Komin - zawężony itp. :(

Komin jest nieodłączną częścią systemu ogrzewania i wentylacji - odprowadza spaliny i dym wytwarzany przez domowy sprzęt. O tym jaki wybrać komin zależy od sposobu ogrzewania domu. Jeżeli chcesz dowiedzieć się wszystkiego o systemach kominowych koniecznie wejdź do tego działu.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

weberwrc
Początkujący
Początkujący

Komin - zawężony itp. :(

Post autor: weberwrc »

Witam,

Mój problem polega na tym, że po przebudowie części komina, która znajduje się nad dachem zaczęły się problemy z paleniem.
Przewód kominowy ma wymiary 14 x 14, natomiast "fachowiec, który stawiał górną część komina wykonał ją z cegły klinkieru, dziurawki a co gorsze zawęził jego przekrój.
Problem występuje w zimie podczas palenia na przejściu komina z poddasza nad dach tworzy się zator, smolisty.

W ubiegłym tyg. była firma od wkładów kominowych i zaproponowała frezowanie komina + wkład.
Zastanawiam się tylko czy takie rozwiązanie zakończy moje problemy z paleniem w piecu ???
Koszt jest znaczny i nie chciałbym, żeby po zamontowaniu wkładu dalej występowały problemy.

Proszę o pomoc, może macie inne pomysły jak poradzić sobie z tym problemem.... ???

samouk

Re: Komin - zawężony itp. :(

Post autor: samouk »

Pierwsza zasada Forum (zanim założysz nowy wątek) - NAJPIERW PRZECZYTAJ STARSZE TEMATY :!: :!:
Po takiej lekturze będzie więcej wiedzy i mniej pytań.
Bo inaczej dla stałych czytelników to "mielenie w kółko" tych samych problemów :(
A tak przy okazji - "firmę", która chce frezować komin z dziurawki :shock: natychmiast przegoń :evil:

Pozdrawiam

weberwrc
Początkujący
Początkujący

Post autor: weberwrc »

Witam po dłuższej nieobecności,

W odpowiedzi na post kolegi uprzejmie informuję, że przeczytałem chyba wszystkie posty o podobnej tematyce ale nigdzie nie znalazłem jasnej jak dla mnie odpowiedzi lub kierunku działania co mam dalej robić.

Skoro firmę, która chce frezować mój komin ma pogonić czy jest w okolicach Gliwic specjalista od ww, przypadku, który przyjedzie i jednoznacznie powie co zrobić z tym fantem lub postara się rozwiązać mój problem ?

Pozdrawiam serdecznie,

samouk

Post autor: samouk »

"Wrzuć" w google hasło "kominiarze-gliwice" :D

boogi

Post autor: boogi »

Po pierwsze na kto stwierdził zawężenie komina ?
Kominiarz? W takim razie powinien wydać zalecenia co z tym zrobić....

Nie ma sensu bawić się we "frezowanie" w przypadku gdy i tak musisz rozebrać górę komina wykonaną niezgodnie z polskimi normami tj z dziurawki i postawić tak jak się poprawnie muruje komin tj z cegły pełnej o odpowiedniej klasie.

Wydasz pieniądze na frezowanie a za chwile będziesz płakać "co zrobić z cieknącym kominem.... z dziurawki"...

Szukasz fachowca ? To zaproś uprawnionego mistrza kominiarskiego lub uprawnionego inżyniera budownictwa aby wydał opinię kominiarską z wytycznymi.

Gdzie szukać.... pomyślmy .... http://www.google.pl ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kominy, Systemy kominowe”