili 2 krany. I tak juz u nich zostalo ach ta konserwa!
A wsprawie cisnienia
Pracuje w londku jako handyman i mialem ten prolem kilka razy.
Powodami byly:
1) zatkane sitko w zaworze serwisowym do bojleragazowego .
2) Przynkniety zawor serwisowy do bojlera gazowego
3) Przymjniety zawor dolotowy do zbiornika goracej wody
(zwykle gdzies na jego spodzie)
Michal
Powodami byly:
1) zatkane sitko w zaworze serwisowym do bojleragazowego .
2) Przynkniety zawor serwisowy do bojlera gazowego
3) Przymjniety zawor dolotowy do zbiornika goracej wody
(zwykle gdzies na jego spodzie)
Michal
Re: 2 krany
Przeciez on mieli w przeszlosci rury olowiowe do wody pitnej wiec nie dziwne ze teraz wolniej mysla. A sa swiecie przekonani ze to winaPaweł_Małek pisze:Te 2 krany to taka ichnia tradycja - angole sa bardzo konserwatywni!
MacDonaldow i calej tejniezdrowej zywnosci.