Dlaczego membrana dachowa jest ważna?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Dlaczego membrana dachowa jest ważna?
Ja dodam to że praktyka tworzy teorie.
Witam
Tak napisałem że membrana pełni role krycia wstępnego do póki nie położymy pokrycia właściwego,
lecz dalej opisałem dokładnie jakie funkcje pełni następnie i myślę że już to doczytaliście.
Co do pana Mistrza to jeśli mamy precyzyjnie wykonana wiatroszczelność w postaci sklejonej membrany a od wewnątrz mamy szczelną paroizolację to skąd w wełnie będzie wilgoć???.
Weźmy pod uwagę że paroizolacja jest źle wykonana co jest u nas standardem i wilgoć dostanie się nam do warstwy izolacyjnej wełny to w temperaturze poniżej zera para zacznie zamarzać. Powietrze wpływające w warstwę wełny niby w celu jej przewietrzania spotęguje kondensacje pary w wełnie a nie będzie jej przewietrzać, czyli suszyć.
Takie drastyczne przypadki są rzadkie lecz są a najdalej w Styczniu i Lutym ubiegłego roku, kiedy to temperatura spadła poniżej -10 stopni przez pięć tygodni.
Byłem w kilkunastu domach zamieszkałych w których w skutek kondensacji pary w wełnie mineralnej
powstały dosłownie bryły lodu.
Przyczyna była prosta- brak precyzyjnej paroizolacji a nie mówiąc już o wiatroszczelności.
I niech mi nikt nie mówi że to nie są ważne materiały przy izolacjach wełną.
Tak napisałem że membrana pełni role krycia wstępnego do póki nie położymy pokrycia właściwego,
lecz dalej opisałem dokładnie jakie funkcje pełni następnie i myślę że już to doczytaliście.
Co do pana Mistrza to jeśli mamy precyzyjnie wykonana wiatroszczelność w postaci sklejonej membrany a od wewnątrz mamy szczelną paroizolację to skąd w wełnie będzie wilgoć???.
Weźmy pod uwagę że paroizolacja jest źle wykonana co jest u nas standardem i wilgoć dostanie się nam do warstwy izolacyjnej wełny to w temperaturze poniżej zera para zacznie zamarzać. Powietrze wpływające w warstwę wełny niby w celu jej przewietrzania spotęguje kondensacje pary w wełnie a nie będzie jej przewietrzać, czyli suszyć.
Takie drastyczne przypadki są rzadkie lecz są a najdalej w Styczniu i Lutym ubiegłego roku, kiedy to temperatura spadła poniżej -10 stopni przez pięć tygodni.
Byłem w kilkunastu domach zamieszkałych w których w skutek kondensacji pary w wełnie mineralnej
powstały dosłownie bryły lodu.
Przyczyna była prosta- brak precyzyjnej paroizolacji a nie mówiąc już o wiatroszczelności.
I niech mi nikt nie mówi że to nie są ważne materiały przy izolacjach wełną.
Nered71
Witam
Być może praktyka tworzy teorie, ale jednak nie zawsze.
Teoria zgodna z zasadami fizyki zawsze jest prawidłowa.
Problem polega na tym iż często technologia nie nadąża i nie ma odpowiednich materiałów
by tą teorie potwierdzić w praktyce.
Dlatego do teorii nieraz zwanych wizjami często powraca się po kilkunastu latach i robi się wspaniałe realizacje.
pozdrawiam
Być może praktyka tworzy teorie, ale jednak nie zawsze.
Teoria zgodna z zasadami fizyki zawsze jest prawidłowa.
Problem polega na tym iż często technologia nie nadąża i nie ma odpowiednich materiałów
by tą teorie potwierdzić w praktyce.
Dlatego do teorii nieraz zwanych wizjami często powraca się po kilkunastu latach i robi się wspaniałe realizacje.
pozdrawiam
Nered71
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Znaj proporcjum Mocium Panie Panowie proszę zauważyć, ile więcej na forach czy innych dyskusjach, poświęca się uwagi WYPUSZCZANIU WODY Z PRZEGRODY a jak mało, a w ścianie to wręcz świętokradztwo - NIE WPUSZCZANIU WODY DO PRZEGRODY.
Porównanie wpływu tych spraw na efekt, czyli opór cieplny przegrody, to jak martwienie się o zalanie Skandynawii gdy nasikamy do Bałtyku.
Porównanie wpływu tych spraw na efekt, czyli opór cieplny przegrody, to jak martwienie się o zalanie Skandynawii gdy nasikamy do Bałtyku.
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Zgadzam się , że paroizolacja jest ważna , że trzeba ograniczyć dyfuzję pary.Wietrzyć trzeba . Dam przykład; Weżmy stary budynek , gdzie ociepleniem jest warstwa trocin na strychu , przez strop przedostaje się para i wiatr hula . I co robią się bryły lodu ? A w/g Ciebie powinny. Jest tam sucho jak pieprz . Jan
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Naprawdę nie tylko o parę chodzi.
Para jest groźna gdy ulegnie kondensacji. A do tego jest potrzebna, poza innymi czynnikami, odpowiednia grubość izolacji. Im grubsza izolacja, tym większy problem z zawilgoceniem. Ale para i kondensacja to wtóre sprawy. Musi przez przegrodę najpierw przechodzić powietrze. Przyznam, że śmieszą mnie teorie o "oddychaniu" ( wdech i wydech) wełny skoro właśnie woda jest z powietrza wewnętrznego. A powietrze wewnętrzne może przechodzić przez przegrodę wyłącznie przy różnicy ciśnień - a ta jest tylko w sezonie grzewczym. Tak więc przegroda może wilgoć chłonąć - nie bardzo ma jak ją oddawać!
Opór cieplny przy ruchomym powietrzu. To jest też ważne - nie tylko zawilgocenie . Nawet najsuchszy polar będzie słabo izolował bez ortalionu.
Żaden dom z bk + ocieplenie obowiązującego od 12 lat testu szczelności PN 13829 nie zaliczy.
KIEDY SKOŃCZY SIĘ TEN OBŁĘD OCIEPLANIA DOMÓW Z ZEWNĄTRZ.
Para jest groźna gdy ulegnie kondensacji. A do tego jest potrzebna, poza innymi czynnikami, odpowiednia grubość izolacji. Im grubsza izolacja, tym większy problem z zawilgoceniem. Ale para i kondensacja to wtóre sprawy. Musi przez przegrodę najpierw przechodzić powietrze. Przyznam, że śmieszą mnie teorie o "oddychaniu" ( wdech i wydech) wełny skoro właśnie woda jest z powietrza wewnętrznego. A powietrze wewnętrzne może przechodzić przez przegrodę wyłącznie przy różnicy ciśnień - a ta jest tylko w sezonie grzewczym. Tak więc przegroda może wilgoć chłonąć - nie bardzo ma jak ją oddawać!
Opór cieplny przy ruchomym powietrzu. To jest też ważne - nie tylko zawilgocenie . Nawet najsuchszy polar będzie słabo izolował bez ortalionu.
Żaden dom z bk + ocieplenie obowiązującego od 12 lat testu szczelności PN 13829 nie zaliczy.
KIEDY SKOŃCZY SIĘ TEN OBŁĘD OCIEPLANIA DOMÓW Z ZEWNĄTRZ.
Panowie czy slyszeliscie kiedys o naturalnych materialach stosowanych w izolacji [ roznicy temperatur] ???????? - tak tylko pytam z ciekawosci gdyz caly czas macie problem ze smieciem - tzn. membrany.folie wysoko ,nisko przpuszczalne plus laty kontrlaty itd, itd
darek-jg -- rozumiem twoja mysl-- ale nalezysz do tego grona myslacych inaczej delikatnie to okreslajac-- potem sa tego kwiatki -- tych co masla i robia jak ty jest ok 90 procent i caly czas te same pytania dlaczego mam problem ze smieciem -- folia ,membrana itd
Witam
Panie Wykonawco jeśli by można to prosiłbym sprecyzować swoją wypowiedż bo brzmi ona mniej więcej jak wypowiedź zawodowego polityka- dużo napisane a nic nie powiedziane!!!
Na budowie też tak robisz???
Panie Wykonawco jeśli by można to prosiłbym sprecyzować swoją wypowiedż bo brzmi ona mniej więcej jak wypowiedź zawodowego polityka- dużo napisane a nic nie powiedziane!!!
Na budowie też tak robisz???
Nered71
Witam
Panie Tomaszu, wydaje mi się że mojej wypowiedzi ująłem całe meritum związane z wykonaniem przegrody z zastosowaniem materiałów i nie powinno brakować w niej niezbędnych warstw izolacyjnych i informacji jak to powinno się wykonać.
Pozdrawiam
Panie Tomaszu, wydaje mi się że mojej wypowiedzi ująłem całe meritum związane z wykonaniem przegrody z zastosowaniem materiałów i nie powinno brakować w niej niezbędnych warstw izolacyjnych i informacji jak to powinno się wykonać.
Pozdrawiam
Nered71
Witam
Mam rozumieć że sobie by Pan tak zrobił??
No i można tak zrobić, ludzie mieszkali w jaskiniach i przeżyli to i w takich warunkach można żyć i nawet być szczęśliwym.
Tylko jeśli można wybudować sobie dom z pełnym komforten mieszkania i nie chdzi mi tu tylko jakuzi,
to dlaczego tego nie zrobić, tylko mieć dom, który ogranicza nam ilość spadającej wody na głowę i wiatrem.
Panowie jaśli piszecie posty w tym temacie, to może ktoś zaproponuje inne swoje sprawdzone rozwiązania zeszczegółami, grubościami i jakie to pozwoli nam uzyskać warunki w pomieszczeniach.
Opisać dokładnie zaproponowaną przegrodę i to uzasadnić.
Byłoby miło.
Pozdrawiam
Mam rozumieć że sobie by Pan tak zrobił??
No i można tak zrobić, ludzie mieszkali w jaskiniach i przeżyli to i w takich warunkach można żyć i nawet być szczęśliwym.
Tylko jeśli można wybudować sobie dom z pełnym komforten mieszkania i nie chdzi mi tu tylko jakuzi,
to dlaczego tego nie zrobić, tylko mieć dom, który ogranicza nam ilość spadającej wody na głowę i wiatrem.
Panowie jaśli piszecie posty w tym temacie, to może ktoś zaproponuje inne swoje sprawdzone rozwiązania zeszczegółami, grubościami i jakie to pozwoli nam uzyskać warunki w pomieszczeniach.
Opisać dokładnie zaproponowaną przegrodę i to uzasadnić.
Byłoby miło.
Pozdrawiam
Nered71
nered71--- trudno jest prowadzic wymiane pogladow z myslacymi inaczej odnosnie praktyki to proponuje kilkanascie lat narzedzia nosic za odpowiednim rzemieslnikiem a potem praktykowac dobrch pare lat ale pod okiem tego rzemieslnika--- zycze ci powodzenia a potem sukcesow
Witam
Mam rozumieć że pracujesz już kilkanaście lat na budowie jako ROBLO i nic się nie nauczyłeś ???
No trudno, nie przejmuj się takich jest więcej w Polsce.
Współczuję Ci i Pozdrawiam.
Mam rozumieć że pracujesz już kilkanaście lat na budowie jako ROBLO i nic się nie nauczyłeś ???
No trudno, nie przejmuj się takich jest więcej w Polsce.
Współczuję Ci i Pozdrawiam.
Nered71
nered71 przedstawiasz sie jako inzynier ale zapomniales dopisac laik wiec takich co maja doswiadczenie tyle ile dzieci wakacji to nie traktuje jako fachowca -- znam tylko jednego inzyniera z wroclawia z ktorym moge porozmawiac o roznicy temperatur, wentylacji i materialach do tego stosowanych tak wiec na obecna chwile sadze,ze masz ukonczona szkola owocowo warzywna -- profil buraki i warzywa pochodne -- to tak delikatnie