W związku z nieuznawaniem gwarancji przez niektórych dostawców kolektorów płaskich również sporo spraw jest już w sądzie...posiadacz pisze:Chyba nie dodałem, że użytkownicy w Niemczech na forum haustechnikdialog.de opisując swoje problemy z pękniętymi rurkami heat pipe, informowali o odrzucaniu roszczeń gwarancyjnych przez dostawcę kolektorów, jedna z pań napisała wprost o skierowaniu sprawy do sądu po wykonaniu dokumentacji ze szkody. Podejrzewam, że u nas z gwarancją łatwiej nie będzie...
Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
instalator 7
- Zaawansowany

Re: Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych
-
instalator 7
- Zaawansowany

A co z trwałością absorbera w tych kolektorach:posiadacz pisze: i tutaj nie ma racji taka opinia, ponieważ płaskie się naprawia, co zdarza się po np. gradobiciu. dodatkowo można poddać absorber pokrywany czarnym chromem ponownej galwanizacji, co raczej nie wchodzi w rachubę jedynie z uwagi na jego trwałość...

Ciekawe jaki to absorber? I jak go naprawić?
Problem pękania rurek heat- pipe w niskich temperaturach jest mi znany od dobrych kilku lat. Wynika to z niewłaściwego płynu w rurkach ciepła, niedostosowanego do mrozów jakie panują w Polsce. Jeśli jakaś polska firma chce kupić jak najtańsze kolektory od Chińczyków, to oczywiście Chińczycy dadzą jej tani produkt, ale będzie on niedostosowany już do polskiego klimatu i będzie szybko się psuł.posiadacz pisze:a co do heat-pipe, to naprawa polega na wymianie rur na nowe. U nas się o tym nie mówi i nie pisze, a w Niemczech opisano już problem pękania rurek heat pipe w niskich temperaturach. TUV wprowadził od 2011 r dodatkowe testy dla kolektorów heat pipe, po tym jak coraz więcej było zgłoszeń, szczególnie po zimie 2009/2010 w Bawarii. Kilka takich przypadków opisali też sami użytkownicy na forum haustechnikdialog.de. Problem o tyle jest istotny, że użytkownik może często nie zauważyć pęknięć, przecież glikol nie wycieknie z układu... Dopiero latem znaczne obniżenie uzysków ciepła w porównaniu do poprzednich lat może być niepokojący i oznaczać pęknięcia rurek...
Na szczęście takie uszkodzone rurki ciepła można naprawić lub w najgorszym wypadku wymienić na inne. Np. Solar-Tech naprawiał już kolektory ,,heat-pipe'' innych firm, np. kolektory U.....
-
ireneuszirek
- Aktywny

No to klamka zapadła. Zdecydowałem się na zestaw 3 CPC 9+ i do tego 350 ZWZ od WATT-a. Sam jestem ciekawy jak to wyjdzie. Jak za około miesiąc zacznie to działać , to napiszę co i jak.
To prosił bym o dokładny opis jak się będą sprawować bo mam zamiar kupić zestaw od WATT-a.
-
ireneuszirek
- Aktywny

Ok. Podam od czasu do czasu kilka parametrów pracy instalacji, oceniając przy tym "na oko" pogodę. No chyba, że skombinuję coś do pomiaru natężenia oświatlenia. Obiecuję, że nie będę ściemniać. Najwyżej napiszę, że się z moim optymizmem przeliczyłem. Mam nadzieję, że jednak tak nie będzie.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Sprawność kolektorów to jedno - monter to drugie! nawet najlepszy kolektor zamontowany przy niekumatego montera - daje mniejsze ( jeżeli w ogóle daje ) zyski - spotkałem - takich "monterów" co w naszej strefie klimatycznej montowali kolektory na dachach!!! Równolegle do dachu! Ręce opadają!Strazol pisze:To prosił bym o dokładny opis jak się będą sprawować bo mam zamiar kupić zestaw od WATT-a.
Jeżeli już się decydujemy wyrzucić kasę na kolektor - to niech to zrobi fachowiec - i nas kolektor do cwu powinien być montowany pionowo na elewacji!!
Widzę, że do wszystkiego podchodzi Pan z niechęcią i na NIE. Nie wiem czym to jest spowodowane, ale może mi Pan Panie Tomaszu odpowie. Pytanie tylko czy robi to Pan by wszystkich zniechęcić czy może jest jakiś inny powód. Proszę o odpowiedz.Sprawność kolektorów to jedno - monter to drugie! nawet najlepszy kolektor zamontowany przy niekumatego montera - daje mniejsze ( jeżeli w ogóle daje ) zyski - spotkałem - takich "monterów" co w naszej strefie klimatycznej montowali kolektory na dachach!!! Równolegle do dachu! Ręce opadają!
Jeżeli już się decydujemy wyrzucić kasę na kolektor - to niech to zrobi fachowiec - i nas kolektor do cwu powinien być montowany pionowo na elewacji!!
Z tego co Pan napisał wynika, że w Polsce nie ma nikogo albo prawie nikogo, który by był fachowcem i umiał zainstalować solary. Dziwne bo mam kilku znajomego, którzy posiadją solary i nie narzekają. Rachunki mają mniejsze a ciepłą wodę prawie przez cały rok. I nie są to słowa jakiegoś sprzedawcy tylko zwykłego użytkownika.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Od 23 lat zajmuję się domami energooszczędnymi. Testowaliśmy kolektory - wychodzi drożej niż bez nich, w systemie niecentralnym.
Niewiele Pan oszczędza latem ( sporo czasu nie ma nas w domu, woda na wejściu ma 15st... ) Za to sporo przepłaca Pan zimą - utrzymywanie dużego zasobnika i itp.
Ja zużywam do 35 litrów wody - co daje rocznie 300-330kWh, więc nawet pompa ciepła mi się nie opłaca. Ale przy 200litrach x 330dni - to już można się pokusić o pompę ciepła ze średniorocznym COP 3 wyjdzie poniżej 500zł rocznie
O nieopłacalności kolektorów - świadczy również dotacja! Państwo (monopolista w sprzedaży energii) nie dotuje nić co by zmniejszyło wpływy!
Pan zobaczy, że kolektory zachwalają montażyści I to ci sami, co sprzedają kotły gazowe o sprawności ponad 100% --- jakoś trzeba wmówić, że gaz jest opłacalny, że kolektor się dotuje, by Pan oszczędzał...
Natomiast zwalcza się izolację termiczną, czy wyśmiewa, zmniejszające zużycie krany bezdotykowe.
Jak może znać się na kolektorach ktoś, kto w Polsce montuje kolektory skośnie na dachu??? A jednak są tacy i nie wstydzą się głos zabierać!
Niewiele Pan oszczędza latem ( sporo czasu nie ma nas w domu, woda na wejściu ma 15st... ) Za to sporo przepłaca Pan zimą - utrzymywanie dużego zasobnika i itp.
Ja zużywam do 35 litrów wody - co daje rocznie 300-330kWh, więc nawet pompa ciepła mi się nie opłaca. Ale przy 200litrach x 330dni - to już można się pokusić o pompę ciepła ze średniorocznym COP 3 wyjdzie poniżej 500zł rocznie
O nieopłacalności kolektorów - świadczy również dotacja! Państwo (monopolista w sprzedaży energii) nie dotuje nić co by zmniejszyło wpływy!
Pan zobaczy, że kolektory zachwalają montażyści I to ci sami, co sprzedają kotły gazowe o sprawności ponad 100% --- jakoś trzeba wmówić, że gaz jest opłacalny, że kolektor się dotuje, by Pan oszczędzał...
Natomiast zwalcza się izolację termiczną, czy wyśmiewa, zmniejszające zużycie krany bezdotykowe.
Jak może znać się na kolektorach ktoś, kto w Polsce montuje kolektory skośnie na dachu??? A jednak są tacy i nie wstydzą się głos zabierać!
-
instalator 7
- Zaawansowany

A dlaczego w najbliższym czasie mają być dotowane przez Państwo panele fotowoltaiczne do własnej produkcji energii elektrycznejTomasz_Brzeczkowski pisze: O nieopłacalności kolektorów - świadczy również dotacja! Państwo (monopolista w sprzedaży energii) nie dotuje nić co by zmniejszyło wpływy!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A dlaczego nie są!!!! Podobnie jak wszystko co oszczędza energię - pompy ciepła, izolacja, rekuperacja, krany bezdotykowe, szyby termoflotowe!!! To też nie jest dotowane!!!Dlaczego!? Bo zmniejsza wpływy do budżetu! A kolektory nie zmniejszają, wręcz przeciwnie!
A co do "będzie" - nareszcie!!! budżet nie będzie miał wyjścia - wymuszono na Polsce zobowiązanie do domów zeroenergetycznych! Jaki więc sens maja kolektory słoneczne!!!! Przecież w domu zeroenergetycznym mamy za darmo cwu zimą!!!
Prace nad ADD trwają!
A co do "będzie" - nareszcie!!! budżet nie będzie miał wyjścia - wymuszono na Polsce zobowiązanie do domów zeroenergetycznych! Jaki więc sens maja kolektory słoneczne!!!! Przecież w domu zeroenergetycznym mamy za darmo cwu zimą!!!
Prace nad ADD trwają!
19 grudnia 2011 12:33
Przyjęte w UE regulacje wymuszają, aby od 2020 r. nowo oddawane budynki charakteryzowały się niemal zerowym zużyciem energii.
-
instalator 7
- Zaawansowany

Wg klientów których znam instalacja kolektorów jest bardzo opłacalna i tania w utrzymaniu.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Jaki więc sens maja kolektory słoneczne!!!!
A w jaki sposób???Skąd mamy mieć tą ciepłą wodę?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przecież w domu zeroenergetycznym mamy za darmo cwu zimą!!!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To znaczy? Może Pan poda:
roczne zużycie wody
ilość kWh rocznie!
Dom normatywny zużywa około 30kWh/m2 rocznie, energooszczędny 15kWh... dołożyć trochę izolacji i... głowy - dom ADD gotowy.
roczne zużycie wody
ilość kWh rocznie!
Skoro ogrzewa się dom za darmo, to co za problem wodę?A w jaki sposób???Skąd mamy mieć tą ciepłą wodę?
Dom normatywny zużywa około 30kWh/m2 rocznie, energooszczędny 15kWh... dołożyć trochę izolacji i... głowy - dom ADD gotowy.
-
ireneuszirek
- Aktywny

Witam po długiej przerwie Panie Tomaszu.
Dom zeroenergetyczny to utopia w Polsce.
Czemu? Już piszę:
1) Ile takich domów do dziś u nas powstało.
2) Jeśli domu zeroenergetyczne miałyby być standardem, to dlaczego NFOŚiGW jest w stanie dotować (nowy program) tylko kilkanaście tysięcy domów pasywnych lub energooszczędnych.
3) A nawet gdyby ludzie znaleźli jakimś cudem kasę na zbudowanie takiego domu, to pytanie czy będą chcieli w nim mieszkać. Przecież otwarcie okna w tym domu (np. przez pomyłkę, bo przecież inaczej nie będzie wolno, to będzie "grzech śmiertelny"). Ja tam nie chciałbym mieszkać w szczelnej puszcze z 60cm izolacji a wodę na kawę podgrzewać za pomocą soczewek i Słońca ...
Osobiście jestem za energooszczędnością. Jak się spodziewam mój dom będzie taki lekko energooszczędny. Ja osobiście idę w tym kierunku, żeby oszczędzać energię (ale nie za wszelką cenę) a możliwie dużo energii wyprodukować sobie samemu. Stąd na początek kolektory CPC9. W przyszłości nie wykluczam paneli PV (tak około 4kW-powinno wystarczyć, a może jeszcze coś uda się sprzedać).
Dom zeroenergetyczny to utopia w Polsce.
Czemu? Już piszę:
1) Ile takich domów do dziś u nas powstało.
2) Jeśli domu zeroenergetyczne miałyby być standardem, to dlaczego NFOŚiGW jest w stanie dotować (nowy program) tylko kilkanaście tysięcy domów pasywnych lub energooszczędnych.
3) A nawet gdyby ludzie znaleźli jakimś cudem kasę na zbudowanie takiego domu, to pytanie czy będą chcieli w nim mieszkać. Przecież otwarcie okna w tym domu (np. przez pomyłkę, bo przecież inaczej nie będzie wolno, to będzie "grzech śmiertelny"). Ja tam nie chciałbym mieszkać w szczelnej puszcze z 60cm izolacji a wodę na kawę podgrzewać za pomocą soczewek i Słońca ...
Osobiście jestem za energooszczędnością. Jak się spodziewam mój dom będzie taki lekko energooszczędny. Ja osobiście idę w tym kierunku, żeby oszczędzać energię (ale nie za wszelką cenę) a możliwie dużo energii wyprodukować sobie samemu. Stąd na początek kolektory CPC9. W przyszłości nie wykluczam paneli PV (tak około 4kW-powinno wystarczyć, a może jeszcze coś uda się sprzedać).
@ ireneuszirek
aby pomierzyc uzysk najprosciej i w miare dokladnie to zamontuj podlicznik energii elektrycznej na pompie obiegowej zestawu solarnego.
Znajac wydajnosc pompy w zaleznosci od poboru energii i roznicy temperatur od jakiej uklad startuje mozesz dosc precyzyjnie okreslic uzyski.
Dla sprawdzenia powyzszego mozesz zamontowac przeplywomierz na ukladzie glikolu (jak wiesz jakie liczniki da sie zamontowac).
Aby sie przekonac na ile ww system jest ci pomocny to osobno olicznikuj zuzycie cieplej wody.
Spisuj dane codziennie i nie oceniaj pogody na oko.
Ogolnie rzecz biorac to solary sie nie oplacaja, a jak ktos sie o tym przekona to sie nie przyznaje.
powodzenia
Ja tez jestem ciekawy twoich wynikow
aby pomierzyc uzysk najprosciej i w miare dokladnie to zamontuj podlicznik energii elektrycznej na pompie obiegowej zestawu solarnego.
Znajac wydajnosc pompy w zaleznosci od poboru energii i roznicy temperatur od jakiej uklad startuje mozesz dosc precyzyjnie okreslic uzyski.
Dla sprawdzenia powyzszego mozesz zamontowac przeplywomierz na ukladzie glikolu (jak wiesz jakie liczniki da sie zamontowac).
Aby sie przekonac na ile ww system jest ci pomocny to osobno olicznikuj zuzycie cieplej wody.
Spisuj dane codziennie i nie oceniaj pogody na oko.
Ogolnie rzecz biorac to solary sie nie oplacaja, a jak ktos sie o tym przekona to sie nie przyznaje.
powodzenia
Ja tez jestem ciekawy twoich wynikow
-
ireneuszirek
- Aktywny

Myślę, że da się prościej. ponieważ przez jakiś czas jeszcze nie będzie w kotłowni pieca, więc cały uzysk pochodzi ze Słońca. Dla mnie cały uzysk jest równy zyskowi, bo ciepło na razie pójdzie w kaloryfery. A więc w prosty sposób da sie co nieco policzyć.
A jeśli chodzi o rzetelność, no to już kwestia zaufania. Ja jej akurat do siebie mam. No ale to ja, niekoniecznie każdy musi je do mnie mieć.
A jeśli chodzi o rzetelność, no to już kwestia zaufania. Ja jej akurat do siebie mam. No ale to ja, niekoniecznie każdy musi je do mnie mieć.