Odnalezienie słupka betonowego

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

pioszyma
Początkujący
Początkujący

Odnalezienie słupka betonowego

Post autor: pioszyma »

Jestem na forum gościnnie. Potrzebuję pomocy w sposobie odnalezienia betonowego słupka (granica działki) Słupek kiedyś się złamał i jest ok 0,5 metra pod ziemią. Szukałem na Allegro wykrywaczy ale tylko wykrywacze metalu są w sprzedaży. Słupek nie był zbrojony. Jak go odnaleźć bez kopania? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam
Piotr Szymaniuk

fruzin
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: fruzin »

Jeżeli beton był zrobiony z cementu hutniczego to może licznik Geigera... :twisted:
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji

pioszyma
Początkujący
Początkujący

Post autor: pioszyma »

Ten sprzęt kiedyś kupiłem na ryneczku od wschodnich sąsiadów. Ale słupek pochodzi najprawdopodobniej sprzed II wojny więc pewnie już wypromieniował? Co jest w cemencie promieniotwórcze? Czas połowicznego rozpadu znalazłbym. Licznik też gdzieś leży tylko baterie trzeba dołożyć. Dzięki za zainteresowanie. Pewnie bez "szpikulca" nic nie znajdę.

Pozdrawiam
Piotr Szymaniuk

krzys963
Początkujący
Początkujący

Post autor: krzys963 »

witam miałem podobny problem więc po prostu znzlazłem mapkę geodezyjną i wziołem taśmę mierniczą i oto efekty

pomyliłem się o ok 25cm :shock: ale zlokalizowałem go bez problemu :P

więc nie potrzebne żadne wykrywacze

albo wyjście drugie zatrudnij geodetę on zlokalizuje i wstawi nowy słupek graniczny i to on wtedy bedzie odpowiedzialny za ewentualne pomyłki
jeżeli sąsiad zacznie awanturę o miedzę jesteś czysty
ps (nie wszyscy) sasiedzi w dzisiejszysz czasach to duży wrzód na..........plecach :evil:
Krzysztof

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”