kolektory płaskie HEWALEX

Kolektory słoneczną pochłaniają energię słoneczną i w inteligentny sposób i zamieniają ją na energię cieplną w naszych domach. Dowiedz się o wadach i zaletach kolektorów.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: kolektory płaskie HEWALEX

Post autor: bajbaga »

Indiana pisze:A nawet jakbyśmy założyli, że sprawność kotłów kondensacyjnych będziemy podawać względem ciepła spalania, to czy wiecie geniusze, że w odpowiednich warunkach bardzo łatwo przekroczyć sprawność 100%, i to powtórzę: względem ciepła spalania? Pisałem już o tym. ...
A tu chyba błąd, albo Nobla przyznali, ale jakoś tak cichcem, bo nie słyszałem, ani nie znam nowej definicji ciepła spalania.
Jakieś nadspalanie ?
Tomasz_Brzeczkowski pisze: To sprawność wynikająca z innej definicj...
Już się pogubiłem, to dopuszcza Pan istnienie innych niż czysto "fizycznych" definicji dot. sprawności ?
Skoro tak, to po co to wcześniejsze gęgolenie ?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Już się pogubiłem, to dopuszcza Pan istnienie innych niż czysto "fizycznych" definicji dot. sprawności ?
Skoro tak, to po co to wcześniejsze gęgolenie ?
Powinienem definicji napisać w cudzysłowie, choć później wyjaśniłem o jaką "definicję" mi chodzi.
Pisałem o rozmowie z klientem i tym z jakim przekonaniem wychodzi od Pana Andrzeja klient słysząc 95% - w głowie w/w klienta definicja sprawności 95% jest zgoła odmienna od normatywnej

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Indiana »

RE Bajbaga:
- rozwiązaniem problemu "nadsprawności" biorąc za bazę ciepło spalania, jest wykorzystanie dokładnie tej samej zasady, co sprawność 109% przy wartości opałowej.

Wystarczy, aby kocioł odpowiedniej konstrukcji pracował na parametrach np. -10/-5'C, i już się domyślasz, skąd się weźmie "nadsprawność".

RE TB
Prosiłem Pana, o przedstawienie jakiejś pracy naukowej, w której wykazano, że kolektory się nie opłacają :-) Bo Pańskie brednie to sobie można....
Może ktoś bardziej kompetentny coś takiego policzył, np. Pana "kolega", audytor nr. 1 - ciągle się Pan na niego powołuje - a tymczasem jest to znany zwolennik solarów :-) Jak każdy inteligentny człowiek zresztą.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Żeby stwierdzić, że coś się opłaca nie potrzeba pracy naukowej - wystarczy, że założy Pan podlicznik na "brudną" energię ( ile kWh Pan zużywa na dogrzewanie i cyrkulację) i będzie wszystko jasne!

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Aha, czyli według pańskiej "wiedzy", jeśli mamy dwa zasobniki, jeden podgrzewany wyłącznie elektrycznie, a drugi podgrzewany darmowym Słońcem i tylko dogrzewany czasem prądem, to ten drugi zużyje więcej prądu?
To gratuluję rozumowania, nic więcej nie da się dodać :-)

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Szanowny Panie szkoda, że Pan nie jest człowiekiem technicznym , łatwiej byłoby coś wytłumaczyć.
Jest co takiego jak skala ! czyli - liczymy w skali roku i jaka jest skala zużycia.
Tak bardziej dla Pana - nie wszystko co jest ekonomiczne przy małym zużyciu jest ekonomiczne przy dużym zużyciu i odwrotnie. Pan używa haseł , ogólników , procentów a nie kWh

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Jak to nie używam kWh? Co miesiąc wklejam odczyt legalizowanego ciepłomierza, ile ciepła w kWh dostarczyły kolektory słoneczne do moich zasobników CWU. Całe ciepło zostało wykorzystane, upałów nie było, aby pojawiła się nadprodukcja ciepła.
Za kilkanaście dni znowu wkleję zyski ciepła, w kWh, za miesiąc maj.

Odczytu z licznika energii elektrycznej do dogrzewania nie podam, bo grzałki elektrycznej od roku ani razu nie włączyłem, więc zużycie wynosi 0 kWh.
To, że nie odróżnia Pan ciepłomierza od licznika prądu, to nieistotne, już się wszyscy przyzwyczaili, że właściwie nic Pan nie rozumie. Mierzenie strat cyrkulacji licznikiem prądu to dość genialne rozwiązanie :-) Nikt na to jeszcze nie wpadł, jest Pan pierwszy - gratulacje :lol:

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Od ponad roku pytam ILE kWh BRUDNEJ ENERGII ZUŻYWA SIĘ ROCZNIE PRZY KOLEKTORACH?
a
To, że nie odróżnia Pan ciepłomierza od licznika prądu,
-
Ale jak Pan chce ciepłomierzem = to proszę podać ile kWh rocznie zużywa Pan na dogrzewanie i cyrkulację? To podstawa by pisać o ekonomii.

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: dendrytus »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Od ponad roku pytam ILE kWh BRUDNEJ ENERGII ZUŻYWA SIĘ ROCZNIE PRZY KOLEKTORACH?
Rocznie wdaje się na ten cel połowę tego, co pan wydaje miesięcznie na podgrzanie wody na niemycie się.
Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie umieją latać
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

rafus22
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rafus22 »

i wszystko jasne!!! .Koniec Kropka .Moze teraz piszmy jak w temacie !!! :D :D :D :lol: :lol:

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Dendrytus - należy Ci się medal. Nikt tego trafniej nie ujął :-)

No więc, zachęcam do zadawania pytań dotyczących eksploatacji kolektorów Hewalex.

Tylko w sumie nie dziwię się, dlaczego w takim temacie w kółko dyskutujemy sobie o d.... Maryny - bo odkąd zainstalowałem te kolektory, to właściwie.... nic mnie nie obchodzą. Wiszą sobie na ścianie, sterownik sobie steruje, nic mnie to nie obchodzi. Od instalacji zero, kompletne zero ingerencji w układ - po prostu jest i widocznie działa, bo gorąca woda z kranu za darmo się leje, i nic za to nie płacę.

Inni mają tak samo - więc o czym tu pisać w temacie? Jak nic się nie dzieje, ciepła woda sama się robi - po co zaglądać na forum :lol:

Panie TB - pomóż coś, bo nam wątek wygaśnie :lol:

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Post autor: Enerbau »

Indiana pisze: gorąca woda z kranu za darmo się leje, i nic za to nie płacę.
Tu Pan przesadził. Już wcześniej Pan za tą gorącą wodę zapłacił.

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Ale zapłaciłem dawno i już o tym zapomniałem, a za darmo mam teraz, i mam spore szanse, że przez następne 20 lat całe moje koszty grzania CWU przez większą część roku to wymiana anody za 40zł co kilka lat.
To się nazywa udana inwestycja :-)

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Enerbau pisze:
Indiana pisze: gorąca woda z kranu za darmo się leje, i nic za to nie płacę.
Tu Pan przesadził. Już wcześniej Pan za tą gorącą wodę zapłacił.
Zwykłe kłamstwo sprzedawcy solarów..

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Indiana pisze:Ale zapłaciłem dawno i już o tym zapomniałem, a za darmo mam teraz, i mam spore szanse, że przez następne 20 lat całe moje koszty grzania CWU przez większą część roku to wymiana anody za 40zł co kilka lat.
To się nazywa udana inwestycja :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolektory słoneczne”