Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
ireneuszirek
- Aktywny

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych
O!!!!! I to jest właściwy kierunek. Zwiększanie zużycia energii pod przykrywką zielonej energii jest oszukiwaniem inwestorów. Panie Irku proszę nie w tym temacie! Pożyteczne systemy nie wolno mieszać ze zwykłym naciąganiem inwestora! Wie Pan dlaczego nie dostanie Pan na fotowoltaikę dotacji? Bo to oszczędza energię! Państwo nasze zarabia VAT akcyzę i marżę na wszystkich nośnikach - dotuje więc to co powoduje wzrost jej zużycia.
Panie Tomaszu, fotovoltaika w porównaniu do układów solarnych jest na razie wielokrotnie droższa instalacyjnie i posiada wielokrotnie niższą sprawność. Domyślam się, że jako handlowiec zamierza Pan (albo już zakupił) kontener chińskich tanich paneli PV i stąd nagłe wciskanie kitów, ale poszperałem w wykładach z AGH i co tam mamy:
- kolektory płaskie mogą osiągać dziennie, w klimacie Polski, około 4 kWh/m2 kolektora (zgadza się z praktyką, bo tyle wynoszą moje maksymalne dzienne uzyski mierzone legalizowanym ciepłomierzem)
- ogniwa PV w tych samych warunkach mogą dostarczyć nie więcej niż 0,5 kWh/m2, i to bez wliczania strat na przetwornicy (po co komu 19-22V ? - trzeba przekształcić w 230V )
Czyli kupując instalację z 5 m2 paneli PV możemy się spodziewać maksymalnego dziennego uzysku rzędu 2,5 kWh (i to głównie w południe, gdy nie ma co z tym prądem zrobić - magazynowanie w akumulatorach to absurd do potęgi), natomiast kolektory słoneczne dostarczą w tym samym słonecznym dniu około 20 kWh w postaci ciepłej wody, która bardzo łatwo mozna zmagazynować. Cena kolektorów to średnio 2500 zł/m2 z kompletną armaturą (zasobnik, sterowniki, pompy - komplet) - za całość ok. 12 500 zł, gdy tymczasem 5 m2 paneli PV wykosztuje ok. 21 000 zł za dobrej klasy panele + ok. 4000 zł za dobrej jakości inwerter, razem 25 000 zł. Czyli za 2x większą kasę mamy 8 razy niższy uzysk energii.
Z przytoczonych danych jasno wynika, że jako handlowiec dobrze Pan kombinuje, wciskając droższe rozwiązania, które jednocześnie nie wymagają kwalifikacji przy montażu - wystarczy zwykły pracownik z popularnymi uprawnieniami G1-E. Solary wymagają większej fachowości, której pańskim ludziom brak (już raz inwestor wyrzucił Wasze solary, więc sprawa jasna).
A montaż Pańskiego pomysłu ogrzewania na panele PV to szczyt głupoty wyższy od Mounnt Everestu - żeby wcisnąć jakiemuś frajerowi taki system grzewczy (czyli panele PV pracują na przetwornicę, która z kolei zasila elektryczną podłogówkę
), to już trzeba być najwyższej klasy magikiem marketingu 
Jeśli znalazł Pan jelenia na taki układ, to czapki z głów - jest Pan geniuszem wśród handlarzy
- kolektory płaskie mogą osiągać dziennie, w klimacie Polski, około 4 kWh/m2 kolektora (zgadza się z praktyką, bo tyle wynoszą moje maksymalne dzienne uzyski mierzone legalizowanym ciepłomierzem)
- ogniwa PV w tych samych warunkach mogą dostarczyć nie więcej niż 0,5 kWh/m2, i to bez wliczania strat na przetwornicy (po co komu 19-22V ? - trzeba przekształcić w 230V )
Czyli kupując instalację z 5 m2 paneli PV możemy się spodziewać maksymalnego dziennego uzysku rzędu 2,5 kWh (i to głównie w południe, gdy nie ma co z tym prądem zrobić - magazynowanie w akumulatorach to absurd do potęgi), natomiast kolektory słoneczne dostarczą w tym samym słonecznym dniu około 20 kWh w postaci ciepłej wody, która bardzo łatwo mozna zmagazynować. Cena kolektorów to średnio 2500 zł/m2 z kompletną armaturą (zasobnik, sterowniki, pompy - komplet) - za całość ok. 12 500 zł, gdy tymczasem 5 m2 paneli PV wykosztuje ok. 21 000 zł za dobrej klasy panele + ok. 4000 zł za dobrej jakości inwerter, razem 25 000 zł. Czyli za 2x większą kasę mamy 8 razy niższy uzysk energii.
Z przytoczonych danych jasno wynika, że jako handlowiec dobrze Pan kombinuje, wciskając droższe rozwiązania, które jednocześnie nie wymagają kwalifikacji przy montażu - wystarczy zwykły pracownik z popularnymi uprawnieniami G1-E. Solary wymagają większej fachowości, której pańskim ludziom brak (już raz inwestor wyrzucił Wasze solary, więc sprawa jasna).
A montaż Pańskiego pomysłu ogrzewania na panele PV to szczyt głupoty wyższy od Mounnt Everestu - żeby wcisnąć jakiemuś frajerowi taki system grzewczy (czyli panele PV pracują na przetwornicę, która z kolei zasila elektryczną podłogówkę
Jeśli znalazł Pan jelenia na taki układ, to czapki z głów - jest Pan geniuszem wśród handlarzy
Jeszcze jedno - moja krytyka dotyczy wyłącznie sposobu prezentowania różnych technologii przetwarzania energii słonecznej na inne formy energii przez TB. Chodzi o nagminne wciskanie fałszywych informacji, że kolektory słoneczne są przestarzałe, mało sprawne i nieopłacalne, gdy tymczasem panele PV są super hiper itp.
Jestem jak najbardziej za instalowaniem paneli PV, ale też musimy być świadomi, że jest to znacznie droższy inwestycyjnie i ze znacznie dłuższym czasem zwrotu sposób oszczędzania energii, niż montaż popularnych kolektorów. Dla domów z kilkoma mieszkańcami instalacja solarna jest wielokrotnie bardziej opłacalna, niż montaż paneli PV. Przy obecnych cenach paneli PV, braku możliwości odsprzedaży energii z domu do sieci, braku dofinansowania, jest to na razie hobby dla bogatych. Dla normalnych rodzin przeznaczone są kolektory słoneczne.
Nie mam nic przeciwko panelom PV, są to znacznie droższe i mniej opłacalne, ale jednak bardzo przyjazne dla środowiska źródłą energii elektrycznej. Trzeba to uczciwie mówić.
Jestem jak najbardziej za instalowaniem paneli PV, ale też musimy być świadomi, że jest to znacznie droższy inwestycyjnie i ze znacznie dłuższym czasem zwrotu sposób oszczędzania energii, niż montaż popularnych kolektorów. Dla domów z kilkoma mieszkańcami instalacja solarna jest wielokrotnie bardziej opłacalna, niż montaż paneli PV. Przy obecnych cenach paneli PV, braku możliwości odsprzedaży energii z domu do sieci, braku dofinansowania, jest to na razie hobby dla bogatych. Dla normalnych rodzin przeznaczone są kolektory słoneczne.
Nie mam nic przeciwko panelom PV, są to znacznie droższe i mniej opłacalne, ale jednak bardzo przyjazne dla środowiska źródłą energii elektrycznej. Trzeba to uczciwie mówić.
Indiana
Można przekształcić energie elektryczną z paneli w ciepło w zasobniku za pomocą ...grzałki elektrycznej...
Więc można magazynować energię elektryczną z paneli i solarów w ten sam sposób.
Nie wnikam w ilość,wady i zalety tego działania- wytykam tylko pana manipulacje i kłamstwa.
Kolektory słoneczne są pożyteczne ale wymagają prądu, gazu, węgla aby woda była zawsze ciepła także z rana a to już poważny koszt inwestycyjny, o którym zapomina pan.
Przy niskich potrzebach energetycznych nowo zbudowanego domu np pana j-j żadne z pana rozwiązań nie ma zastosowania, traci pan pracę i pewno się pan przebranżowi albo dalej pociągnie rozpędem tandetną propagandę na zalety pożerania energii!!!
Czyli obecnie lub w bliskiej przyszłości domy biorące prądu za 600 zł na cały sezon grzewczy obejdą się bez pańskich śmierdzących(dosłownie) rozwiązań.
Na studiach wykuł pan wiedzę ale studia jednak nie zapoczątkowały u pana procesów myślenia.Czyli kupując instalację z 5 m2 paneli PV możemy się spodziewać maksymalnego dziennego uzysku rzędu 2,5 kWh (i to głównie w południe, gdy nie ma co z tym prądem zrobić - magazynowanie w akumulatorach to absurd do potęgi), natomiast kolektory słoneczne dostarczą w tym samym słonecznym dniu około 20 kWh w postaci ciepłej wody, która bardzo łatwo można zmagazynować.
Można przekształcić energie elektryczną z paneli w ciepło w zasobniku za pomocą ...grzałki elektrycznej...
Więc można magazynować energię elektryczną z paneli i solarów w ten sam sposób.
Nie wnikam w ilość,wady i zalety tego działania- wytykam tylko pana manipulacje i kłamstwa.
Dla normalnych rodzin wystarczy terma lub przepływówka elektroniczna (ewentualnie pobierająca wodę z wstępnie podgrzanego zbiornika przez słońce), albo pompa ciepła z zasobnikiem.Dla normalnych rodzin przeznaczone są kolektory słoneczne.
Kolektory słoneczne są pożyteczne ale wymagają prądu, gazu, węgla aby woda była zawsze ciepła także z rana a to już poważny koszt inwestycyjny, o którym zapomina pan.
Przy niskich potrzebach energetycznych nowo zbudowanego domu np pana j-j żadne z pana rozwiązań nie ma zastosowania, traci pan pracę i pewno się pan przebranżowi albo dalej pociągnie rozpędem tandetną propagandę na zalety pożerania energii!!!
Czyli obecnie lub w bliskiej przyszłości domy biorące prądu za 600 zł na cały sezon grzewczy obejdą się bez pańskich śmierdzących(dosłownie) rozwiązań.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Panie Andrzeju - człowiek techniczny pisze konkretnie.
- Pan się nie powołuje na kurs AGH - już pisaliśmy, że to oszołomy i pseudonaukowcy! Dlaczego? Przypomnę! OZE mają swoje uzasadnienie ekonomiczne i ekologiczne - w skali makro. Stosowanie tych technologii w skali mieszkania czy domu jednorodzinnego jest nieporozumieniem. Powstaje więc sprzeczność pomiędzy zmniejszaniem potrzeb - izolowanie, odzyskiwanie ciepła, oszczędzanie wody.
-Już też pisałem: Jak ktoś nie ma argumentów merytorycznych - zaczyna atakować osobę, próbuje ją ośmieszyć.
Kolektory produkujące ciepło opłacają się wyłącznie tym co z tego żyją.
Sumaryczna ilość energii służąca do ogrzania cwu przez rok - dołożona do "słońca" jest większa niż przy normalnym zużyciu w systemie niecentralnym - Oczywiście w pseudonaukowcach z OZE normalne zużycie czy ograniczenie tego zużycia przez krany bezdotykowe budzi wstręt, ale jeżeli jest duże zużycie to taniej wychodzą zasobniki z pompą ciepła.
Do czasu zlikwidowania takich placówek jak na AGH obiekty zużywające ponad 30kWh/m2 rocznie będą nazywane budownictwem mieszkaniowym, czy zużycie wody 35lirów na osobę będzie "myciem w kropelce"
Ja płacę 160 zł za cwu rocznie - gdybym zużywał 200litrów dziennie - kupiłbym zasobnik np auer z pompą ciepła i płacił bym 450 zł rocznie
Przedwczoraj uratowaliśmy finanse kolejnej szkoły której chciano założy solary. Dyrektorka długo się opierała przed argumentami - dopiero gdy pokazała wyliczenia - polecającego solary - zobaczyła, że najwięcej ciepła zyska gdy szkoła od czerwca do września praktycznie nie działa -
Firma policzyła zyski ze słońca - a nie ile nam potrzeba i ile to zużyje brudnej energii
Podawanie zysków ze słońca - to zwykłe oszustwo - to też wyjaśnialiśmy.
- Pan się nie powołuje na kurs AGH - już pisaliśmy, że to oszołomy i pseudonaukowcy! Dlaczego? Przypomnę! OZE mają swoje uzasadnienie ekonomiczne i ekologiczne - w skali makro. Stosowanie tych technologii w skali mieszkania czy domu jednorodzinnego jest nieporozumieniem. Powstaje więc sprzeczność pomiędzy zmniejszaniem potrzeb - izolowanie, odzyskiwanie ciepła, oszczędzanie wody.
-Już też pisałem: Jak ktoś nie ma argumentów merytorycznych - zaczyna atakować osobę, próbuje ją ośmieszyć.
Kolektory produkujące ciepło opłacają się wyłącznie tym co z tego żyją.
Sumaryczna ilość energii służąca do ogrzania cwu przez rok - dołożona do "słońca" jest większa niż przy normalnym zużyciu w systemie niecentralnym - Oczywiście w pseudonaukowcach z OZE normalne zużycie czy ograniczenie tego zużycia przez krany bezdotykowe budzi wstręt, ale jeżeli jest duże zużycie to taniej wychodzą zasobniki z pompą ciepła.
Do czasu zlikwidowania takich placówek jak na AGH obiekty zużywające ponad 30kWh/m2 rocznie będą nazywane budownictwem mieszkaniowym, czy zużycie wody 35lirów na osobę będzie "myciem w kropelce"
Ja płacę 160 zł za cwu rocznie - gdybym zużywał 200litrów dziennie - kupiłbym zasobnik np auer z pompą ciepła i płacił bym 450 zł rocznie
Przedwczoraj uratowaliśmy finanse kolejnej szkoły której chciano założy solary. Dyrektorka długo się opierała przed argumentami - dopiero gdy pokazała wyliczenia - polecającego solary - zobaczyła, że najwięcej ciepła zyska gdy szkoła od czerwca do września praktycznie nie działa -
Firma policzyła zyski ze słońca - a nie ile nam potrzeba i ile to zużyje brudnej energii
Podawanie zysków ze słońca - to zwykłe oszustwo - to też wyjaśnialiśmy.
W kółko ten sam bełkot, a wszystko po to, by zamaskować fakt, że panele PV używane do podgrzewania wody mają sprawność z magazynowaniem poniżej 10%, a kolektory słoneczne około 50%. Przy okazji te drugie są kilka razy tańsze.
Nie uda się pustym bełkotem przykryć oczywistych faktów, tu trzeba wiedzy, a nie przytaczania treści ulotek dostarczonych przez chińczyka. Ale wiedzy darmo nie dają, trzeba się najpierw dużo uczyć...
Nie uda się pustym bełkotem przykryć oczywistych faktów, tu trzeba wiedzy, a nie przytaczania treści ulotek dostarczonych przez chińczyka. Ale wiedzy darmo nie dają, trzeba się najpierw dużo uczyć...
Pan się nie nauczył pan ewentualnie wykuł. Ma pan spore kompleksy na swoim punkcie, non stop powtarzanie, że jest się magiKstrem źle o panu świadczy. Tak napina się pan wiedzą niczym marny kulturysta mięśniami- jeśli wiedza czy sylwetka jest okazała to zapewniam pana, że ludzie zauważą.
Ale wiedzą dorzucanie do pieca wungla nie można nazwać-a pan to propaguje aby zarobić.
Ale wiedzą dorzucanie do pieca wungla nie można nazwać-a pan to propaguje aby zarobić.
Nie lubię jak inni wprowadzają normalnych użytkowników tego forum w błąd; dotyczy to szczególnie TB vel konkret. Szczególnie nachalnego promowania produktów z własnego sklepiku.
Co do wiedzy: jak osobnik o wiadomościach czerpanych wyłącznie z ulotek reklamowych, jak TB/konkret, może oceniać kogoś innego? Śmieszą mnie te próby, co innego gdyby opinię napisał ktoś poważny i mądry - zdanie konkretów jest dla mnie równie wiarygodne co opinia kota sąsiada..
Co do wiedzy: jak osobnik o wiadomościach czerpanych wyłącznie z ulotek reklamowych, jak TB/konkret, może oceniać kogoś innego? Śmieszą mnie te próby, co innego gdyby opinię napisał ktoś poważny i mądry - zdanie konkretów jest dla mnie równie wiarygodne co opinia kota sąsiada..
Ja na razie nie znam nikogo z forum komu by TB coś sprzedał. Podaje czyste fakty jak ktoś jest zbyt ograniczony w swojej doskonałości żeby je zrozumieć to już jego sprawa. Ja kiedyś skonsultowałem z TB pewien zakup i od razu zaznaczył że on tylko mi doradzi firmę ale nie sprzeda mi nic bo nie sprzedaje na internecie. Z zakupu jestem bardzo zadowolony a firmę znalazłem 30km ode mnie.[/code]
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie sprzedaje klientom z forum - nie mam pomp ciepła w ofercie - kupiłem jedną i rok testowałem - po to bym mógł poważnie traktować ludzi na forum - jeżeli okaże się że Pan ma w ofercie kolektory słoneczne - to jest Pan bardzo bezczelnym człowiekiem!Indiana pisze:Nie lubię jak inni wprowadzają normalnych użytkowników tego forum w błąd; dotyczy to szczególnie TB vel konkret. Szczególnie nachalnego promowania produktów z własnego sklepiku.
Nie jestem konkretem2 - to też Pan wie.
Racja - nie jestem panem TB a już na pewno nie potrafię grać w rzutki.
Ale wiem kim jest pan Indiana- instaluje piece węglowe wspierane kolektorami słonecznymi i jak klient się z nim nie zgadza to pokazuje mu laurkę z swojej słynnej uczelni i mówi, że nie podważa się jego zdania.
Ale wiem kim jest pan Indiana- instaluje piece węglowe wspierane kolektorami słonecznymi i jak klient się z nim nie zgadza to pokazuje mu laurkę z swojej słynnej uczelni i mówi, że nie podważa się jego zdania.
-
instalator 7
- Zaawansowany

To dlaczego ludzie zmieniają systemy niecentralne (termy) na systemy centralne (zasobnik z kolektorami słonecznymi) i twierdzą że dzięki temu spadły im znacznie rachunki za energię elektryczną. Czyżby ich portfel kłamał?Tomasz_Brzeczkowski pisze: Kolektory produkujące ciepło opłacają się wyłącznie tym co z tego żyją.
Sumaryczna ilość energii służąca do ogrzania cwu przez rok - dołożona do "słońca" jest większa niż przy normalnym zużyciu w systemie niecentralnym -
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dlaczego ludzie zmieniają kolektory grzejące wodę na małe termy lub zasobniki z pompą ciepła? Czyżby ich portfel kłamał?instalator 7 pisze:To dlaczego ludzie zmieniają systemy niecentralne (termy) na systemy centralne (zasobnik z kolektorami słonecznymi) i twierdzą że dzięki temu spadły im znacznie rachunki za energię elektryczną. Czyżby ich portfel kłamał?Tomasz_Brzeczkowski pisze: Kolektory produkujące ciepło opłacają się wyłącznie tym co z tego żyją.
Sumaryczna ilość energii służąca do ogrzania cwu przez rok - dołożona do "słońca" jest większa niż przy normalnym zużyciu w systemie niecentralnym -
Zużywając 35 litów dziennie zapłacę 160 zł !
Gdybym lał wodę w ilości 200 litrów dziennie założyłbym zasobnik z pci i płacił 450 zł rocznie.
Co do umiejętności liczenia gdyby liczący potrafił liczyć nie montowałby kolektorów grzejących wodę. Gdyby nie umiał liczyć i zamontował to po założeniu podlicznika ile kosztuje ta ciepła woda zdjąłby kolektory od razu.
Jak rozpoznać oszusta w liczeniu lub kompletną nogę ? To jest bardzo proste i chętnie to Panu wyjaśnię. Jeżeli ktoś Panu podaje zyski z kolektora to jest zwykłym OSZUSTEM albo nogą w liczeniu!
Instalator - odpowiedź jest bardzo prosta bo nikt tego nie mierzy a lobby i marketing firm oferujących solary i pseudodotacje z UE robią z ludzi baranów i mieszają w głowie a ci znów lecą owczym pędem bo sąsiad ma i mówi że dobre.