Rynny stalowe które wybrać?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: rynny stalowe które wybrać?
Na pewno nie kupuj plastykowych... Ja mam i mam z nimi same problemy, albo się wyginają, albo się uchwyty też plastykowe łamią, nie polecam!
Pozostaje jeszcze sprawa prawidłowego montażu. Zarówno plastikowe jak i metalowe-nieprawidłowo zamontowane(np. za wysoko względem połaci dachu, za rzadko uchwyty itp.) nastręcza jednakowych problemów.
pozdrawiam
pozdrawiam
Flamingo lipa złączki, rukki miękkie gięły się na wulstwie i haki też do bani, ogólnie system złączowy w metalowych rynnach to straszne dziadostwo, kaskada rynna 125 to ledwo 100 nie wiem na jakiej podstawie podają taki wymiar, denka słabo się trzymają i trzeba je łapać wkrętami bo wylatują, złączki słabo zachodzą za wulstwę.
Tylko na Niagare bardzo nie narzekałem.
Wszystkie te badziewia są płytkie, zamontujesz je na desce czołowej i każdemu się wydaje że albo są za wysoko albo za nisko
Metalowe Tylko LUTOWANE !!! Haki z BEDNARKI !!! OCYNK.
I tak jak powiedział Racek zostaje sprawa prawidłowego montażu,

Tylko na Niagare bardzo nie narzekałem.
Wszystkie te badziewia są płytkie, zamontujesz je na desce czołowej i każdemu się wydaje że albo są za wysoko albo za nisko
Metalowe Tylko LUTOWANE !!! Haki z BEDNARKI !!! OCYNK.
I tak jak powiedział Racek zostaje sprawa prawidłowego montażu,

Nie mylą się tylko Ci którzy nic nie robią.
a co sądzicie o lindabie?
Lindab-nic ciekawego
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
rafał19995
- Początkujący

Jeżeli byłby ktoś zainteresowany, mogę sprzedać rynny pruszyńskiego za 60 % ceny sklepowej
Rynny oczywiście nowe
Rynny oczywiście nowe
-
samouk
Wszystkie te "skandynawki" (plannija, ruukki, lindab) są zbyt płytkie, jak na nasze gwałtowne, letnie ulewy, gdyż były projektowane "oszczędnościowo" na te wielodniowe, skandynawskie "kapuśniaczki".alegna pisze:a co sądzicie o lindabie?
Jeśli dla nas, to głębokie rynny 125 lub 150 wg normy DIN (Wawin, Plastmo
i inne)
samouk 150 galeko jest głęboka jak 130 więc mogę ją śmiało polecić
Nie mylą się tylko Ci którzy nic nie robią.
Lindab może się przeleje przy dużym nachyleniu dachu, ale bez przesady. Inna sprawa to ich cena...
-
samouk
Kiepski to dekarz, gdy przy stromym dachu leje mu się z ryniendobryduch pisze:Lindab może się przeleje przy dużym nachyleniu dachu, ale bez przesady. Inna sprawa to ich cena...
-
dragstar77
- Początkujący

rynna pcv tylko wavin kanion nie traci koloru nie matowieja - stal kanion-pruszyński niagara ruukki linia mont. ta sama z tym ze ruukki najdroższa - skandynawskie wszystko oki gwarancja 30 lat .cena ..ale 125 bardzo płytkie trzeba by dac 150 x 100 lub od niedawna 150 x 87 galeco jak na wykonanie za drogie choć za to głębokie .... 
dragstar
Dokładnie. Najlepszym rozwiązanie będą tu wytrzymałe rynny metalowe. Dobry system orynnowania to kwestia bardzo istotna, dlatego warto zdecydować się na rynny o najwyższym standardzie.
-
sier-kasia
- Początkujący

też polecam http://www.budmat.com/pl/produkt/proaqu ... owy-pvc-44dekmaster pisze:Polecam oferte Budmatu na orynnowanie Flamingo.Najniższa cena detaliczna najwyższa jakość (szwedzka blacha SSAB).No i 30to letnia gwarancji.
Galeco tez jest bardzo dobrym systemem ale i bardzo drogim.
POLECAM BUDMAT
Zgadzam się z poprzednikami.zdecydowanie rynny stalowe i to z blachy najwyższej jakości.Oszczędzanie akurat na rynnach nie popłaci.
-
Kacper Biały
- Zaawansowany

Jam mam Plastmo. Bardzo dobre, trwałe, dobrze zamontowane. Dopasowałem sobie kolorystycznie do białej elewacji i ciemnej dachówki. Dom ma 150 metrów, więc rynien sporo, bardzo sprawnie odprowadzają wodę nawet w takcie bardzo dużej ulewy.