Zasilana miała byc w cudzysłowie - przeoczenie - przepraszamdendrytus pisze:A mógłbym prosić o model różnicówki "zasilanej" 3 przewodami?bajbaga pisze: A fakt, że istnieją odbiorniki 2 żyłowe niczego nie zmienia - różnicówka jest zasilana 3 przewodami i zadziała.
Przebicie na zmywarce
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Przebicie na zmywarce
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie Panie Bajbaga - gdy porazi mnie prąd przy goleniu czy suszeniu włosów ( dwie żyły) to że dalej instalacja jest trzy żyłowa na róznicówkę nie ma żadnego wpływu. Na uziomie nic się nie dzieje - bo prąd popłyną przeze mnie.bajbaga pisze:Zasilana miała byc w cudzysłowie - przeoczenie - przepraszamdendrytus pisze:A mógłbym prosić o model różnicówki "zasilanej" 3 przewodami?bajbaga pisze: A fakt, że istnieją odbiorniki 2 żyłowe niczego nie zmienia - różnicówka jest zasilana 3 przewodami i zadziała.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Odradzanie montowania różnicówki, tam gdzie jest instalacja dwużyłowa ( oświetlenie, odkurzacz tv...) jest chore i niebezpieczne.
-
elpapiotr
Chore jest to, że odkurzacz czy golarka maja instalację dwużyłową.
Trzeba producentów tych urządzeń oskarżyć, że nie zamontowali w nich różnicówek.
Może się nie mieściły ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Pan patrzy... dzięki różnicówką cała Europa przechodzi na grzejniki elektryczne - adnotacją ( nie wolno uziemiać) NOIROT, ATALANTIC, AIRLEC,RONDLINE
Żarówki też uziemić... przy wymianie można dotknąć się.Chore jest to, że odkurzacz czy golarka maja instalację dwużyłową
-
elpapiotr
A nie lepiej do żarówek też wpakować różnicówki ?
Będzie już całkiem bezpiecznie.
Teraz to pół Warszawy musi mieć założone różnicówki - do wiertarek, golarek, odkurzaczy, telewizorów.
Świat na różnicówce będzie stał.
Pan patrzy. Wyprodukowano różnicówki i już wszystkie odbiorniki stały się bezpieczne.
W każdym różnicówka, która nie lubi uziemienia.
Babę też uziemić ... przed dotknięciem
Brzeczkowskiego nie. Sam się uziemi
Będzie już całkiem bezpiecznie.
Teraz to pół Warszawy musi mieć założone różnicówki - do wiertarek, golarek, odkurzaczy, telewizorów.
Świat na różnicówce będzie stał.
Pan patrzy. Wyprodukowano różnicówki i już wszystkie odbiorniki stały się bezpieczne.
W każdym różnicówka, która nie lubi uziemienia.
Babę też uziemić ... przed dotknięciem
Brzeczkowskiego nie. Sam się uziemi
Ostatnio zmieniony 05 sie 2012, 20:05 przez elpapiotr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Lepiej - zakładam różnicówkę (jak nie ma ) na ogrzewanie - (dwie żyły w instrukcji + różnicówka)
Nie pozwalam pracować na budowie, bez róznicówki ( wożą ze sobą) i mam gdzieś Pana przepisy, że nie wolno mi mieć różnicówki do ogrzewania, do elektronarzędzi do oświetlenia.
Nie pozwalam pracować na budowie, bez róznicówki ( wożą ze sobą) i mam gdzieś Pana przepisy, że nie wolno mi mieć różnicówki do ogrzewania, do elektronarzędzi do oświetlenia.
-
elpapiotr
W pudełku czy luzem ?
I jak podłączasz do wiertarki albo grzejnika ?
I jak podłączasz do wiertarki albo grzejnika ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Uśmieszki po własnych "dowcipach", śmianie się z własnego żartu... żenujące.
-
elpapiotr
No przecież pytam. Nie wolno ?
Nobla wspólnie wypracujemy.
A to są sygnały dla istot rozumnych. Z wyłączeniem jednej ... istoty.
Nobla wspólnie wypracujemy.
A to są sygnały dla istot rozumnych. Z wyłączeniem jednej ... istoty.
Ostatnio zmieniony 05 sie 2012, 20:17 przez elpapiotr, łącznie zmieniany 1 raz.
Szanowny Panie niech mi Pan wytłumaczy co ma wspólnego porada z montowaniem RCD w instalacji pracującej w układzie w TN-C, z tym że urządzenia w drugiej klasie ochronności mają dwie żyły bez PE ?
Szanowny Pan usilnie namawia do montażu RCD w TN-C gdzie rzekomo "zwiększając" bezpieczeństwo dla urządzeń w II klasie zmniejsza się je znacząco przy urządzeniach I klasy, przy których ryzyko przebicie jest znacznie bardziej prawdopodobne.
W układach z żyłą PE nie ma tego problemu.
Ale lepiej forsować swoje wyimaginowane pomysły...
Szanowny Pan usilnie namawia do montażu RCD w TN-C gdzie rzekomo "zwiększając" bezpieczeństwo dla urządzeń w II klasie zmniejsza się je znacząco przy urządzeniach I klasy, przy których ryzyko przebicie jest znacznie bardziej prawdopodobne.
W układach z żyłą PE nie ma tego problemu.
Ale lepiej forsować swoje wyimaginowane pomysły...
-
elpapiotr
Bo on montuje, tylko nie wie, w którym miejscu montuje.
Przecież wozi ze sobą, to musi gdzieś podłączyć.
Pewnie od wewnątrz, jak te swoje ocieplenie.
Przecież wozi ze sobą, to musi gdzieś podłączyć.
Pewnie od wewnątrz, jak te swoje ocieplenie.
A te z budowy to jakieś ludzie rozumne, czy jak wszyscy z Warszawy ?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie pozwalam pracować na budowie, bez róznicówki ( wożą ze sobą) i mam gdzieś Pana przepisy
Lepiej z Warszawy niż z sosonowca. Chamski zagłębiok elpapiotruś aspirujący do roli gwiazd na forum.