Poddasze - jakie ocieplenie / porady?

Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

torent5
Początkujący
Początkujący

Poddasze - jakie ocieplenie / porady?

Post autor: torent5 »

Witam,
Na początek chciałem napisac, że niezbyt znam się na tych rzeczach i liczę na waszą pomoc.
Nie chce być przez kogoś oszukany więc czekam na porady.
Mam do ocieplenia poddasze ok 160m.
Krokwie ok 18cm więc myślałem o wełnie 17cm lub 20 (w projekcie jest 20)
znalazłem w cenie 7.50zł (m2) za Knauf Loft Roll 44
Na krzyż myślę żeby położyć rockwool megarock za ok 11zł (m2)
Proszę o jakąś radę co do doboru grubości i ewentualnie jakosci wełny jako że chciałbym żeby było to zrobione dobrze.
Proszę ewentualnie o pomoc bo wiem że jest jakiś jakiś wspolczynnik przedodzenia ciepla i czy warto patrzec na firmę czy na to aby wełna miała lepszy współczynnik?

Pozdrawiam

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Poddasze - jakie ocieplenie / porady?

Post autor: Interno »

torent5 pisze: 1. Nie chce być przez kogoś oszukany więc czekam na porady.
2. Na krzyż myślę żeby położyć rock....
3. Proszę o jakąś radę co do doboru grubości i ewentualnie jakosci wełny jako że chciałbym żeby było to zrobione dobrze.
4. czy warto patrzec na firmę czy na to aby wełna miała lepszy współczynnik?
1. będzie potrzebny kierownik, nadzór lub doradca techniczny na miejscu budowy
2. o co chodzi ? chyba inwestor nie widział jak wełnę się montuje, układa ?
3. po obejrzeniu projektu i poznaniu możliwości finansowych można nawet podwoić projektowane ocieplenie.
4. i firma, i jakość wełny jest ważna w Polsce jest już duży wybór ale oczywiście można sprowadzić coś ekstra.

torent5
Początkujący
Początkujący

Re: Poddasze - jakie ocieplenie / porady?

Post autor: torent5 »

Chodzi o dom jednorodzinny.
Jedyną osobą którą to obchodzi jestem ja jako że wspólnie z żoną mamy to do wykończenia.
Projekt był wykonany 16 lat temu i od tego czasu troche rzeczy się zmieniło a dom stał w stanie surowym do niedawna.
W projekcie (po sprawdzeniu) wełna 16cm papa i deski...go całość plyty GK.
Jeśli sam projekt nie daje wystarczających informacji to chyba można samemu coś dobrać?
co doo 2 to chodzi o kładzenie w sposób poprzeczy ( pierwsza linia między krokwie a druga prostopadle do krokwi)
W projekcie centralnego ogrzewania jest zapotrzebowanie na ciepło ale nigdzie nie widzialem nic o właściwosciach wełny tak więc proszę o poradę.
Mam nadzieje że wyjaśniłem.
Interno pisze:
torent5 pisze: 1. Nie chce być przez kogoś oszukany więc czekam na porady.
2. Na krzyż myślę żeby położyć rock....
3. Proszę o jakąś radę co do doboru grubości i ewentualnie jakosci wełny jako że chciałbym żeby było to zrobione dobrze.
4. czy warto patrzec na firmę czy na to aby wełna miała lepszy współczynnik?
1. będzie potrzebny kierownik, nadzór lub doradca techniczny na miejscu budowy
2. o co chodzi ? chyba inwestor nie widział jak wełnę się montuje, układa ?
3. po obejrzeniu projektu i poznaniu możliwości finansowych można nawet podwoić projektowane ocieplenie.
4. i firma, i jakość wełny jest ważna w Polsce jest już duży wybór ale oczywiście można sprowadzić coś ekstra.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poddasze”