SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Re: SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Post autor: karoka65 »

pszlezak pisze:
Pytanie do Jareckiego, czy ruszta na których wisi deflektor nie powodują utraty sprawności pieca ? Ma to jakiś wpływa na jego działanie ?

.
No to ja ci może jakoś odpowiem. Jeśli w twoim kotle są ruszta wodne to nie był to szczęśliwy wybór.
Woda w rusztach ma dużo niższą temperaturę co powoduje szybkie wychłodzenie spalin a to skutkuje niedopalaniem części lotnych paliwa a trochę tego jest bo w zależności od paliwa 40 czy nawet ponad 50%. O stratach z tym związanych i szybszym zabrudzaniu wymiennika już nie wspomnę.

edgaz
Początkujący
Początkujący

Post autor: edgaz »

Jarecki79 pisze:Jakoś też mi się tak bardziej 25kW na te warunki słuszne wydaje, tym bardziej,że do morza rzut kamieniem a tam dmuchać potrafi a ziąb od wiatru nieprzeciętnie gorszy od stojącego w miejscu mrozu...
oblicze sobie dla wlasnej satysfakcji, jednak wokol Slupska ladnie pizga to fakt. Z tego tez powodu sporo jest wiatrakow-elektrowni.
Czyli bede bral 25 kW
Moglbys mnie jescze oswiecic co do sterowania zaworu 4 drogowego mieszalnikowego? Cobra daje sygnal do nastawy silownika zaworu?

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

edgaz pisze:
Jarecki79 pisze:Jakoś też mi się tak bardziej 25kW na te warunki słuszne wydaje, tym bardziej,że do morza rzut kamieniem a tam dmuchać potrafi a ziąb od wiatru nieprzeciętnie gorszy od stojącego w miejscu mrozu...
oblicze sobie dla wlasnej satysfakcji, jednak wokol Slupska ladnie pizga to fakt. Z tego tez powodu sporo jest wiatrakow-elektrowni.
Czyli bede bral 25 kW
Moglbys mnie jescze oswiecic co do sterowania zaworu 4 drogowego mieszalnikowego? Cobra daje sygnal do nastawy silownika zaworu?
Do sterowania zaworem mieszającym można dwojako:
Albo z IRYDEM PID i tutaj jest obsługa mieszacza oraz 4pomp, pompy c.o., cwu, cyrkulacyjnej oraz pompy na układ za zaworem mieszającym np. podłogowej. Dopłata do wersji podstawowej wynosi tutaj 100zł

Albo z Cobrą, gdzie do Cobry jest 300zł dopłaty do wersji podstawowej i ona wyjściowo obsługuje pompę c.o. i ładującą cwu. Dla obsługi zaworu trzeba dokupić moduł alligator za 369zł i wówczas oprócz zaworu dochodzi obsługa pompy za zaworem oraz cyrkulacyjnej.

Z tymi wiatrami znam temat, bo pochodzę z nadmorskiej miejscowości :)

Proniu
Początkujący
Początkujący

Post autor: Proniu »

Witam
Już postanowione . Po miesięcznych rozważaniach ,SKAM-P Premium 12kW zamówiony :D ,będzie współpracował z Brulim będzie dobrana para :lol:
W tym tygodniu ma być dostawa :D

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Proniu pisze:Witam
Już postanowione . Po miesięcznych rozważaniach ,SKAM-P Premium 12kW zamówiony :D ,będzie współpracował z Brulim będzie dobrana para :lol:
W tym tygodniu ma być dostawa :D
Witaj Proniu, czyli to Ty zamówiłeś kociołek u instalatora w Kętach, bo akurat dzisiaj słyszalem rozmowę,że ma byc z Brulim, bo Pan ze względu na swój stan zdrowia musi miec podgląd przez internet.

Kociołek jest w trakcie produkcji, sterownik Bruli jest już dla Ciebie uszykowany i ustawiony.

:)

Widzę,że dośc fajnie się grono użytkowników Bruli na tym forum powiększa, ale to dobrze, bo jest platforma do wymiany doświadczeń dla użytkowników.

Proniu
Początkujący
Początkujący

Post autor: Proniu »

Zrobiłem rodzince prezent na mikołaja :D, niech mają a co należy im sie.

wojtek65
Początkujący
Początkujący

Post autor: wojtek65 »

Chętnie bym dołączył do grona użytkowników Skampa i bruli ale. Wszyscy mają palnik żeliwny i są zadowoleni, a ja dziwny myślę o ARDEO. 12 lat palę miałem i chciałbym dalej, dlaczego? Bo nie mam zamiaru dopłacać do węgla tylko dlatego że jest drobniejszy i EKO przeważnie to tylko nazwa, zresztą ciepłomierz prawdę mi powie co się bardziej opłaca. Obecnie w miałowcu uzyskuję 14-17 MJ / kg z miału po 580 za tonę, czyli podobnie jak SUSPENSER z eko po 800. Jestem przekonany że ekonomicznie będę wychodził gorzej no ale wygoda kosztuje. Gdyby ktoś w Skampie 12 kw z brulim próbował miału byłbym wdzięczny za odpowiedź.

wilkxt
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: wilkxt »

jak zużyje to co pozostało z 2 ton "eko" groszku, który leży luzem w piwnicy, to myślę, że trochę miału zostanie i zrobię testy, ale to dopiero około lutego-marca, zależy jak będzie mrozić.
pozdrawiam
tomek

pszlezak
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: pszlezak »

Po miesiącu i spadku temperatur poniżej zera mogę tylko powiedzieć, nie jest różowo.
Po korektach w ustawieniach, zmniejszeniu ciągu komina, założeniu terminatora ciągu, czyli wykonaniu zalecanych czynności sytuacja przedstawia się następująco.
W ostatnich dniach, czyli wtedy kiedy temperatura utrzymywała się na poziomie od -14 do -5 stopni piec spalił około 40 kg ekogroszku, dobrego ekogroszku, na dobę.
Palenisko podczas spalania wygląda idealnie, płomień jest ok, wygląda, że ilość powietrza jest odpowiednia.
Popiół praktycznie idealny, dużo pyłu,trochę spieków które są niewielkie i kruche. Niecałe wiadro na tydzień.
Stary "kopciuch" spalał mniej węgla. Fakt, że może był bardziej kłopotliwy, ale bardziej ekonomiczny.
Bez problemów pracował 13 lat.

Na ten moment mogę podkreślić to w ten sposób. Sterowniki, podajniki i inne bajery lubię, ale cenię sobie oszczędność. Tego typu piece są może i nowoczesne, ale czy ekonomiczne ?
Zużycie energii dla podajnika, dmuchawa, pompy minimalne przez chwilę, po kilku miesiącach pracy urasta do zauważalnych wartości. I do tego spalanie...
Co do instalacji i jej sprawności nie mam zastrzeżeń, przez wiele lat sprawdzała się super. Nie będę kolejny raz opisywał jak zbudowana jest instalacja, jak ocieplony jest dom, nie ma to sensu.

Moja rada, dla planujących zakupić tego typu piec, niech się dobrze zastanowią, czy warto ?
Wygoda tak, co do ekonomii ... liczby mówią same za siebie.
Mogę się pokusić o podsumowanie w cyfrach, ale reklamy to tego typu urządzeniom nie przysporzy.

wojtek65
Początkujący
Początkujący

Post autor: wojtek65 »

Jeżeli nie liczby to chociaż podaj namiary albo opisz " starego kopciucha " z którym porównujesz spalanie. Ładny popiół to jeszcze nie wszystko w temacie ekonomiki spalania, poczytaj ten wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.p ... -SUSPENSER . Moim zdaniam masz szczęście że masz przyzwoity kocioł ( cały zestaw ) bo mogło być gorzej. Chociaż jeszcze nie mam kotła z podajnikiem, tylko starego miałowca to już się z tobą zgadzam. Mimo wszystko po 4 letnim zgłębianiu tematu ( bo stary jeszcza działa ) też chcę taki sam tylko 12 kw.

Wojtek1959
Początkujący
Początkujący

Post autor: Wojtek1959 »

Pytanie do Pana Jareckiego
Przymierzam się do zakupu pieca z podajnikiem, powierzchnia domu 200m2 - w tym 40 garaż. Budynek nowy, ocieplony. Poszukuję pieca z żeliwnym slimakiem, ze sterownikiem PiD, i rusztem wodnym. Dobrego, wydajnego i bezawaryjnego. Nie wiem, czy nie wymagam za dużo? Czy muszę szukać pieca 25 KW, czy 17 wystarczy? Chcę zamontować solary, czy zakładanie wężownicy w piecu jest wtedy uzasadnione? Nie chcę przedobrzyć. Czy może mi Pan polecić jakiś konkretny model?
Z góry dzięki za sugestie i pomoc
Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

17kW, mam wrażenie, że już Pan do mnie pisał, dzisiaj chyba wysyłałem maila na podobne zapytanie.

Tam był taki śmieszny adres mailowy odpisznamaila czy jakoś tak...
Jak to Pański adres, to wszystko poszło na e-mail

Wojtek1959
Początkujący
Początkujący

Tak, pisałem. Dziękuję za odpowiedż. Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi rusztami wymiennymi (że tyle osób je wybiera). Ja chcąc wodny miałem na mysli większą powierzchnię grzewczą i co za tym idzie większą wydajność pieca. Czy może mi Pan te różnice wytłumaczyć jakoś łopatologicznie, czy faktycznie lepiej wziąć ten dwupoziomowy żeliwny? Może moje myślenie szło w zupełnie złym kierunku.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Wodny jest na stale, w konkretnym miejscu i ma mały zasyp, bo umieszczony został wyżej, aby spalanie było możliwie czyste.

Przy wodnym jest mniejsza strata kominowa, ale większa niecałkowitego spalania. Mówiąc po polsku trzeba go częściej czyścić, bo się szybciej zabrudzi.

Przy dwupoziomowym żeliwnym, który w ostatnim czasie wybierany jest częściej na górnym mocowaniu ruszt jest na wysokości tego wodnego, więc zasyp jest mały, ale spalanie jest bardziej czyste. Na tym mocowaniu jego obsługa jest podobna do wodnego, czyli na bieżąco można spalić jakieś papiery.
Przy żeliwnym jest większa strata kominowa, ale z kolei mniejsza niecałkowitego spalania.

Zaleta tego żeliwnego jest możliwość jego przełożenia na dół, co podwaja wielkośc zasypu awaryjnego. Inna sprawa, to jest wpływ na końcowe temp. spalin, jakby kocioł szedł na niziutkich mocach, to można jedną czy nawet obie płyty rusztu awaryjnego wyjąc, co odpowiednio podniesie temp. spalin na tych małych mocach.

W ofercie są oba rozwiązania, więc co bardziej Panu odpowiada można wykonać.

Wojtek1959
Początkujący
Początkujący

Czyli przy ruszcie wodnym - więcej energii zostaje w piecu, czyli jest on bardziej efektywny, tak? A minusem częstsze czyszczenie, bo tak to zrozumiałem.
:D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”