Nieprawda . Pan podaje 6.50 i myli się pan o 2.68 zł.
Ja podałem 10-11 zł i pomyliłem się o 0,82 zł-1,82 zł.
Średnia cena wody w Polsce i ścieków to 9.18 zł
http://www.cena-wody.pl/
Dodaj pan do tego opłaty abonamentowe i wyjdzie przynajmniej tyle co napisałem 10-11.
W moim mieście woda ze sciekami kosztuje 10.60 bez opłat abonamentowych i śmiało można pić z kranu bez gotowaniu- rewelacja.
Pakiet solarny Vaillant PS25 do wspomagania c.o. i c.w.u
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Pakiet solarny Vaillant PS25 do wspomagania c.o. i c.w.u
Irek, to nie ma znaczenia. Skoro napisałeś, że woda kosztuje 6,50 to nie ma znaczenia czy ze ściekami, czy nie tyle kosztuje.ireneuszirek pisze:Dzięki Bachus za wsparcie, ale to nie jest tak jak myślisz.
A to wcale nie znaczy, że można ta zaraz tak bez pardonu napadać i wytaczać największe armaty oskarżając bezpodstawnie, lub insynuując, że się ścieki usuwa nielegalnie.
To miałem na myśli. Tak właśnie tworzymy sielski klimat naszych rozmów, ja to nazywam "polaczki dyskutują"
-
ireneuszirek
- Aktywny

No to niech będzie, że nieprawda. Ja a jak sądzę i moi sąsiedzi chcemy żyć w takiej nieprawdzie jak najdłużej.
No więc cięzko będzie mnie przekonać, bo ... tu pozwolę sobie na zacytowanie mojej wcześniejszej wypowiedzi
A przeciez o to idzie cała ta dyskusja
Przypomnę, ze moją wypowiedź w tym temacie sprowokowało stwierdzenie autorstwa TB o treści:
No więc cięzko będzie mnie przekonać, bo ... tu pozwolę sobie na zacytowanie mojej wcześniejszej wypowiedzi
No więc nie dam się przekonać, żeby grzać wodę prądem, bo po prostu u nas (w moim miasteczku) wychodzi to drogo w porównaniu do ceny 1m(3) tejże wody.U nas 1m(3) zimnej wody kosztuje 6zł.
Podgrzanie tegoż metra sześciennego o 31st. C wymaga około 130200000J energii, co przy grzaniu prądem daje około 18zł (36KWhx0,5zł).
A przeciez o to idzie cała ta dyskusja
Przypomnę, ze moją wypowiedź w tym temacie sprowokowało stwierdzenie autorstwa TB o treści:
No to teraz chyba wszystko jasne.Dziś przy dużym zużyciu cwu płacimy za m3 wody 12-14 zł a za ogrzanie tegoż m3 prądem o 31 st ( do temperatury prysznicowej ) 9zł.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Pisałem o pompie ciepła jest na prąd. Było to w kontekście dużego zużycia wody. Przy normalnym zużyciu PCi się nie opłaca.
Kolektory słoneczne zostały zaprojektowane do podgrzewania c.w.u.. Można je zastosować do wspomagania c.o. w okresach jesienno-wiosennych jednak nie należy oczekiwać że w naszym klimacie uzyski w dużym stopniu pokryją zapotrzebowanie na ogrzanie budynku. Ze względy na wyższy koszt oraz dłuższy czas zwrotu inwestycji instalacja kolektorów słonecznych do wspomagania c.o. mija się z celem.agness131 pisze:Witam. Zaproponowano mi pakiet solarny do wspomagania co i c.w.u. Vaillant PS25 z buforem 300 litrów. Powierzchnia użytkowa domu to 142m2. Ogrzewanie gazowe, kocioł kondensacyjny Vaillant ecotec 186 .
Co sadzicie o tych pakietach i czy warto inwestować tyle pieniędzy. W razie czego skorzystam z dopłaty 45%. Jednak w tym pakiecie są tylko dwa kolektory o łącznej pow. ok. 5m2 brutto- czy to nie za mało aby wspomagać c.o.???
W przypadku mojego nowo budowanego domu można je zainstalować na południowej połaci dachu (kąt nachylenia 40 st.).
Jednak, że nie jest to rozwiązanie tanie jeśli chodzi o Vaillanta, to zastanawiam się nad Hewalexami, tańszymi, w pakiecie są 3 kolektory.
Na co zwracać uwagę, aby nie dać sobie wcisnąć czegoś
A oszczędność w sezonie grzewczym na poziomie 35-38% to według ciebie dużo czy mało?John5 pisze:
Kolektory słoneczne zostały zaprojektowane do podgrzewania c.w.u.. Można je zastosować do wspomagania c.o. w okresach jesienno-wiosennych jednak nie należy oczekiwać że w naszym klimacie uzyski w dużym stopniu pokryją zapotrzebowanie na ogrzanie budynku. Ze względy na wyższy koszt oraz dłuższy czas zwrotu inwestycji instalacja kolektorów słonecznych do wspomagania c.o. mija się z celem.