57-60v na zasilaniu oświetlenia z wylaczonego łącznika schod
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
elpapiotr
Re: 57-60v na zasilaniu oświetlenia z wylaczonego łącznika s
Pewnie do samego siebie, że na swojej stronie nie zaktualozował sobie norm.
Witam serdecznie.
Wg mnie możliwości jest kilka lecz najbardziej możliwa wydaje mi sie poniższa (z autopsji):
Brak zainstalowanego wyłącznika różnicowoprądowego na obwodzie oświetlenia skutkuje nie rozłączeniem przebicia między żyłami. Miałem kiedyś podobną przypadłość. Stolarz montował płyty meblowe i wkrętem przewiercił izolację wszystkich żył, lecz żyły nie były przerwane. Efektem było przebicie napięcia 100-120V na inne obwody oświetleniowe gdyż ich zera były połączone w jedną listwę i doprowadzone do N. Oczywiście owa "instalacja" nie była wykonywana przeze mnie.
Pozdrawiam.
Wg mnie możliwości jest kilka lecz najbardziej możliwa wydaje mi sie poniższa (z autopsji):
Brak zainstalowanego wyłącznika różnicowoprądowego na obwodzie oświetlenia skutkuje nie rozłączeniem przebicia między żyłami. Miałem kiedyś podobną przypadłość. Stolarz montował płyty meblowe i wkrętem przewiercił izolację wszystkich żył, lecz żyły nie były przerwane. Efektem było przebicie napięcia 100-120V na inne obwody oświetleniowe gdyż ich zera były połączone w jedną listwę i doprowadzone do N. Oczywiście owa "instalacja" nie była wykonywana przeze mnie.
Myśl logicznie. Jeżeli nastąpi przerwanie N lub PEN to obwód nie będzie zamknięty (lampy nie będą świeciły)Problem występuje w sytuacji takiej, gdy, przy zasilaniu obiektu mamy 3x400/230 V, ale gdzieś po drodze następuje przerwanie/upalenie przewodu N/PEN, ale takie zagadnienie tylko dla elektryka.
Wypust oświetlenia powinien posiadać uziemienie. Nie wszystkie oprawy świetle wymagają uziemienia - z tym się zgodzę (przykład: halogeny, oprawy typu china plastic), natomiast skąd owy pseudoelektryk może wiedzieć jaka lampa zostanie tam zamontowana, a co jeżeli będzie metalowa i podczas montażu wkręt będzie się zwierał z żyłą fazową? Wstępnie może i będzie wiedział jaka tam będzie lampa, ale nie jest w stanie powiedzieć kto tam będzie grzebał za kilka-kilkanaście lat i co tam będzie montował.na wyjściu na lampy nie ma doprowadzonego PEN (ale podobno na lampach nie jest wymagane)
Pozdrawiam.
--- Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego! ---
Zastosuj się może kolego do rady jakiej "udzieliłeś" w innym wątku.
(pisownia oryginalna)...bzdura totalna - nie mięszaj ludziom w głowach.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
na wejściu jest różnicówka więc liczę że jednak działa. podłączane żaróweczki (2x24v) szeregowo nie świecą.bigduck pisze:Witam serdecznie.
Brak zainstalowanego wyłącznika różnicowoprądowego na obwodzie oświetlenia skutkuje nie rozłączeniem przebicia między żyłami.
ale fakt, że brak osobno PE i N mnie trochę denerwuje.
Brak rozdzielonych PE i N i wyłącznik RCD?
Przecież to czysta głupota.
Przecież to czysta głupota.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
Przecież sam piszesz, że nie masz pojęcia co robisz i co mierzysz, więc na jakiej podstawie podejmujesz decyzje? Mniemanologii stosowanej?beherit pisze:hej, temat elektryczności jest mi totalnie obcy ...
...
...
...przy wyłączonym "świetle" na przewodach L-N lub L-uziemienie mam napięcie 60v, przy zalaczonym "świetle" wartość wzrasta do normalnych 235v.
Ciekawe, czy zęby też leczysz... młotkiem i metrówką.
Nie cierpię tumanów udających specjalistów!
-
STONESTEIN
- Początkujący

Proponuję zatrudnić jasnowidza,
a jak to nie pomoże, to egzorcystę dyplomowanego ....
a jak to nie pomoże, to egzorcystę dyplomowanego ....
Mądry człowiek uczy się przez całe życie, a najlepiej, gdy nie na swoich błędach ...
Jedynie głupiec sądzi, iż posiadł już całą wiedzę tajemną ...
Jedynie głupiec sądzi, iż posiadł już całą wiedzę tajemną ...
-
ElektrykLubuski
- Początkujący

Re: 57-60v na zasilaniu oświetlenia z wylaczonego łącznika schod
Ja wywaliłem miernik unit i wziąłem tani marketowy.
Problem z pomiarem zniknął.
Przy wyłączonym w końcu pojawiło się 0.
Najlepszy do tego to chyba jednak najtańszy dwubiegunowy.
Problem z pomiarem zniknął.
Przy wyłączonym w końcu pojawiło się 0.
Najlepszy do tego to chyba jednak najtańszy dwubiegunowy.