Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych

Kolektory słoneczną pochłaniają energię słoneczną i w inteligentny sposób i zamieniają ją na energię cieplną w naszych domach. Dowiedz się o wadach i zaletach kolektorów.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych

Post autor: bajbaga »

Enerbau pisze:Uprzedzając pytanie,

http://www.enerbau.pl/kalkulacja.pdf
Nie po to izolujemy, by robić centralne.

Nie to że czepiam się, ale jakoś sceptycznie odnoszę się do tych danych. 7.000kWh na rok, a z tego na ogrzewanie 50 60%, czyli 3.500 do 4.200kWh, czyli na CWU, gotowanie, i pozostałe bytowe zostaje od 2.800 do 3.500kWh na rok.
Śmiem twierdzić, że jeśli tam mieszkają cały rok 4 osoby, to samo CWU pochłonie (przy bardzo oszczędnym dawkowaniu, 30l/osobę, CWU o temp. około 40 stopni - tak jak u TB) 1.500kWh, zostaje 1.300 do 2.000kWh na gotowanie i inne bytowe.

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Post autor: Enerbau »

Przede wszystkim nie 4, a 3 osoby zamieszkują ten dom, a woda użytkowa dostarczana jest
poprzez przepływowy podgrzewacz wody :idea:
Co do zużycia energii w naszych domach, to największe koszty powodują stare sprzęty
AGD. Na pierwszym miejscu lodówki i zamrażarki, na drugim, bojlery na wodę.
Jest jeszcze kilka innych pozycji, ale to już materiał na inny temat.

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie jest istotne, co podgrzewa tą wodę, bo wyliczenia są bez strat, tylko z ciepła właściwego wody.
Jak dla 3 osób, to energia potrzebna do podgrzania CWU wyniesie około 1.100kWh, ale tylko jeśli 3 osoby będą tak postępowały jak Pan TB, czyli bardzo, ale to bardzo oszczędzały CWU, 3 minutowy prysznic, w ledwie ciepłej wodzie, o wannie, nawet raz na jakiś czas, zapomnieć.
Jak znam życie, w tamtym domu na cele CWU dla 3 osób, idzie ponad 1.500kWh rocznie.

Teoretycznie takie niskie zużycie energii na cele bytowe (bez CWU) jest możliwe, ale pod warunkiem, że w domu tylko się śpi i je na mieście.

Ps. Ja mierzyłem (podlicznikiem) swoje zużycie energii na cele multimedialne. Średnia z 3m-cy wyszła mi ponad 50kWh.

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Statystycznie rzecz biorąc 3 - osobowa rodzina zużywa ok. 3500 kWh energii elektrycznej rocznie.
Na naszej stronie nie umieszczono jeszcze zużycia energii za rok statystyczny 2011-2012. Wyniosło ono 8037 kWh. W ciągu ostatnich 3 lat średnie zużycie energii (całe) w domu wzorcowym oscylowało przy 8000 kWh rocznie. Daje to ok. 4000 kWh na potrzeby użytkowników i 4000 kwh na ogrzewanie.
Srednie zużycie ciepłej wody na osobę wg danych statystycznych wynosi od 20 do 60 litrów dziennie.
Ogrzanie tej wody przy pomocy elektrycznego przepływowego podgrzewacza wody pochłania
od 330-990 kWh/rok. Ogrzanie tej wody za pomocą termy gazowej pochłania od 380-1140 kWh/rok.
To wszystko są dane statystyczne, a jak wygląda to w życiu, to każdy wie najlepiej :lol:

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Indiana »

Enerbau - ja wrócę z powrotem do Twojego pomysłu 20-to krotnego zwiększenia wydajności paneli PV :wink:
Przeczytałeś ten artykuł z jakże naukowego pisma - Newsweeka - ze zrozumieniem? Pomyślałeś, co naukowcy z MIT proponują, czy tylko zauważyłeś słowo "przełom"? Czy rozumiesz, że pomysł naukowców z MIT absolutnie nie zwiększa produkcji z m2 panela, tylko kilkakrotnie ją ZMNIEJSZA? Za to wyrównuje w czasie ŚREDNIĄ moc danej elektrowni?
Nie jestem jakimś geniuszem czy coś, ale to jest chyba dla każdego kumatego inżyniera proste jak budowa cepa....

Aby pouczać ludzi zajmujących się fotowoltaiką zawodowo, trzeba mieć choć odrobinę wiedzy w danej dziedzinie - a nie tylko przeczytać po łebkach jakiś artykuł...

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Nie zajmuję się zawodowo fotowoltaiką, ale z racji mojego wykształcenia mam na ten temat więcej
pojęcia niż osoby nie mająca kontaktu z branżą.
Zgadza się, wydajność, to nie sprawność, ale i ta osiąga obecnie już do 22%. Sam pomysł zwiększenia mocy z 1m jest już przełomowy, szczególnie jak się nie ma zbyt wiele powierzchni do dyspozycji.
Są jeszcze inne projekty, które zwiększają sprawnośc ogniw do 26%. Jeżeli wejdą do produkcji seryjnej, to czeka nas mała rewolucja w technice solarnej. Załączam link do strony producenta.
http://v3solar.com/
Mam nadzieje, że tym razem środowisko inżynierskie zostanie usatysfakcjonowane :wink:

ireneuszirek
Aktywny
Aktywny

Post autor: ireneuszirek »

Przerzucacie się tu Panowie ilością kWh itd. Potem robicie wyliczenia, ile to kosztuje. Ale nikt nawet się nie zająknie, że za "trochę czasu" i to nieduże "trochę" będzie można te wyliczenia o kant ... rozbić. Decyzja o uwolnieniu cen energii elektrycznej zapadła, URE próbował bronić tzw. odbiorców wrażliwych, ale za wiele nie wskórał. Dostaną tzw. wrażliwi odbiorcy trochę tańszego prądu, czyli dopłatę do pewnej ilości kWh rocznie i to tyle. Daty nie ujawniono na razie, bo to są ustalenia tam na górze. Ja stawiam na drugą połowę 2013r. A wtedy Panowie co prądu używają do ogrzewania domu oraz do ogrzewania wody do mycie, picia i czego tam jeszcze, zapewne chwycą za kalkulatory ...

Przykład sprzed dosłownie 3 dni, slonecznie i nawet nie zimno u nas było ostatnio. Dom parterowy na wsi. Koperta na 4 strony świata na dachu. A od poludnia 2 płaskie kolektory i zbiornik 200l. Pani pokazuje mi kotłownię i piec. Piec był ciepły. Nic dziwnego prawda? No tylko, że przez ostatnie kilka dni w piecu tym nie rozpalano. Potem zaprowadziła mnie właścicielka do pierwszego (najbliższego) od pieca grzejnika. No był ciepły. A na piecu się grzyby suszyły (tak na marginesie).
Nie pisałbym o tym, gdyb nie to, że oni zrobili sobie instalację do ogrzewania CWU (tylko CWU). A wyszło jakoś tak wspomaganie (zupełnie niechcący) CO. Z czego właścicielka domu jest niezmiernie zadowolona. A te grzyby to tak na tym piecu cały wrzesień suszyła.

A teraz do Panów fachowców mam pytanko. Czy dobrze myślę, że ten zbionik na CWU ma 2 wężownice (1 do kolektorów i 1 do pieca) i ta węzownica do pieca podpięta, ponieważ jest zanurzona w ciepłej wodzie nagrzanej kolektorami, po włączeniu pomki grzeje piec a nawet ten grzejnik blisko pieca?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Prąd jest tak tani, że podwyżki mu nie zaszkodzą. Robiliśmy ogrzewanie niecentralne w czasach (90-95) gdy kWh kosztowała 0,21 zł m3 gazu 0.40 zł a litr oleju 0.60 zł tona węgla 70-90 zł
i w domach izolowanych było najtaniej. Nie jest też możliwe założenie centralnego ogrzewania do domu izolowanego.
Oszukiwanie o sprawnościach przekraczających 100% gdy nie ma nawet 50-ciu wypaczanie praw fizyki , by tylko dom był nieizolowany, ZŁA INTERPRETACJA NORM ...
To dziś ma mniejsze znaczenie.
Czy Pan wie od kiedy w Polsce będzie wyłącznie budownictwo zreoenergetyczne?
Czy Pan wie jakie znaczenie ma cena nośnika w budownictwie zeroenergrtycznym?
Czy Ppan wie ile kWh /m3 zużywa Pański dom, dom normatywny...
Czy Pan wie : co to jest izolacja termiczna w budownictwie i dlaczego nie da się pogodzić jej z centralnym ogrzewaniem?

Odnoszę wrażenie, że dla własnego samopoczucia Pan nie chce wiedzieć!!

instalator 7
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: instalator 7 »

ireneuszirek pisze: A teraz do Panów fachowców mam pytanko. Czy dobrze myślę, że ten zbionik na CWU ma 2 wężownice (1 do kolektorów i 1 do pieca) i ta węzownica do pieca podpięta, ponieważ jest zanurzona w ciepłej wodzie nagrzanej kolektorami, po włączeniu pomki grzeje piec a nawet ten grzejnik blisko pieca?
Zrzut ciepła poprzez górną wężownicę to najprymitywniejszy sposób wspomagania c.o. za pomocą kolektorów słonecznych. Sprawdza się głównie w domkach letniskowych.

instalator 7
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: instalator 7 »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Prąd jest tak tani, że podwyżki mu nie zaszkodzą.
Jakoś nie zauważam niskiej ceny prądu w rachunkach które dostaję za zużycie energii elektrycznej. :cry:
Co do ogrzewania niecentralnego energią elektryczną to większość osób po zamontowaniu tego systemu narzeka na bardzo wysokie rachunki za prąd. No ale pewnie mają domy niewłaściwie izolowane. Ale w sumie przy dobrej izolacji warto stosować również systemy centralne.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Warto? Nie jest Pan w stanie tego zrobić! Jeżeli system ma straty własne większe niż potrzeby domu, to mieszkać tam się nie da.
Rolą izolacji termicznej jest marginalizacja roli ogrzewania, dlatego absolwenci uczelni na których są wydziały ogrzewania, na których jeszcze uczy się o centralnym ogrzewaniu - nie posiadają żadnej wiedzy o izolowaniu - tych spraw Pan nie połączy! U nas praktycznie nie spotyka się domów zbudowanych zgodnie z PN czyli teoretycznie najgorzej jak można!

ireneuszirek
Aktywny
Aktywny

Post autor: ireneuszirek »

W Polsce zaledwie 6 proc. domów to budynki energooszczędne

Wciąż brakuje w Polsce energooszczędnych domów. Aż 94 proc. inwestycji nie ma podstawowych rozwiązań, które mogłyby obniżyć koszty ich utrzymania wynika z danych Home Broker. Zmienić miałoby to unijne prawo, które za 8 lat zacznie obowiązywać w Polsce. Po 2020 roku wszystkie nowo powstałe budynki powinny mieć prawie zerowe zużycie energii, co oznacza, że sektor budowlany czekają duże zmiany, szczególnie w Polsce mówi Justyna Biernacka ze Skanska Residential Development Poland.

reszta tu:

http://www.reo.pl/w-polsce-zaledwie-6-p ... ooszczedne

Prąd jest tani ... No to dla mnie odkrycie na miarę Krzysztofa Kolumba. Czy my aby mieszkamy w tym samym kraju?
Skąd Pan wie, Panie Tomaszu, że mój dom jest normatywny? Nigdy o tym nie pisałem.
Ile energii zużywać powinien mój dom, to sobie policzyłem, ale nie liczy się to, co wyszło z obliczeń, tylko to jak to będzie w rzeczywistości. A więc na odpowiedź na to pytanie musi Pan poczekać z pół roku a może nieco dłużej.

A mnie się wydaje, że pogodziłem izolację domu z centralnym ogrzewaniem i w dodatku z moim dobrym samopoczuciem.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Zajmuję się domami zużywającymi do 30kWh/m2 rocznie od prawie ćwierć wieku. W 1989 pierwszy zastosowałem domowy reku.
I wiem, że nie da się funkcjonować w domu gdzie straty ciepła przez przegrody są mniejsze lub równe Polskiej Normie ( ( 0.6W/m2 xK do gruntu, 0.3 ściana 0.2 dach... ) + wentylacja normatywna 130m3h z odzyskiem ciepła) i taki dom miałby centralny pośredni system ogrzewania!!!
A skoro ma Pan kolektor to ma Pan centralny system.
Jeżeli teraz przyjmiemy, że dom energooszczędny jest czyś w połowie między domem normatywnym a zeroenergetycznym... to zapewniam Pan, że promila takich domów nie ma w Polsce.
By uzasadnić sens kolektorów ( oszczedzanie energii) leje się niemiłosierne ilości wody nie podając jej ceny i nie piszą, że wodę też należy oszczędzać !!!Może być z nią gorzej niż z energią!!!)
By sprzedać nośniki i systemy centralnego ogrzewania wypacza się fizykę i zwalcza izolację!

NIE DOJE SIĘ MIESZKAĆ W DOMY ZBYDOWANYM ZGODNIE Z PN ( +ODZYSK CIEPŁA Z WENTYLACJI) POSIADAJĄCYM POŚREDNI SYSTEM OGRZEWANIA.

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze: I wiem, że nie da się funkcjonować w domu gdzie straty ciepła przez przegrody są mniejsze lub równe Polskiej Normie ( ( 0.6W/m2 xK do gruntu, 0.3 ściana 0.2 dach... ) + wentylacja normatywna 130m3h z odzyskiem ciepła) i taki dom miałby centralny pośredni system ogrzewania!!!
A ja jeszcze raz napiszę, pier... Pan głupoty i celowo kłamie. Prostowałem kilkakrotnie.
Nie ma takiej normy .

30 lat temu, faktycznie urządzenia grzewcze przystosowane były do dużych obciążeń cieplnych. Ale świat się zmienia. Producenci wprowadzili i wprowadzają na rynek urządzenia grzewcze przystosowane do domów energooszczędnych. Bez problemu znajdzie Pan PCi gruntowe o mocy od 3kW, kotły od 7kW a kominki od 3kW.

I tak się niefortunnie składa, że domy zeroenergooszczędne, z założenia mają być ogrzewane centralnie, bo przewiduje się zastosowanie ciepła geotermalnego, solarnego i innego odnawialnego.
Nawet jeśli dom będzie miał prawie zerowe potrzeby na ogrzewanie, to coś musi ogrzać CWU.
Jeśli grzanie energią elektryczną to tylko pochodzącą ze źródeł odnawialnych.

Dopisałem.

Ten durnowaty program cezury wykropkował mi słowo p i e r d z i e l i jako niecenzuralne.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Gdyby Pan się na czymś znał - to bym się może przeją. Nic Pani nie umie, nic Pan nie wykonuje, mantyczy Pan po forach nic nie wnosząc - ale może tacy też powinni być - przecież to Polska.
Pozdrawiam - i życzę miłego pisania!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolektory słoneczne”