ocieplenie scian od wewnatrz
ocieplenie scian od wewnatrz
Witam mam pytanie bede ocieplal sciany od wewnatrz welną skalna roccwola,jaka powinna byc grubosc izolacji zeby cos ona wogule pomogla ? czy 5cm wystarczy a moze dac 8 po 4 na przekladke ,jak poprawia sie warunki mieszkalne po takim ociepleniu? .Fachowcy pisza ze izolacja scian od wewnatrz to najgorszy pomysl bo wilgoc plesn i takie tam bzdury.Ja jestem zdecydowany i bede ocieplal .stelarze welna na to folia paraizolacyjna i plyty gk.wetylacje mam sprawna wiec chyba bedzie oki.Chodzi mi tylko o grubosc izolacji ? jaka gruba?zeby byl efekt? moze znajdzie sie tu jakis fachowiec nie filozof ktury doradzi ?
tomas
-
eregips
- Początkujący

- Kontakt:
Re: ocieplenie scian od wewnatrz
A może by zamówić usługę zrobienia zdjęć kamerą termowizyjna, i wtedy podjać decyzje gdzie ocieplać i w jaki sposób.
-
IWB
Ktoś kto izoluje na co dzień wewnętrzne przegrody budynków, wie gdzie istnieją newraligiczne punkty budowli i co wpływa na ich podwyższoną wilgotność. Badanie kamerą terowizyjną może nastapić przy dużych różnicach temperatur wew/zew robienie pomiaru przy +30 na zewnątrz mija się z celem.
Może wystarczy zwykła hydrofobizacja zewnętrznych części elewacji? - dlaczego z góry zakładamy że trzeba robić izolację termiczną od środka ???
Może wystarczy zwykła hydrofobizacja zewnętrznych części elewacji? - dlaczego z góry zakładamy że trzeba robić izolację termiczną od środka ???
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie ma innej izolacji jak termos - fizyka budowli wyklucza ocieplanie muru na fundamencie z zewnątrz. Paroizolacja i skuteczna wentylacja zapobiega zawilgoceniu. Przegroda termiczna nie może mieć wilgoci!!! Nie może też w niej być ruchome powietrze - więc kto zna podstawy fizyki budowli, nie przyklei izolacji za murem na fundamencie bez paroizolacji i bez zamknięcia z izolacją podłogi.
-
IWB
masz tu wyniki pomiarów w naszym systemie, można pobrać sobie 

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

nieczytelne