Witam,
Mój problem polega na tym, że po przebudowie części komina, która znajduje się nad dachem zaczęły się problemy z paleniem.
Przewód kominowy ma wymiary 14 x 14, natomiast "fachowiec, który stawiał górną część komina wykonał ją z cegły klinkieru, dziurawki a co gorsze zawęził jego przekrój.
Problem występuje w zimie podczas palenia na przejściu komina z poddasza nad dach tworzy się zator, smolisty.
W ubiegłym tyg. była firma od wkładów kominowych i zaproponowała frezowanie komina + wkład.
Zastanawiam się tylko czy takie rozwiązanie zakończy moje problemy z paleniem w piecu ???
Koszt jest znaczny i nie chciałbym, żeby po zamontowaniu wkładu dalej występowały problemy.
Proszę o pomoc, może macie inne pomysły jak poradzić sobie z tym problemem.... ???
Komin - zawężony itp. :(
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
samouk
Re: Komin - zawężony itp. :(
Pierwsza zasada Forum (zanim założysz nowy wątek) - NAJPIERW PRZECZYTAJ STARSZE TEMATY
Po takiej lekturze będzie więcej wiedzy i mniej pytań.
Bo inaczej dla stałych czytelników to "mielenie w kółko" tych samych problemów
A tak przy okazji - "firmę", która chce frezować komin z dziurawki
natychmiast przegoń
Pozdrawiam
Po takiej lekturze będzie więcej wiedzy i mniej pytań.
Bo inaczej dla stałych czytelników to "mielenie w kółko" tych samych problemów
A tak przy okazji - "firmę", która chce frezować komin z dziurawki
Pozdrawiam
Witam po dłuższej nieobecności,
W odpowiedzi na post kolegi uprzejmie informuję, że przeczytałem chyba wszystkie posty o podobnej tematyce ale nigdzie nie znalazłem jasnej jak dla mnie odpowiedzi lub kierunku działania co mam dalej robić.
Skoro firmę, która chce frezować mój komin ma pogonić czy jest w okolicach Gliwic specjalista od ww, przypadku, który przyjedzie i jednoznacznie powie co zrobić z tym fantem lub postara się rozwiązać mój problem ?
Pozdrawiam serdecznie,
W odpowiedzi na post kolegi uprzejmie informuję, że przeczytałem chyba wszystkie posty o podobnej tematyce ale nigdzie nie znalazłem jasnej jak dla mnie odpowiedzi lub kierunku działania co mam dalej robić.
Skoro firmę, która chce frezować mój komin ma pogonić czy jest w okolicach Gliwic specjalista od ww, przypadku, który przyjedzie i jednoznacznie powie co zrobić z tym fantem lub postara się rozwiązać mój problem ?
Pozdrawiam serdecznie,
-
boogi
Po pierwsze na kto stwierdził zawężenie komina ?
Kominiarz? W takim razie powinien wydać zalecenia co z tym zrobić....
Nie ma sensu bawić się we "frezowanie" w przypadku gdy i tak musisz rozebrać górę komina wykonaną niezgodnie z polskimi normami tj z dziurawki i postawić tak jak się poprawnie muruje komin tj z cegły pełnej o odpowiedniej klasie.
Wydasz pieniądze na frezowanie a za chwile będziesz płakać "co zrobić z cieknącym kominem.... z dziurawki"...
Szukasz fachowca ? To zaproś uprawnionego mistrza kominiarskiego lub uprawnionego inżyniera budownictwa aby wydał opinię kominiarską z wytycznymi.
Gdzie szukać.... pomyślmy .... http://www.google.pl ?
Kominiarz? W takim razie powinien wydać zalecenia co z tym zrobić....
Nie ma sensu bawić się we "frezowanie" w przypadku gdy i tak musisz rozebrać górę komina wykonaną niezgodnie z polskimi normami tj z dziurawki i postawić tak jak się poprawnie muruje komin tj z cegły pełnej o odpowiedniej klasie.
Wydasz pieniądze na frezowanie a za chwile będziesz płakać "co zrobić z cieknącym kominem.... z dziurawki"...
Szukasz fachowca ? To zaproś uprawnionego mistrza kominiarskiego lub uprawnionego inżyniera budownictwa aby wydał opinię kominiarską z wytycznymi.
Gdzie szukać.... pomyślmy .... http://www.google.pl ?