Sam robię wentylację mechaniczną
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Sam robię wentylację mechaniczną
ok 180m2 pow wentylowanej
osób tak jak pisałem.. z czasem 4 ... w trakcie imprez myślę ze ok 14
osób tak jak pisałem.. z czasem 4 ... w trakcie imprez myślę ze ok 14
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- kanały, skrzynka, anemostaty, układ wywiewny, taśma, opaski - na 180m2 to raczej 3000 zł . Przyzwoita centrala by Pan się w 8000 zamknął - to rekuvent ELGE z cichych najlepiej sklep Alen
Lepsze centrale są od 7000zł
Lepsze centrale są od 7000zł
Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem nowy na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Aktualnie jestem w trakcie generalnego remontu w starym domu i planuję zrobić wentylację mechaniczną. Dużo już na ten temat czytałem i wiem że najlepiej robić wentylację z kanałów elastycznych i na skrzynkach rozprężnych.
Zastanawiam się nad użyciem kanałów "Smartflex"

Można ją dostać na stronie (nie jest to reklama tego sklepu, jest tam po prostu więcej informacji na temat tej rury) http://domwent.pl/pl/p/Kanal-Smartflex- ... etrow/1065
Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał z tymi kanałami ?
Czy taki kanał trzeba będzie dodatkowo izolować? (będą prowadzone w suficie pomiędzy piętrami)
Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.
Jestem nowy na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Aktualnie jestem w trakcie generalnego remontu w starym domu i planuję zrobić wentylację mechaniczną. Dużo już na ten temat czytałem i wiem że najlepiej robić wentylację z kanałów elastycznych i na skrzynkach rozprężnych.
Zastanawiam się nad użyciem kanałów "Smartflex"

Można ją dostać na stronie (nie jest to reklama tego sklepu, jest tam po prostu więcej informacji na temat tej rury) http://domwent.pl/pl/p/Kanal-Smartflex- ... etrow/1065
Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał z tymi kanałami ?
Czy taki kanał trzeba będzie dodatkowo izolować? (będą prowadzone w suficie pomiędzy piętrami)
Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

50mm kanały do wentylacji stosuje się w bardzo sporadycznych wypadkach.
ooo czegoś takiego szukałem, tyle że nie bardzo wychodzi mi podział tych ośmiu kanałówTomasz_Brzeczkowski pisze:najlepiej sklep Alen
po jednym do dwóch pokoi, gabinetu i siłowni(w przyszłości może pokój) - co daje 4szt
dwa do sypialni
i zostaje 2 do salonu co wydaje mi się za mało - myślałem co najmniej o 3
1. może przerzucić jeden z sypialni do salonu?
2. wychodzą mi dosyć spore różnice w długościach kanałów 6x ok12-14m i dwa ok 7-8m ... może tak być?
3. czy 14m kanału to nie za dużo?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie trzeba stosować tej styropianowej skrzynki z Francji ( nasze są szczelniejsze) - ale jak już - to niepotrzebne się zatyka.
Kanały 12 - 14mb? to jaki to dom?
Instrukcja centrali podaje, że przy 6m od centrali do skrzynki i 9mb od skrzynki do anemostatu kanału fi63mm spadek ciśnienie jest pomijalny.
Kanały 12 - 14mb? to jaki to dom?
Instrukcja centrali podaje, że przy 6m od centrali do skrzynki i 9mb od skrzynki do anemostatu kanału fi63mm spadek ciśnienie jest pomijalny.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Poza sprawdzonym reku ELGE może Pan za 4000zł brutto 23% kupić u nas przyzwoitego - brookventa http://www.youtube.com/watch?v=gEPdtpkXWw8
Przy 120m3/h bierze 5 x mniej W.
Przy 120m3/h bierze 5 x mniej W.
gdzie mogę kupić takie skrzynki na fi63 najlepiej x10
dom pow całkowitej ponad 200m2 trochę zmieniony i powiększony projekt http://www.domfort.eu/popup/lustro.php?p=180
dom pow całkowitej ponad 200m2 trochę zmieniony i powiększony projekt http://www.domfort.eu/popup/lustro.php?p=180
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jak Panu nie chce się zamówić u blacharza, to można np. u Andrzej Mróz. Można też i u moich montażystów.
Czy istnieją wyrzutnie/kominki dachowe typowe na blacho-dachówkę większe niż fi110? Przy montażu blachy dekarz stwierdził że nie ma, a wyrzutnie chciałem na dachu dać a nie w ścianie.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

http://isola.no/produkter/tilbehor/isol ... olert-ror/
Obcina się króciec od 100-do 160mm
160mm jest do 400m3/h
Obcina się króciec od 100-do 160mm
160mm jest do 400m3/h
-
Agnieszka_G
- Początkujący

Dzień dobry,Tomasz_Brzeczkowski pisze:Jak Panu nie chce się zamówić u blacharza, to można np. u Andrzej Mróz. Można też i u moich montażystów.
Panie Tomaszu proszę mi napisać, czy robił Pan już wentylację mechaniczną na systemie PE-FLEX firmy Termokontrol?
http://termokontrol.com.pl/wentylacja-mechaniczna
według prezentacji, zamieszczonej na stronie widać że jest to prosty i konkurencyjny cenowo system wentylacji na rynku.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Pani Agnieszko... Nie - ale jak tylko przyjdą od Szanownej Pani kanały - chłopaki zrobią i zdadzą mi relacje. A ja nie omieszkam napisać - o montażu, szumach i oporach.
-
Agnieszka_G
- Początkujący

Proszę? Nie bardzo rozumiem odpowiedź.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Pani Agnieszko... Nie - ale jak tylko przyjdą od Szanownej Pani kanały - chłopaki zrobią i zdadzą mi relacje. A ja nie omieszkam napisać - o montażu, szumach i oporach.
Witam.
Mam pytanie .Jak rozwiązać problem połączenia anemostatu z rurą fi 63 (zew fi 75) . Są takie puszki rozprężne do nich ale to koszt ok 100 zł za sztukę. W mojej instalacji to ok 1500 zł . Czy ma ktoś jakąś inną opcje bardziej ekonomiczną . Ja coś nie mogę znaleźć żadnych innych rozwiązań.
Chyba że owinąć taśmą do fi 100 i wetknąć w anemostat ? Znalazłem takie anemostaty fi 80 może mniej taśmy zejdzie ?
Mam pytanie .Jak rozwiązać problem połączenia anemostatu z rurą fi 63 (zew fi 75) . Są takie puszki rozprężne do nich ale to koszt ok 100 zł za sztukę. W mojej instalacji to ok 1500 zł . Czy ma ktoś jakąś inną opcje bardziej ekonomiczną . Ja coś nie mogę znaleźć żadnych innych rozwiązań.
Chyba że owinąć taśmą do fi 100 i wetknąć w anemostat ? Znalazłem takie anemostaty fi 80 może mniej taśmy zejdzie ?