piec na ekogroszek - ranking

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
trabzon
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: piec na ekogroszek - ranking

Post autor: trabzon »

Karoka65, chyba masz ten sam problem co ja po dodaniu komentarza. Wyskoczył mi też błąd i post dodał się 2 razy.

Jarecki79, ano trochę mnie nie było. Mam nadzieję, że znów będę zaglądać częściej :)
Fajnie, że się wypowiedziałeś, trochę długo ale konkretnie. Myślę, że jak się zaangażuje trochę ekspertów w ten wątek, to będzie punktem wyjściowym dla amatorów kotłów. Że też umarł temat wcześniej.

Karoka65 masz jakieś swoje typy RBR ekouniwersal?
RBR to jakiś skrót, czy tak się firma nazwy, bo pierwsze słyszę, a skoro tak wysoko cenisz to aż dziw bierze.
Bo ciemność sama w sobie nie istnieje. Jest tylko wynikiem braku światła.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

Myślę, że pewne rzeczy mogę już też lekko zdradzić.

Dzisiaj byłem na krótkim spotkaniu a jutro jest pokaz i spotkanie branży grzewczej.
Będą pokazane nowe rozwiązania firmy PROND w tym także sterownik, gdzie swoje kilka cegiełek dołożyłem. Lubię cos współtworzyć a nie tylko czekać na gotowe. Oczywiście do tego wymagana jest współpraca obu stron.

Model IRYD ma być pokazany w wersji dla kotła zasypowego, dla podajnika oaz dla podajnika z PID.
Na "pokładzie" wyświetlacz graficzny, obsługa 4pomp, zaworu mieszającego.

Część spraw przeszła z Titanica, aby zostawić zasady obsługi m.in. strefy czasowe i ich obsługa oraz tryb auto-lato (titanic był pierwszym tego typu sterem na rynku).
Obsługa pompy c.o., cwu, pompy mieszacza oraz pompy cyrkulacyjnej.
Pompa cyrkulacyjna może działać jako cyrkulacyjna CWU ale też może pracowac stale jako pompa krótkiego obiegu między kotłem a wymiennikiem płytowym albo jako pompa do obsługi np. innego układu grzewczego w wybranych godzinach np. warsztatu.

Obsługa zaworu mieszającego w trybie ogrzewania grzejnikowego, podłogowego lub ochrony powrotu.

Czujnik pogodowy również z wyborem funkcji...

Sterownik jest podzielony na tryb podstawowy, bardziej zaawansowany, kodowy instalatora i kodowy producenta kotła.

Można do niego zastosować dwa panele domowe, jeden pod wyjście c.o. a drugi pod układ zaworu...

W sterowniku zaimplementowano część moich pomysłów, częściowo wzorując się na algorytmie protona ale też na rozwiązaniach już dostępnych na rynku. Ciekawie rozwiązano kwestię korekcji mocy max.

Jutro pierwsze spotkanie i pokaz oraz zebranie opinii n/t wersji obudowy i podłączeń....

Zobaczymy też jak za jakis czas wyjdzie jego start rynkowy (w fazie rozwojowo-testowej od 2lat)

Oprócz tego będzie tez pokaz samego sterownika zaworu mieszającego z obsługa pompy.
Będzie także pokaz nowego palnika i rozmowa n/t trendów na nadchodząc sezon grzewczy.

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: karoka65 »

trabzon pisze:Karoka65, chyba masz ten sam problem co ja po dodaniu komentarza. Wyskoczył mi też błąd i post dodał się 2 razy.

RBR to jakiś skrót, czy tak się firma nazwy, bo pierwsze słyszę, a skoro tak wysoko cenisz to aż dziw bierze.
Tak, ten sam problem.
Co do kociołka to bardzo porządna konstrukcja, zgrabny, wykonany z blachy kotłowej P265GH, płaszcz wewnętrzny blacha 6mm, zewnętrzny 4mm, wyposażony w palnik II-ej generacji Ekoenergia i standardowo w pełni automatyczny internetowy sterownik eCoal.
Sterownik eCoal w tej chwili ma tylko 5 firm kotlarskich na cały kraj to chyba też o czymś świadczy.

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

trabzon pisze:Karoka65, chyba masz ten sam problem co ja po dodaniu komentarza. Wyskoczył mi też błąd i post dodał się 2 razy.

Tak, ten sam problem.
Co do kociołka to bardzo porządna konstrukcja, zgrabny, wykonany z blachy kotłowej P265GH, płaszcz wewnętrzny blacha 6mm, zewnętrzny 4mm, wyposażony w palnik II-ej generacji Ekoenergia i standardowo w pełni automatyczny internetowy sterownik eCoal.
Sterownik eCoal w tej chwili ma tylko 5 firm kotlarskich na cały kraj to chyba też o czymś świadczy.
Cały sortyment kotłow produkowanych przez firmę jareckiego ma również w ofercie, byle czego nie trzymam.

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Znowu się coś pieprzy, po dwa razy posty zamieszcza.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Jestem właśnie po spotkaniu.

Pokazywany i omawiany był nowy palnik Pancerpola, który miałem okazję wspólnie z producentem sprawdzać w jego firmie na stanowisku badawczym oraz później w akredytowanym laboratorium.

Palnik typu tzw rynnowego z kilkoma dodatkami, tj. dyszami powietrza wtórnego odpowiednio rozmieszczonymi, dodatkowym deflektorem oraz specjalną ściąganą końcówką ślimaka.
Końcówka ślimaka ze specjalnym zadziorem jest przeznaczona głównie do paliw miałowych, do groszku nie jest niezbędna. Wykonana jest z odpowiedniego stopu żeliwa.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Była też firma NORD Napędy zbierająca opinie i doświadczenia n/t swoich przekładni.

Był także producent sterowań, firma PROND z pokazem swojej nowej rodziny sterowników.
Nowe produkty do sterowania pracą pompy/pomp z wyświetlaczem i opcją dołączenia panelu pokojowego, m.in. seria ART PW z wyborem czy obsługujemy pompę c.o., czy ładującą cwu czy termostat przy układzie podłogówki

Nowe sterowanie do zaworu mieszającego serii ART ZW
ART ZW przeznaczony jest do sterowania pracą pompy mieszacza i siłownika mieszacza.
Regulator umożliwia ustawienie jednego z trzech programów pracy mieszacza:
1. pompa i zawór mieszający w obiegu grzejnikowym
2. pompa i zawór mieszający w obiegu instalacji podłogowej
3. pompa i zawór mieszający na powrocie z instalacji do kotła
Sterownik może działać z panelem pokojowym Pilot R lub innym dowolnym termostatem typu Auraton2005

Ten produkt nadaje się do dołożenia do każdego innego sterownika na rynku przy bardziej rozbudowanej instalacji, gdzie trzeba sterować mieszaczem czy obsłużyć obieg podłogówki. Co więcej z poziomu Pilota R można z pokoju zmienić nastawę za mieszaczem na dany układ podłogowy bez potrzeby schodzenia do kotłowni i sterownika....

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

No i wreszcie sterownik z serii IRYD

Ogólnie:
- wersja Iryd dla kotła zasypowego z wyświetlaczem graficznym - do wyboru zielony z czarnymi znakami lub niebieski z białymi. Obsługa dmuchawy, pompy c.o., cwu, cyrkulacyjnej, mieszacza oraz pompy mieszacza.

-wersja IRYD do kotłów z podajnikiem ślimakowym/tłokowym z wyświetlaczem graficznym, obsługa podajnika, dmuchawy, pompy c.o., cwu, cyrkulacyjnej, mieszacza i pompy mieszacza

- wersja IRYD PID Fuzzy Logic do podajnika ślimakowego i tłokowego z wyświetlaczem graficznym, obsługa podajnika, dmuchawy, pompy c.o., cwu, cyrkulacyjnej, mieszacza i pompy mieszacza. Auto dobór dawek paliwa i siły nadmuchu do zapotrzebowania na ciepło.

Do każdego idzie podłączyć albo 2termostaty pokojowe albo 2 piloty domowe typu PILOT R, jeden na układ C.O. a drugi na np. podłogówkę za mieszaczem. Na obu tych układach Pilotami można zmieniać temp. wody lub pracować w/g temp. pomieszczenia.

Tak wygląda wyświetlacz IRYDA
Obrazek

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Trochę o samym Irydzie:

Regulator steruje rozbudowaną instalacją grzewczą. Specjalnie zaprojektowane menu umożliwia stopniowe uaktywnianie kolejnych funkcji oraz możliwości regulatora.
Regulator posiada specjalny algorytm pracy, który potrafi w sposób automatyczny dobierać odpowiednie dawki opału do obciążenia instalacji oraz rodzaju opału.
Regulator steruje w sposób ciągły pracą dmuchawy dobierając do danej prędkości dmuchawy odpowiednią ilość opału.

IRYD RTZ steruje:
- dmuchawą
- podajnikiem
- pompą obiegową CO
- pompą ładującą CWU
- drugim obiegiem grzewczym - pompą mieszacza lub pompą instalacji podłogowej
- siłownikiem zaworu mieszającego
- pompą cyrkulacyjną, do wyboru jako typowa cyrkulacja CWU, albo kolejny obieg pracujący w danych godzinach (np. grzanie warsztatu od 8 do 16-ej) albo jako pompa stale pracująca na krótkim obiegu między kotłem a wymiennikiem ciepła płytowym

IRYD posiada:
- duży, czytelny wyświetlacz graficzny
- możliwość podłączenia dwóch niezależnych sterowań dwoma obiegami z pomieszczenia za pomocą PILOT R lub termostatu pokojowego
- tryby pracy pomp: lato, zima, priorytet CWU, brak CWU
- sterowanie czasowe obiegów CO, CWU, drugiego obiegu mieszacza, pompy cyrkulacyjnej
- pogodowe sterowanie obiegiem CO i drugim obiegiem grzewczym np. mieszaczem
- 5zestawów parametrów, między którymi można się przełączac podczas użytkowania regulatora
- temp. kotła może być sterowana czasowo, pogodowo, skorygowana o czujnik pomieszczenia
- temp. obiegu mieszacza może być sterowana czasowo, pogodowo, skorygowana przez czujnik temp. pomieszczenia
- temp. zasobnika CWU może być sterowana czasowo
- praca pompy cyrkulacyjnej może być sterowana czasowo

ponkog
Początkujący
Początkujący

Post autor: ponkog »

Witam ,

Jako że z żoną zamierzamy kupić piec na ekogorszek kieruje swoje pytania do was jako expertów,

Nasz dom nowo wybudowany ocieplenie steropian 15 cm, dom parterowy 123 m2 z kotłownią +20 garaż, + poddasze nieuzytkowe (bedzie stał tam bilard ) to jeden grzejniczek chcialem tam włożyc :)

skłaniamy się ku zakupu SKAM-P Premium + COBRA lub Bruli dokłądnie nie ogarniamy jeszcze różnic tych dwóch modeli,:) jakie są najważniejsze róznice ??
Interesuje nasz też czopuch górny,skierowany w prawą stronie (najlepiej) bądź z prawejj strony pieca patrząć na wprost na niego. czy nie ma problemów z takimi wymaganiami ?

A co najważniejsze czy do naszego domu piec o mocy 12 KW czy 17 KW ?? żona starszny zmarźlak i lubi wysokie temeperatury :)

i najważniejsze gdzie można kupić taki piec w Elblągu - warmińsko mazurskie

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

ponkog pisze:Witam ,

Jako że z żoną zamierzamy kupić piec na ekogorszek kieruje swoje pytania do was jako expertów,

Nasz dom nowo wybudowany ocieplenie steropian 15 cm, dom parterowy 123 m2 z kotłownią +20 garaż, + poddasze nieuzytkowe (bedzie stał tam bilard ) to jeden grzejniczek chcialem tam włożyc :)

skłaniamy się ku zakupu SKAM-P Premium + COBRA lub Bruli dokłądnie nie ogarniamy jeszcze różnic tych dwóch modeli,:) jakie są najważniejsze róznice ??
Interesuje nasz też czopuch górny,skierowany w prawą stronie (najlepiej) bądź z prawejj strony pieca patrząć na wprost na niego. czy nie ma problemów z takimi wymaganiami ?

A co najważniejsze czy do naszego domu piec o mocy 12 KW czy 17 KW ?? żona starszny zmarźlak i lubi wysokie temeperatury :)

Na pewno nie potrzebują państwo kotła o mocy 17kW.
Rozglądałbym się raczej za czymś w przedziale od 10 do 12kW.
Może być tu wspomniany Skam-p Premium 12kW, RBR-Ekouniwersal 11kW lub Ogniwo Eko Plus 10kW.
Skam-p standardowo wyposażony do wyboru sterownik RT-09 Pid lub Ognik Plus Pid, za dopłatą może być Cobra Pid ( 300pln) lub Sterownik internetowy Bruli ( 500pln)
Kotły RBR-Ekouniwerasal i Ogniwo Eko Plus wyposażone są w pełni automatyczny sterownik internetowy eCoal. Pełny dostęp do sterownika przez stronę www ( darmowy) a nawet z telefonu komórkowego z systemem Android.
Zapraszam na swoją stronkę: karoka.eu
Pod opisami kotłów są do pobrania DTRki tych kotłów.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

ponkog pisze:Witam ,

A co najważniejsze czy do naszego domu piec o mocy 12 KW czy 17 KW ?? żona starszny zmarźlak i lubi wysokie temperatury :)

Zamówić możesz w Braniewie, a więc niedaleko...
Zamówić możesz u mnie
Zamówić możesz u Karoki

Styknie 12kW, wiem,że u Was zimno może być, ale od kolegów dobry transport tzw ruskiego ekogroszku....

Cobra to automat:
- kolorowy wyśweitlacz
- ADC (adaptacja), PID-II lub przełączenie na klasyczne sterowanie jak opał do d....
- Wykresy i historia pracy na ekranie
- Ekran pracy podajnika z ostatnich 5dni
- Wyjście USB do aktualizacji softu
- Wyjście RS dla modułów rozszerzen m.in. Alligator-moduł zaworu mieszającego obsługujący także pompę za zaworem np. podłogowa, pompę cyrkulacji CWU....

Bruli to w tej chwili rozbudowany dwustanowy sterownik z automatyzowanym podtrzymaniem oraz obsługą przez neta, ale ma być w niedługim czasie bardziej automatyczny. Obsługa pompy c.o., cwu, mieszającej lub zamiennie cyrkulacyjnej

Czopuch może być górny w prawo, jest tez opcja zamówienia czopucha wychodzącego z boku kotła.

ponkog
Początkujący
Początkujący

Dzieki, zapomnialem tylko dodac ze ten piec ma tez obsluzyc boiler 200 litrow ale to chyba tez spokojnie wystarczy?? A jakie ceny za takie piece? Z czapa z gory w prawo:)

ponkog
Początkujący
Początkujący

Dzieki, zapomnialem tylko dodac ze ten piec ma tez obsluzyc boiler 200 litrow ale to chyba tez spokojnie wystarczy?? A jakie ceny za takie piece? Z czapa z gory w prawo:)

Awatar użytkownika
karoka65
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Ceny znajdziesz na mojej stronie zresztą napisałem ci na priva.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”