C.o. z kuchni węglowej z płaszczem wodnym.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
C.o. z kuchni węglowej z płaszczem wodnym.
Witam. Mam okazje kupić tą kuchnie węglową
-http://allegro.pl/kuchnia-weglowa-grudziadz-prawa-wklad-grzewczy-i1224822994.html
w okazyjnej cenie. Nie wiem jednak czy uda mi się ogrzać mój dom za jej pomocą
4 kaloryfery pokojowe i 1 łazienkowy(2 pokoje w dużym kominek, kuchnia gdzie miała by stać kuchnia węglowa, łazienka i przedpokój)
metraż mojego domu to 46 metrów kwadratowych wysokość pomieszczeń to 2,45m
To rozwiązanie miało by być około 2 sezonowe bo podnieśliśmy piętro i za około 2 lata chcemy założyć porządne c.o(po wykończeniu piętra)
Z góry dziękuję za porady.
-http://allegro.pl/kuchnia-weglowa-grudziadz-prawa-wklad-grzewczy-i1224822994.html
w okazyjnej cenie. Nie wiem jednak czy uda mi się ogrzać mój dom za jej pomocą
4 kaloryfery pokojowe i 1 łazienkowy(2 pokoje w dużym kominek, kuchnia gdzie miała by stać kuchnia węglowa, łazienka i przedpokój)
metraż mojego domu to 46 metrów kwadratowych wysokość pomieszczeń to 2,45m
To rozwiązanie miało by być około 2 sezonowe bo podnieśliśmy piętro i za około 2 lata chcemy założyć porządne c.o(po wykończeniu piętra)
Z góry dziękuję za porady.
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

Re: C.o. z kuchni węglowej z płaszczem wodnym.
Moc tej kuchni weglowej oddawana do wody bedzie za mala.
Poszukaj kuchni o wiekszej mocy oddawanej do wody.
Musisz znac moc grzejnikow - jesli bedzie sporo zawyzona moc kuchni to nad tym ukladem nie zapanujesz, jesli bedzie zanizona - w domu bedzie zimno.
Na ogol w pomieszczeniu kuchni nie trzeba montowac grzejnika - sam piec to pomieszczenie nagrzeje.
Poszukaj kuchni o wiekszej mocy oddawanej do wody.
Musisz znac moc grzejnikow - jesli bedzie sporo zawyzona moc kuchni to nad tym ukladem nie zapanujesz, jesli bedzie zanizona - w domu bedzie zimno.
Na ogol w pomieszczeniu kuchni nie trzeba montowac grzejnika - sam piec to pomieszczenie nagrzeje.
W takim wypadku mógł bym zrezygnować z 2 grzejników w dużym pokoju bo tam i tak jest kominek (1 pniak i w pokoju ciepło) i wtedy z kuchni były by ogrzewane 2 grzejniki 2000 wat + 1 łazienkowy nie wiem ilu watowy. rozdzielacz zamontował bym taki który pozwolił by mi na ewentualne podłączenie nowego c.o. włącznie z piętrem. Gdybym miał problem z przegrzewaniem się wody to podłączył bym jeszcze jeden grzejnik z dużego pokoju.
Takie rozwiązanie mogło by zdać egzamin ?
Takie rozwiązanie mogło by zdać egzamin ?
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

Ta kuchnia ma moc do wody ok. 2 kW - to wystarczy na 1 grzejnik i bojler - przyczym grzejnik zacznie grzac jak sie czesciowo nagrzeje bojler.
Poszukaj modelu z wieksza moca oddawana do wody - powinna to byc kuchnia z plaszczem wodnym a nie z "podkowa".
Jesli mialo by to grzac pietro to warto kupic kociol kuchenny - kociol, na ktorym da sie gotowac.
Jest taki kociol firmy TERMET - CENTRAL 23.
Ma on moc ok. 20kW do wody i 2kW na plyte gorna (ta do gotowania), oraz 2 ruszty.
Na gornym ruszcie jest wieksza moc na plycie a mniejsza do wody - plyta ok. 3kW, do wody ok. 6kW.
Jesli jest takaq mozliwosc - to warto instalacje zrobic jako grawitacyjna z wspomaganiem pompa - w razie braku pradu pompa omijana jest poprzez zawor roznicowy i ogrzewanie dziala w obiegu grawitacyjnym. Da sie tak zrobic nawet jak kociol jest na tej samej kondygnacji co grzejniki tylko ze na parterze rure zasilajaca prowadzi sie pod sufitem, a powrotna przy podlodze (gorny rozdzial).
Poszukaj modelu z wieksza moca oddawana do wody - powinna to byc kuchnia z plaszczem wodnym a nie z "podkowa".
Jesli mialo by to grzac pietro to warto kupic kociol kuchenny - kociol, na ktorym da sie gotowac.
Jest taki kociol firmy TERMET - CENTRAL 23.
Ma on moc ok. 20kW do wody i 2kW na plyte gorna (ta do gotowania), oraz 2 ruszty.
Na gornym ruszcie jest wieksza moc na plycie a mniejsza do wody - plyta ok. 3kW, do wody ok. 6kW.
Jesli jest takaq mozliwosc - to warto instalacje zrobic jako grawitacyjna z wspomaganiem pompa - w razie braku pradu pompa omijana jest poprzez zawor roznicowy i ogrzewanie dziala w obiegu grawitacyjnym. Da sie tak zrobic nawet jak kociol jest na tej samej kondygnacji co grzejniki tylko ze na parterze rure zasilajaca prowadzi sie pod sufitem, a powrotna przy podlodze (gorny rozdzial).
Witam,
Odświeżę tamat bo interesuje mnie tego typu konstrukcja a po takim czasie może ktoś ma już dobre rozwiązanie.
Generalnie interesuje mnie rozwiązanie pieca kuchennego który posłuży zarówno do codziennego gotowania jak i jako centralne ogrzewanie (nieocieplonego budynku o powierzchni ok 100m2) oraz podgrzewania wody w bojlerze.
Zastanawiam się nad piecem Kalvis 4AB:
http://rolnikbis.pl/sklep/index.php?p38 ... kalvis-4ab
Tylko czy miał ktoś z tym do czynienie, chciałbym się dowiedzieć jak to się sprawdza.
Lub jeśli ktoś ma doświadczenia z piecem kaflowym z płaszczem wodnym to bardzo proszę o wypowiedź.
Piec ma służyć starszym ludziom, więc nie chce żeby takie rozwiązanie wymagała np ciągłego palenie w mroźne dni itp.
Bardzo proszę o opinie w tej sprawie, z góry dziękuje.
Odświeżę tamat bo interesuje mnie tego typu konstrukcja a po takim czasie może ktoś ma już dobre rozwiązanie.
Generalnie interesuje mnie rozwiązanie pieca kuchennego który posłuży zarówno do codziennego gotowania jak i jako centralne ogrzewanie (nieocieplonego budynku o powierzchni ok 100m2) oraz podgrzewania wody w bojlerze.
Zastanawiam się nad piecem Kalvis 4AB:
http://rolnikbis.pl/sklep/index.php?p38 ... kalvis-4ab
Tylko czy miał ktoś z tym do czynienie, chciałbym się dowiedzieć jak to się sprawdza.
Lub jeśli ktoś ma doświadczenia z piecem kaflowym z płaszczem wodnym to bardzo proszę o wypowiedź.
Piec ma służyć starszym ludziom, więc nie chce żeby takie rozwiązanie wymagała np ciągłego palenie w mroźne dni itp.
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Trochę drogo jak za takie coś.
Podkładać i tak trzeba i tak, długiej stałopalności raczej na tym nie uzyskasz przy jednym załadunku i niskich temperaturach.
Podkładać i tak trzeba i tak, długiej stałopalności raczej na tym nie uzyskasz przy jednym załadunku i niskich temperaturach.
TomekS86 pisze: Piec ma służyć starszym ludziom, więc nie chce żeby takie rozwiązanie wymagała np ciągłego palenie w mroźne dni itp.
Najlepsze rozwiązanie to ocieplenie od wewnątrz, kuchnia elektryczna, ogrzewanie podłogowe elektryczne. Wiem z autopsji jaki jest problem z samoobsługą starszych osób. Zlikwidowałam kuchenkę gazową na rzecz elektrycznej dla bezpieczeństwa mojej mamy (mieszkamy razem, ale w ciągu dnia nie ma mnie kilka, kilkanaście godzin). Jak sobie kolego wyobrażasz starszych ludzi dokładających do pieca? Nie wspomnę o pozostawieniu na piecu gotującego się obiadu, bo się zapomniało. Wystarczy trochę wyobraźni.
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Bardzo rozsądne rozwiązanie tylko większe nakłady.Enerbau pisze:TomekS86 pisze: Piec ma służyć starszym ludziom, więc nie chce żeby takie rozwiązanie wymagała np ciągłego palenie w mroźne dni itp.
Najlepsze rozwiązanie to ocieplenie od wewnątrz, kuchnia elektryczna, ogrzewanie podłogowe elektryczne. Wiem z autopsji jaki jest problem z samoobsługą starszych osób. Zlikwidowałam kuchenkę gazową na rzecz elektrycznej dla bezpieczeństwa mojej mamy (mieszkamy razem, ale w ciągu dnia nie ma mnie kilka, kilkanaście godzin). Jak sobie kolego wyobrażasz starszych ludzi dokładających do pieca? Nie wspomnę o pozostawieniu na piecu gotującego się obiadu, bo się zapomniało. Wystarczy trochę wyobraźni.
Nie prawda! Kalkulator do ręki i wszystko jasne. Czemu większość liczy koszty na starcie a nie przyszłościowo?
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Kolega napisał że to już starsi państwo, życzę im dużo zdrowia i 100 lat życia ale jak tu planować przyszłościowo. Nie zawsze jest też czym planować.
Wiesz jakie ludzie mają emerytury ?
Czasami mają dylemat czy zostawić na chleb czy wykupić tabletki.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Kotłownia w kuchni - dzień , noc nosić czy w obok lodówki kupka ?
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Kolego widzę że wydaje ci się że dużo wiesz ale ja sądzę że o życiu wiesz niewiele.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Kotłownia w kuchni - dzień , noc nosić czy w obok lodówki kupka ?
Bardzo dobrze wiem jakie ludzie i moja mama mają emerytury! Dlatego o tym piszę, żeby raz zrobić coś porządnie, żeby potem starczyło na ogrzewanie, chleb i tabletki.karoka65 pisze:Kolega napisał że to już starsi państwo, życzę im dużo zdrowia i 100 lat życia ale jak tu planować przyszłościowo. Nie zawsze jest też czym planować.
Pozdrawiam
Myślę że nie jest to złe rozwiązanie choć troszkę drogie jak na taki kociołek. Ma miarkownik ciągu więc uzyskanie 12h czasu pracy będzie jak najbardziej do uzyskania.
Zapoznaj się z całą ofertą tej firmy znajdziesz jeszcze tańsze rozwiązania: www.kalvis.pl/?akcja=strony&s=6
Zapoznaj się z całą ofertą tej firmy znajdziesz jeszcze tańsze rozwiązania: www.kalvis.pl/?akcja=strony&s=6
- karoka65
- Superużytkownik

- Kontakt:
Nie sposób się z Tobą nie zgodzić ale:Enerbau pisze:Bardzo dobrze wiem jakie ludzie i moja mama mają emerytury! Dlatego o tym piszę, żeby raz zrobić coś porządnie, żeby potem starczyło na ogrzewanie, chleb i tabletki.karoka65 pisze:Kolega napisał że to już starsi państwo, życzę im dużo zdrowia i 100 lat życia ale jak tu planować przyszłościowo. Nie zawsze jest też czym planować.
Pozdrawiam
nie każdy ma dobrze płatną pracę, pękate konto w banku albo bogatego tatusia.
Sam muszę niekiedy dokonywać wyborów, co ważniejsze.
Chciałoby się zrobić coś raz i porządnie zrobić jak piszesz ale niestety trzeba z różnych względów sobie odpuścić.