Jaki piec z podajnikiem

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Jaki piec z podajnikiem

Post autor: Jarecki79 »

Natomiast tak wygląda Skorpion Plus

Obrazek

W obsłudze tak, jak nowa Cobra, intuicyjny i prosty
Nie mam akurat instrukcji w pdf-ie

Obrazek

Tryb ręczny do rozpalania:

Obrazek

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: karoka65 »

Jarecki79 pisze:
bobwoj pisze:Z tego co napisać dla Mekiego, Scorpion, Cobra, Bruli nie mają panelu pokojowego z możliwością ustawienia pracy kotła. Takie funkcjonalność mają Iryd PID i RT09, za to Bruli ma możliwość podglądu i ustawień przez Internet. Czy tak?
Skorpion, Cobra, Bruli nie mają swojego panelu. To drobna różnica.

Bruli na pokładzie ma czujnik temp. powietrza w pomieszczeniu, ale trzeba to ustawiać bezpośrednio na sterowniku przy kotle. Jego zaletą jest możliwość podłączenia pod internet i wówczas zdalnego sterowania z komputera z ładną wizualizacją pracy, jeżeli komuś na tym zależy.
Nic nie trzeba w Bruli ustawiać bezpośrednio na sterowniku, wszystkich nastaw można dokonać z laptopa nie zaglądając do kotłowni a nawet z telefonu komórkowego z systemem Android.
Dodatkowo jak nie chcę odpalać laptopa mam 7 calowy taniutki tablecik w pokoju i wszystko mogę na nim ustawić i podejrzeć ( tablet fakt nie jest w zastawie.
Bruli ma już również możliwość nie tylko pracy dwustanowej ale i w automacie.
Nie trzeba dokupywać żadnych termostatów pokojowych czy pogodowych bo te czujniki są na wyposażeniu sterownika bez dopłat.
Jakoś mości jarecki podkreślasz zalety jednych a drugich tylko jakoś ogólnikowo traktujesz.
Tak wygląda Bruli na platformie eSterownik.pl
to podgląd mojego kotła który akurat teraz pracuje na tym sterowniku:
https://esterownik.pl/remote/447

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Kolega był i oglądał na zywo, także Bruli.
Jakbyś zechciał przeczytac chociaż tekst, który cytujesz, to zauważyłbyś, że przy Brulim pisałem o podłączeniu do internetu oraz o wyposażeniu w czujnik wewnętrzny...

Dobrany do swoich potrzeb, do internetu nie chciał podłączyć.
Więc wówczas przy Brulim zostaje obsługa z panelu sterownika.... tablet jak słusznie zauważasz to dodatkowy zakup.

Bruli ma czujnik pokojowy, ale ustawiany z pulpitu sterownika, wszystko rzetelnie łącznie z softem automatycznym przekazałem.

Kolega będzie miał aż jedną pompę i wodotrysków nie potrzebuje, regulację temp. w pomieszczeniach na termostatach grzejnikowych.

Z Brulim chciał bodajże kolega wilxt, więc tak dostanie, zawsze do potrzeb, nic na siłę

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Czytam,czytam i to uważnie.
jak nie chce wodotrysków to wystarczy starszy poczciwy Ognik Plus Pid.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Jasne,że wystarczy, ale ognik pracuje z WBS6aAL a Skorpion z mniejsza dmuchawką.

Oglądał RT09pid, też by wystarczył, ze wszystkich zdecydował się na Skorpiona Plus, tam jest USB do aktualizacji softu i można ewentualnie skorzystać ze stref czasowych. Prosto, skutecznie, z czytelna obsługą i sterownik automatyczny.

Każdy sterownik kolega miał czas obejrzeć, zobaczyć jak chodzi sie po menu. Zeszło pewnie ze 3godziny, wybór nie był na łapu-capu, tylko do zapotrzebowania konkretnej osoby.

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Jarecki79 pisze:
Bruli ma czujnik pokojowy, ale ustawiany z pulpitu sterownika, wszystko rzetelnie łącznie z softem automatycznym przekazałem.
A w innych sterownikach gdzie ustawiasz ? nie z pulpitu ?
tutaj jest jeszcze inna wygodna możliwość ale nie każdy jak piszesz musi z tego korzystać czy mieć.

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

A czy ja gdzieś napisałem że źle wybrał ?
Co mu się podoba to weźmie, to on za to płaci.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Wiesz co, nie wiem, co Cię znowu gryzie, czy boli.
Jak ktoś zamówił z Bruli, to nic się nie odezwiesz, jak ktoś chce wybrac inne sterowanie to biadolisz i biadolisz czemu nie bruli.

Powtarzam,że zawsze dobieram do potrzeb

Oczywiście,że np. w Rt09pid panel domowy obsługujesz z pokoju i nie latasz z nastawami do sterownika kotła, co w Brulim jest przy jego czujniku wewnętrznym nie możliwe, bo to tylko czujnik temp. bez wyświetlacza. Nie podłączysz do kompa- musisz przy brulim latac do kotła.
Podłączysz pod komputer- masz wizualizację i to fajną. Pytanie czy każdy musi podłączac pod kompa i internet? Bez tego doskonale wiesz, że chodzenie po menu nie jest w brulim takie fajne.

Wracając do paneli wewnętrznych - Iryd i jego aktualny pilot- ustawisz sobie temp. z pokoju bez latania do kotła.

Podobnie jest w sterowaniach Plum z ich panelem domowym - ustawiasz w pokoju bez latania do kotła.

To wszystko było już tutaj pisane. Zobacz ostatnie kilka stron.
O brulim zostało sporo powiedziane, także o sofcie automatycznym.

Nie rozumiem o co Ci chodzi. Odbieram to jako czepianie się.
Użytkownicy, którzy zdecydowali się na Bruli są z niego zadowoleni, ale wybrali go z pełną wiedza i świadomością do swoich potrzeb.

Zresztą co Ci mam dalej tłumaczyć, człowiek był i dokładnie wszystko obejrzał i każdym urządzeniem się pobawił. Wybrał co mu bardziej odpowiadało i nie wiem co tu jest jeszcze do komentowania.

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Nikt nikogo się nie czepia jak tu chcesz przedstawić.
Nie sprzedaję tylko kotłów z Bruli a także wszystkie sterowniki Elekro-Miz czyli Cobry, Skorpiony, Ogniki itd.
a także wszystkie sterowania Firmy Prond w tym Iryda jak dobrze wiesz.
Tylko to że jakoś o jednych piszesz szczegółowo i drugich ogólnikowo
Dlaczego raczej obaj wiemy.
to raczej ty czepiłeś się jednego przypadku że ja coś komuś chcę wcisnąć, ani człowieka nie widziałem ani nie rozmawiałem z nim ani nie próbuję go do czegoś przekonać.
Nie rozumie twojego wpisu.

TeCe
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: TeCe »

Podobno w branży w tym roku kryzysowo, stąd te kłótnie ? Za mało skalpów do podziału panowie sprzedawcy ?.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie mam zamiaru tłumaczyć,że nie jestem wielbłądem.

Wiele razy pisałem,że Bruli to dobry sterownik, na tym forum jest juz także kilku użytkowników Bruli z kotłem Skam-P. Ostatnio jeden się dopytywał nas kilku rzeczy przy uruchomieniu. W kolejnym tygodniu dołączy pewnie kolejny kolega itd.

Bruli jest typowo sterownikiem internetowym i decydując się na jego zakup należy go podłączyć do neta, aby wygodnie z niego korzystać. Wizualizacja w necie jest świetna, więc nie robiąc tego- obcinam sobie 60 a może 70% tego, co ma ten sterownik w sobie najlepsze.

W tym jednak konkretnym przypadku wciśnięcie bruli byłoby zwykłym naciąganiem, bo 90%jego funkcjonalności nigdy nie była by wykorzystana, więc po co...?

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

[quote="Jarecki79

Bruli jest typowo sterownikiem internetowym i decydując się na jego zakup należy go podłączyć do neta, aby wygodnie z niego korzystać. Wizualizacja w necie jest świetna, więc nie robiąc tego- obcinam sobie 60 a może 70% tego, co ma ten sterownik w sobie najlepsze.

[/quote]
Jak w przypadku eCoala i Bruli do prawidłowej pracy internet nie jest do niczego potrzebny, chyba się zgodzisz ? to po prostu wygoda i komfort, oczywiście kto nioe chce podłączać nie musi !!!

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

TeCe pisze:Podobno w branży w tym roku kryzysowo, stąd te kłótnie ? Za mało skalpów do podziału panowie sprzedawcy ?.
Jest lepiej jak by ci się zdawało.
Jarecki jest producentem, ja sprzedawcą, również jego kotłów.
Odnosząc się do motto w twojej stopce to wieki błąd.
Dlaczego ?
Bo producent robi najlepsze kotły i lepszych nie ma, sprzedawca idzie do pracy na 8 godzin i wie tyle o kotle że jest najlepszy do póki go nie kupisz a forumowy sprzedawca kolego jest na twoje zawołanie bo kiedy nie napiszesz to ci pomoże.
Pomyśl trochę zanim coś takiego wstawisz w stopkę, myślenie nie boli :)
Zapewniam.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Pamiętam taka rozmowę z właścicielem firmy.
Padły slowa, że ten panel wykonawczy nie jest potrzebny, bo zamysłem jest sterowanie przez internet.
Wszystkie reklamy, bardzo słusznie mówia o sterowniku internetowym

Oczywiście,że żadnego z nich do neta podłączyć nie trzeba, tylko wówczas po co za to płacić?
Umiesz jakoś logicznie na to odpowiedzieć?

Nie podłączając nie masz wykresów, nie masz wizualizacji i jak Ty sam mówisz poruszanie sie po menu jest bardziej upierdliwe. Więc powtarzam, dyskusji za skarby nie rozumiem.

Nie można uczciwie go polecic osobie, która chce kociołek prowadzić przy pomocy internetu?
W tym wypadku jest przejrzyście, prosto, z dobrą wizualizacją.

Pawlogen
Aktywny
Aktywny

Post autor: Pawlogen »

Co się dzieje z kotłem (akurat skam-p 7kw z cobrą bo taki mam zamiar kupić) jeśli zbraknie napięcia w sieci , są jakieś zabezpieczenia do wygaszenia kotła ?
Jaki ups z aku. prponujecie do zasilenia awaryjnego kotłowni ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”