WYŻSZOŚĆ GRZAŁKI ELEKTRYCZNEJ NAD RESZTĄ ŚWIATA (TECHNIKI).
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: WYŻSZOŚĆ GRZAŁKI ELEKTRYCZNEJ NAD RESZTĄ ŚWIATA (TECHNIK
Uważam za niefachowe przedstawianie kosztów kWh jako kosztów ogrzewania . Benzyna i olej mają podobnie 12-kWh. 12 kWh x 0,6 daje 7,2 - czyli jazda na silniku elektrycznym byłaby najdroższa a benzyna i disel paliłyby identycznie.
Na wykładach prof. dr hab. inż. Józefa Portachy - było, że różnica miedzy centralnym a niecentralnym systemem ( jest to też na szkoleniu z audytu ) jest 10%. . Ponieważ nie lubię podawania strat w % wolę kWh - spytałem się przy jakim domu. Okazało się, że przy normatywnym ( czyli 150kWh/m2 rocznie ) Czyli przy domu 150m2 to 2250kWh. Na pytanie - czy ten system wstawiony do domu izolowanego na poziomie 15kWh/m2 / m2 - będzie miał straty 2250 kWh czy 10% - nie uzyskałem odpowiedzi - naciskając - dowiedziałem się, że zajmujemy się wyłącznie budownictwem normatywnym.
Na wykładach prof. dr hab. inż. Józefa Portachy - było, że różnica miedzy centralnym a niecentralnym systemem ( jest to też na szkoleniu z audytu ) jest 10%. . Ponieważ nie lubię podawania strat w % wolę kWh - spytałem się przy jakim domu. Okazało się, że przy normatywnym ( czyli 150kWh/m2 rocznie ) Czyli przy domu 150m2 to 2250kWh. Na pytanie - czy ten system wstawiony do domu izolowanego na poziomie 15kWh/m2 / m2 - będzie miał straty 2250 kWh czy 10% - nie uzyskałem odpowiedzi - naciskając - dowiedziałem się, że zajmujemy się wyłącznie budownictwem normatywnym.
Czy zrozumiał Pan też z tego wykładu, jakie było to ogrzewanie centralne, a jakie niecentralne? Czy można prosić o linka do w/w wykładu? ( wiem, że nie, bo niby skąd? )
Czy rozumie Pan, dlaczego "na szkoleniu z audytu" podają 10% różnicy?
Czy rozumie Pan, dlaczego "na szkoleniu z audytu" podają 10% różnicy?
Re: WYŻSZOŚĆ GRZAŁKNAD RESZTĄ ŚWIATA (TECHNIK
No nie do końca.konkret2 pisze:
powstał problem dla kanciarzy , oszustów bo nie dało się sprzedać swojego chłamu.
Definicja sprawności
Sprawność to miara zdolności urządzenia, organizmu lub procesu do przekształcania jednej postaci energii w inną.
Z pewnych zasad jasno wynika, że nie może przekroczyć 100%. Dlatego wszelkie inne definicje to oszustwa i tyle.
.
To, że z zasad wynika to jedno a kryteria wzięte do obliczania sprawności to drugie. bałagan ze sprawnością kondensatu wyjaśnił już Indiana, natomiast w dziedzinie kolektorów jest podobnie.
Kolektor może mieć według norm EN-PN... sprawność powyżej 100%, co wcale nie znaczy czy się zgadzamy czy nie. Możemy natomiast mieć obiekcję co do kryteriów jej obliczania.
A tak to wygląda w raporcie z badań kolektora:

-
Maciej Kowalski41
- Zainteresowany

Mnie najbardziej martwi ten fakt że mimo że tylko minęły 2 tygodnie jak tu jestem a już wychodzą koszmarne fakty odnośnie cen energii które opisałem tu:
http://forumbudowlane.pl/vt/33330/0/prz ... caly-dzien.
Niestety, moja rodzina nie przyjmuje tego do wiadomości i boję się że jeśli nie tej to następnej zimy zwyczajnie zamarzną.
Niestety, moja rodzina nie przyjmuje tego do wiadomości i boję się że jeśli nie tej to następnej zimy zwyczajnie zamarzną.
Kończ Waść, wstydu oszczędź.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zawsze można zmniejszyć zużycie - przynajmniej na tyle, by się cenami prądy nie przejmować
-
Maciej Kowalski41
- Zainteresowany

Przecież oni już grzeja na aby aby.
Tej zimy trzymali 17-18 jak było 19 Matka wrzeszczala na Ojcaże przegrzewa chatę.

Tej zimy trzymali 17-18 jak było 19 Matka wrzeszczala na Ojcaże przegrzewa chatę.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie chodzi o zmniejszenie temperatury, a ilości zużywanych kWh.
-
Maciej Kowalski41
- Zainteresowany

W ten sposób właśnie zmniejszyli.
Dlatego nawet niechętnie ich odwiedzalem.
Przejedzie człowiek tramwajem całe miasto przy -15 a w chacie raptem +15.

Dlatego nawet niechętnie ich odwiedzalem.
Przejedzie człowiek tramwajem całe miasto przy -15 a w chacie raptem +15.
Wkrótce, jak tylko skończy się EURO, wyjdą jeszcze bardziej smutne fakty.Maciej Kowalski41 pisze:Mnie najbardziej martwi ten fakt że mimo że tylko minęły 2 tygodnie jak tu jestem a już wychodzą koszmarne fakty odnośnie cen energii które opisałem tu:
Tak smutne że wszystkim zrobi się zimno na długo przed zimą.
Upadek dolara za pół roku spowoduje brak paliw oraz gazu po Wielkiej Nocy.
Widzę że kolejna zima blisko, a temat prostej a wydajnej grzałki nie ma "brania" 
Witam,
Widzę że sporo osób lubi "strzelać focha" i obrażać innych oraz się na cały świat
z powodu tego że sprawność kotła kiedyś zdefiniowano w odniesieniu do wartości opałowej
i w XXI wieku spowodowało to wzrost tego wyznacznika >100%
Świat jak widać nie jest idealny ale na szczęście są jeszcze osoby może to zrozumieć i przejść z tym do codzienności
Jednakże sposób definicji nie zmienia faktu że z m^3 GZ-50 i przy minimalnej gwarantowanej przez PGNIG wartości wartości opałowej 31MJ otrzymamamy dla:
- zwykłego pieca "turbo" o średniej sprawności 91.5% (90.2% dla obciążenia 30% i 92.8% dla obc. 100%)
31MJ/3.6 * 0.915 = 7.9kWh/m^3 za 2.16zl, ~0.27zl/kWh
- kondensacyjnego o "sprawności" praktycznej 105%
31MJ/3.6 * 1.05 = 9.0kWh/m^3 za 2.16zl ~0.24zl/kWh
dla dla energii elektrycznej, taryfy nocnej 0.31zl/kWh i sprawność grzałki 85%
0.31/0.85 = ~0.36zl/kWh
Chyba nie po trzeba komentarza, jak ktoś chce to oczywiście może zainstalować sobie grzałki zamiast kotła i 400L bojler
Eksperyment z gotowaniem 1l wody wykazał że dla prymitywnego palnika kuchenki gazowej i wymiennika ciepła w postaci garnka sprawność przekazania ciepła wyniosła 50-60%.
Jeśli pomimo tego ktoś nie wierzy że specjalizowane urządzenie w postaci kotło c.o.
może nie mieć 90% sprawnośc to pewno wierzy też też Rosjanie rozpylają mgłę w Smoleńsku.
Ale przecież ten haniebny "układ" który zawyża sprawność kotłów gazowych
fałszuję RÓWNIEŻ elektryczne przyrządy pomiarowe !!!
i pomimo tego że woltowmierz wskazuje 230V to tak naprawdę jest tylko 200V

Widzę że sporo osób lubi "strzelać focha" i obrażać innych oraz się na cały świat
z powodu tego że sprawność kotła kiedyś zdefiniowano w odniesieniu do wartości opałowej
i w XXI wieku spowodowało to wzrost tego wyznacznika >100%
Świat jak widać nie jest idealny ale na szczęście są jeszcze osoby może to zrozumieć i przejść z tym do codzienności
Jednakże sposób definicji nie zmienia faktu że z m^3 GZ-50 i przy minimalnej gwarantowanej przez PGNIG wartości wartości opałowej 31MJ otrzymamamy dla:
- zwykłego pieca "turbo" o średniej sprawności 91.5% (90.2% dla obciążenia 30% i 92.8% dla obc. 100%)
31MJ/3.6 * 0.915 = 7.9kWh/m^3 za 2.16zl, ~0.27zl/kWh
- kondensacyjnego o "sprawności" praktycznej 105%
31MJ/3.6 * 1.05 = 9.0kWh/m^3 za 2.16zl ~0.24zl/kWh
dla dla energii elektrycznej, taryfy nocnej 0.31zl/kWh i sprawność grzałki 85%
0.31/0.85 = ~0.36zl/kWh
Chyba nie po trzeba komentarza, jak ktoś chce to oczywiście może zainstalować sobie grzałki zamiast kotła i 400L bojler
Eksperyment z gotowaniem 1l wody wykazał że dla prymitywnego palnika kuchenki gazowej i wymiennika ciepła w postaci garnka sprawność przekazania ciepła wyniosła 50-60%.
Jeśli pomimo tego ktoś nie wierzy że specjalizowane urządzenie w postaci kotło c.o.
może nie mieć 90% sprawnośc to pewno wierzy też też Rosjanie rozpylają mgłę w Smoleńsku.
Ale przecież ten haniebny "układ" który zawyża sprawność kotłów gazowych
fałszuję RÓWNIEŻ elektryczne przyrządy pomiarowe !!!
i pomimo tego że woltowmierz wskazuje 230V to tak naprawdę jest tylko 200V
85% sprawności grzałki elektrycznej- co to za model.
Trzeba być średnio rozgarniętym aby podawać przykład grzania wody w 400 litrowym bojlerze grzałką.
Są lepsze sposoby.
Koszty inwestycyjne porównał pan przy gazie i prądzie?
Trzeba być średnio rozgarniętym aby podawać przykład grzania wody w 400 litrowym bojlerze grzałką.
Są lepsze sposoby.
Re: WYŻSZOŚĆ GRZAŁKI ELEKTRYCZNEJ NAD RESZTĄ PALIW.
W świetle powyższych informacji, wszelkie inne rozważania, nawet jak najbardziej kłamliwe, tracą sens. 
Żarówka wolframowa (tradycyjna) miała ten współczynnik na poziomie 95%.konkret2 pisze:85% sprawności grzałki elektrycznej- co to za model.
Są lepsze sposoby.
Tzn. że 95% energii elektrycznej zużywała na grzanie otoczenia a nie produkcje światła.
Więc bajki to już tylko dzieciom do poduszki proszę opowiadać.