Witam,
Na początek chciałem napisac, że niezbyt znam się na tych rzeczach i liczę na waszą pomoc.
Nie chce być przez kogoś oszukany więc czekam na porady.
Mam do ocieplenia poddasze ok 160m.
Krokwie ok 18cm więc myślałem o wełnie 17cm lub 20 (w projekcie jest 20)
znalazłem w cenie 7.50zł (m2) za Knauf Loft Roll 44
Na krzyż myślę żeby położyć rockwool megarock za ok 11zł (m2)
Proszę o jakąś radę co do doboru grubości i ewentualnie jakosci wełny jako że chciałbym żeby było to zrobione dobrze.
Proszę ewentualnie o pomoc bo wiem że jest jakiś jakiś wspolczynnik przedodzenia ciepla i czy warto patrzec na firmę czy na to aby wełna miała lepszy współczynnik?
Pozdrawiam
Poddasze - jakie ocieplenie / porady?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: Poddasze - jakie ocieplenie / porady?
1. będzie potrzebny kierownik, nadzór lub doradca techniczny na miejscu budowytorent5 pisze: 1. Nie chce być przez kogoś oszukany więc czekam na porady.
2. Na krzyż myślę żeby położyć rock....
3. Proszę o jakąś radę co do doboru grubości i ewentualnie jakosci wełny jako że chciałbym żeby było to zrobione dobrze.
4. czy warto patrzec na firmę czy na to aby wełna miała lepszy współczynnik?
2. o co chodzi ? chyba inwestor nie widział jak wełnę się montuje, układa ?
3. po obejrzeniu projektu i poznaniu możliwości finansowych można nawet podwoić projektowane ocieplenie.
4. i firma, i jakość wełny jest ważna w Polsce jest już duży wybór ale oczywiście można sprowadzić coś ekstra.
Re: Poddasze - jakie ocieplenie / porady?
Chodzi o dom jednorodzinny.
Jedyną osobą którą to obchodzi jestem ja jako że wspólnie z żoną mamy to do wykończenia.
Projekt był wykonany 16 lat temu i od tego czasu troche rzeczy się zmieniło a dom stał w stanie surowym do niedawna.
W projekcie (po sprawdzeniu) wełna 16cm papa i deski...go całość plyty GK.
Jeśli sam projekt nie daje wystarczających informacji to chyba można samemu coś dobrać?
co doo 2 to chodzi o kładzenie w sposób poprzeczy ( pierwsza linia między krokwie a druga prostopadle do krokwi)
W projekcie centralnego ogrzewania jest zapotrzebowanie na ciepło ale nigdzie nie widzialem nic o właściwosciach wełny tak więc proszę o poradę.
Mam nadzieje że wyjaśniłem.
Jedyną osobą którą to obchodzi jestem ja jako że wspólnie z żoną mamy to do wykończenia.
Projekt był wykonany 16 lat temu i od tego czasu troche rzeczy się zmieniło a dom stał w stanie surowym do niedawna.
W projekcie (po sprawdzeniu) wełna 16cm papa i deski...go całość plyty GK.
Jeśli sam projekt nie daje wystarczających informacji to chyba można samemu coś dobrać?
co doo 2 to chodzi o kładzenie w sposób poprzeczy ( pierwsza linia między krokwie a druga prostopadle do krokwi)
W projekcie centralnego ogrzewania jest zapotrzebowanie na ciepło ale nigdzie nie widzialem nic o właściwosciach wełny tak więc proszę o poradę.
Mam nadzieje że wyjaśniłem.
Interno pisze:1. będzie potrzebny kierownik, nadzór lub doradca techniczny na miejscu budowytorent5 pisze: 1. Nie chce być przez kogoś oszukany więc czekam na porady.
2. Na krzyż myślę żeby położyć rock....
3. Proszę o jakąś radę co do doboru grubości i ewentualnie jakosci wełny jako że chciałbym żeby było to zrobione dobrze.
4. czy warto patrzec na firmę czy na to aby wełna miała lepszy współczynnik?
2. o co chodzi ? chyba inwestor nie widział jak wełnę się montuje, układa ?
3. po obejrzeniu projektu i poznaniu możliwości finansowych można nawet podwoić projektowane ocieplenie.
4. i firma, i jakość wełny jest ważna w Polsce jest już duży wybór ale oczywiście można sprowadzić coś ekstra.