Aluminiowa instalacje elektryczna w mieszkaniu

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Sparrow
Początkujący
Początkujący

Aluminiowa instalacje elektryczna w mieszkaniu

Post autor: Sparrow »

Cześć wam :-)

W swoim mieszkaniu posiadam aluminiową instalacje elektryczną, nie stać mnie na jej wymiane na miedzianą bo wiąże się to ze sporym remontem - mieszkanie mam po dziadkach i jest bardzo dużo rzeczy do zrobienia, a z wymianą instalacji elektrycznej wiązałaby się "wymiana" ścian, gładzie, remont łazienki itp. itd.

Jestem w fazie zbierania i za 2/3 lata myślę że będę robił generalny remont, a do tej pory chciałem "ZAKONSERWOWAĆ" instalację którą mam.

W puszkach dzieją się nieraz złe rzeczy, ostatnio w pokoju iskrzyło w jednej, instalacja była zaśniedziała, gdzieś było przebicie, ale elektryk ze spółdzielni szybko się z tym uporał. Kiedy włączę w kuchni czajnik bezprzewodowy, w miejscu gdzie mam 2 bezpieczniki słychać lekkie syczenie. 2 miesiące temu z tym tez był problem bo dźwięk wydobywający się z bezpieczników był już bardzo niepokojący, także przyszedł elektryk, wydrapał czarny nalot, wyczyścił.

Chciałem was prosić o radę co mogę wykonać sam: może w puszkach kostki wymienić, może są jakieś preparaty aby aluminium przy stykach tak szybko nie śniedziało, może (nie wiem jak to się nazywa) miejsce w które wkręca się bezpieczniki wymienić? Jestem osobą która lubi majsterkować i robić to co da się zrobić samemu więc może i tutaj mi się uda coś podziałać :-)

Dzięki wszystkim z góry za rady

elpapiotr

Re: Aluminiowa instalacje elektryczna w mieszkaniu

Post autor: elpapiotr »

Witam.

Prace przy konserwacji instalacji elektrycznej to nie majsterkowanie.

Sparrow
Początkujący
Początkujący

Wiem że to nie jest błaha sprawa, chciałbym się dowiedzieć jednak co należy rozumieć pod pojęciem "konserwacja aluminiowej instalacji elektrycznej", co w nią wchodzi.

elpapiotr

Post autor: elpapiotr »

Nie ma czegoś takiego jak konserwacja aluminiowej instalacji elektrycznej. Jest konserwacja po prostu.
Wymienić listwy zaciskowe w puszkach, obchodzić się delikatnie z żyłami przewodów wykonanych z aluminium, bo pęknięcie/złamanie tego materiału to moment i gotowe.
Ale przed tą wymianą zmierzyć impedancję pętli zwarcia w instalacji w newralgicznych jej miejscach. Zmierzyć spadek napięcia na zaciskach fazowych wel/wyj gniazd bezpiecznikowych (ma być zero, jeżeli są czyste, zimne, "ciche" Jeżeli nie, wymienić je).
Zajrzeć do gniazd wtykowych, obejrzeć zaciski śrubowe i stykowe dla wtyczek.

Sparrow
Początkujący
Początkujący

Dziękuje za odpowiedź.

A jaki jest koszt (taki mniej więcej) zrobienia tego przez fachowca?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”