Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych

Kolektory słoneczną pochłaniają energię słoneczną i w inteligentny sposób i zamieniają ją na energię cieplną w naszych domach. Dowiedz się o wadach i zaletach kolektorów.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych

Post autor: Indiana »

Hmm, Muratora w życiu w ręku nie miałem (choć lubię dyskutować na ich forum, gdyż bardzo wiele ciekawych, praktycznych rzeczy się dowiaduję, i miło jest podyskutować na normalnym poziomie z doświadczonymi kolegami po fachu).
Za to pokończyłem studia, kursy audytorskie, praktykę w biurze projektowym i na budowie.

Gdybym posiadł taką wiedzę tajemną jak Pan, że wystarczy 2 cm styropianu dać od środka na to folię i gk i jest dom pasywny, to nawet minuty nie siedziałbym na żadnych forach, tylko trzaskał grubą kasę budując masowo takie domy. Nie miałbym czasu na siedzenie 24/h na wszystkich forach w Polsce i wciskaniu głupot frajerom.

W końcu każdemu z moich klientów mocno zależy na jak najniższym zużyciu energii - specjalizuję się w instalacjach energooszczędnych - więc szukam cały czas sposobu na jeszcze większe zmniejszenie zapotrzebowania, tak aby każda następna instalacja była lepsza. Ponieważ co kilka lat aktualne zajęcie mi się nudzi, już teraz myślę, co będę robił w przyszłości - i najbardziej pasuje mi, jako naturalna ewolucja, budowa i sprzedaż domów pasywnych (będzie wymóg za kilka lat, by tylko takie budować). Staram się więc studiować różne aspekty budowy i instalacji w tych domach, analizować co aktualnie dzieje się w branży.
Niestety muszę z przykrością stwierdzić, że najwięcej czasu tracę na bezsensowne dyskusje z Panem, z których nic nigdy nie wyniknie, z uwagi na podstawowe braki w wiedzy u Pana. Dlatego muszę ograniczyć tą dość śmieszną wymianę zdań.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Nie piszę na forum muratora, bo nie ma tam ani kawałka budownictwa.
Dokąd nie będzie Pan przestrzegał zasad fizyki ( izolacja zamknięta, sucha i nieprzewiewna) to będzie Pan rozumiał izolacji.
Dziwi się Pan dlaczego w Smolcu tyle wyszło... otóż system ogrzewania tam zastosowany jest niereformowalny.
Nie może Pan zajmować się domami energooszczędnymi- 15-20 kWh/m2 rocznie nawet zwykłymi domami ( kończą się na 30kWh/m2 rocznie za ogrzewanie. - bo nie wie Pan co to izolacja termiczna współczynnik przenikania ciepła. Naprawdę bez podstaw fizyki
- nieskończoność izolacji
-nieprzewiewność izolacji
-prostopadły kierunek przepływu ciepła
-niezmienność lambdy materiałów
Bez tego nie będzie Pan budował nawet w przybliżeniu energoszczędnie.

Aż się wierzyć nie chce by absolwent AGH tak był słaby w fizyce? Pan naprawdę skończył AGH - bo ja znam po AGH parę osób i fizykę znają!

konkret2
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: konkret2 »

panie Indiana pan wciska ludziom piec na węgiel i kolektory słoneczne za 40-45 tysięcy złotych nakazując im aby zużywali 300 litrów wody(IM WIĘCEJ TYM TANIEJ)dziennie mimo że tyle nie potrzebują. W swoich wyliczeniach zapomina pan jak zwykle podawać że zmarnowane 200 litrów wody kosztuje ich 700 zł rocznie za wodę i ścieki.
Domy szkieletowe uchodzą za energooszczędne bo mają izolacje od wewnątrz i możliwość wyeliminowania mostka na fundamencie.
Pan przepala w piecu drewnem bo solary nie dają rady- tyle jeśli chodzi o pana energooszczędność poparta dyplomami i laurkami,

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Piękny przykład: jak własny interes powoduje walkę z postępem technicznym.
W czasach gdy pompy ciepła były duże, drogie a izolacje z dzisiejszego punktu widzenia - żadne, czyli koniec lat 800tych , kiedy dużo domów miało jeszcze ogrzewanie węglowe - solary były idealnym rozwiązaniem.
Potem postęp w izolacji oraz rosnące pragnienie komfortu, wyparło węgiel - na rzecz gazu. Oczywiście, że warto mieć solary, by gazu nie zużywać latem
Drastycznie rosnące koszty energii - wymusiły jeszcze doskonalszą izolacją - małe potrzeby spowodowały, że nie dało się dalej stosować centralnych pośrednich systemów ogrzewania. A solary grzejące wodę w zasobniku są nierozerwalnie związane z dużym zasobnikiem czyli z centralnym systemem - To po co zmiany jakościowe? Lepiej zatrzymać się na tym co było i kręcić dalej swoje lody!
Przecież - ma się monopol!
Panie Andrzeju - to nie jest wiedza!
http://www.youtube.com/watch?v=cmIvC8iguX4

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Marzyć zawsze można, szczególnie jak nie ma się z budownictwem nic wspólnego (poza pisaniem fantazji na forum budowlanym).
Muszę zmykać, by przemyśleć szczegóły dużej kotłowni solar/biomasa/kocioł gazowy do dużego domu.

A was zachęcam do dalszego wciskania frajerom ogrzewań elektrycznych, w przeddzień uwolnienia cen energii elektrycznej. Firmy już wiedzą, co to oznacza....
Na szczęście dla użytkowników, bez żadnych papierów i doświadczenia wiele szkód nie zrobicie, ponieważ każdą większą budowę musi zaprojektować PROJEKTANT, a nie chłopek roztropek z "wiedzą" wydumaną na podstawie obserwacji gwiazd i dyskusji na forum :-)

Usilnie czekam na JEDEN JEDYNY przykład jakiegokolwiek domu izolowanego od środka, z adresem i zdjęciami z budowy, i jakimś rachunkiem za prąd. Albo lepiej - jedna jedyna wypowiedź osoby, która zrezygnowała z solarów, założyła zasobniczek elektryczny i dziękuje Panu TB za spadek rachunków :lol:
Bo moich instalacji przybywa w tempie 2-3 sztuki w miesiącu, i każdy zadowolony.

Najbardziej lubię komentarze osób (ze względu na dyskusje z Panem), u których montuję centralne, które wywaliły ogrzewanie elektryczne z indywidualną regulacją każdego pokoju - roczny koszt ogrzewania spada 2-3 krotnie. A po niedalekiej podwyżce prądu będzie to już 4-5 razy taniej :-) Ale będzie wtedy roboty, ciągle jeszcze sporo nieświadomych ludzi montuje elektryczne maty/folie/podłogówki :-)
Również komentarze osób którym założyłem kolektory, a które do tej pory grzały wodę prądem, są bezcenne i miłe :wink:

konkret2
Superużytkownik
Superużytkownik

Tak jak pan powiedział. Zajmuje się pan 3 piętrowymi ceglanymi kolosami bez izolacji i tam pańska przyszłość.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Panie Andrzeju - Pana podejście do nowych technologii oraz nieumiejętność liczenia - wskazuje, że oszukał Pan nas podając się za inżyniera po AGH. To naprawdę niemożliwe by tak liczyć i nie rozumieć fizyki... Mogę się spytać jaki kierunek na AGH Pan studiował?

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

A jakie są te nowe Pana technologie - grzanie prądem, którego ceny lada dzień zostaną uwolnione :wink:

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie da się inaczej niż prądem ogrzewać domów energooszczędnych - inne systemy wykluczają
- koszt eksploatacji
- koszty inwestycyjne
- komfort
Przekona się Pan o tym jak będzie Pan miał do czynienia z architektami projektującymi domy zgodnie z zasadami fizyki
- w przegrodzie termicznej nie może być ruchu powietrza
- nie może być dyfuzji pary i kondesacji zmieniającej okresowo lambdę
- przegroda musi być nieograniczona
-ciepło musi płynąć prostopadle do przegrody

To jeśli chodzi o izolację termiczną - co do wentylacji - to Panu już tłumaczyć nie muszę
Nieznajomość tych podstaw izolowania jest charakterystyczna dla absolwentów ogrzewnictwa co jest zrozumiałe normalne rolą izolacji jest marginalizacja roli ogrzewania, więc taki absolwent musi być źle uczony no ale na AGH?

Pan naprawdę tego nie miał na fizyce? Jeszcze raz spytam - oszukał Pan, że jest inżynierem po AGH?

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: bajbaga »

Indiana pisze: ........... , ciągle jeszcze sporo nieświadomych ludzi montuje elektryczne maty/folie/podłogówki :-)
Ciągle jeszcze sporo nieświadomych ludzi montuje kolektory, licząc na ponad 90% oszczędności w zużyciu energii do podgrzania CO i CWU - ulegając "czarowi" marketingu sprzedawcy (wykonawcy).

Oba te stwierdzenia są prawdziwe, bo łączy je to co pogrubione.

Natomiast świadomy inwestor, zatrudni świadomego projektanta (fachowca), który nie będzie jednocześnie sprzedawcą jakiegoś rozwiązania, aby na etapie planowania podjąć takie decyzje, które będą dla niego (inwestora) najbardziej optymalne.

Nawet ta przepychanka, uświadamia inwestorowi, że nie ma jednego i jedynego słusznego rozwiązania że jest to uśrednienie wielu czynników.

Co do przykładu celowości i opłacalności ogrzewania elektrycznego polecam zapoznanie się z dziennikiem budowy z FM niejakiego j-j przy czym to nie jest dom wybudowany wg. zaleceń TB i nie jest to szkieletor, a jednak ..

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Indiana pisze:A jakie są te nowe Pana technologie - grzanie prądem, którego ceny lada dzień zostaną uwolnione :wink:
Teraz co do nowych technologii - głównie chodzi mi o małe pompy ciepła 200-500W które nie obawiają się - 25st.C i nawet przy tych temperaturach i COP niewiele spada. Pozwalają one na zrobienie niecentralnego systemu ogrzewania i chłodzenia pomieszczeń i ogrzewania cwu.
Jak Pan zapewne wie - nie byłem (delikatnie pisząc) miłośnikiem pomp ciepła w systemie centralnym ! Przy małych potrzebach ciepła to się nie sprawdzało.

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Odnośnie dyplomu - nie widzę najmniejszego sensu z przepychanką na dyplomy z osobą po podstawówce; figuruję w kilku różnych rejestrach, dla chcącego nic trudnego sobie poszperać.

A odnośnie 200-500 W pomp ciepła z dobrym COP-em przy -25'C - może jakiś przykładzik prosimy?

konkret2
Superużytkownik
Superużytkownik

Dyplom z żywienia ma pan, tak właśnie wyczytałem. Więc idealnie nadaje się na wykonywanie instalacji CO na węgiel i do tego kolektor słoneczny ze względu na modę i cenę zestawu 45 tysięcy złotych. Całe poparte słynnym pana zdaniem: ,,Im więcej zużywamy tym taniej"
A najlepsze jest letnie przepalanie drewnem dla uzyskania CWU, o sprawności 25% jak pan sam wspominał.

Ile jeszcze kompromitacji pan zaliczy?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Odnośnie dyplomu - nie widzę najmniejszego sensu z przepychanką na dyplomy z osobą po podstawówce
Podstawówka jest ważna w 5 klasie zaczęła się fizyka - już tam dostałbym linijką po łapach, gdybym gdybym napisał "zimno wchodzi"
Potem był ogólniak, też fizyka. Egzamin z fizyki na WAT (77) wyrzucony za wiersz, Tak piszę wiersze np. władzom się nie spodobała "zomotywa"
A tu Konkret pisze, że nie inżynier po AGH a inż. kucharz - nie mam nic przeciwko, ale wyjaśnia to nieznajomość fizyki .
Pan poczyta o współczynniku przewodzenia ciepła dowie się Pan dlaczego
- izolacja nie może być za murem na fundamencie - bo całe ciepło musi iść prostopadle go przegrody
-musi byś paroizolacja - bo powietrze nie może być ruchome w przegrodzie
-niedopuszczalna jest kondensacja pary nawet okresowa - bo lambda nie może się zmieniać
Warto znać fizykę - wtedy też Pan nie będzie uważał za dzieło fachowców - coś co zużywa więcej jak 30kWh/m2 rocznie na ogrzewanie

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

He he, to posprawdzajcie sobie jeszcze AGH i Uniwersytet Śląski - skończyłem dwie uczelnie, a kursy audytorskie robiłem na trzeciej :wink: Pierwszą moją uczelnią była owszem Akademia Rolnicza, z fizyką na wysokim poziomie - (byłem z niej jednym z najlepszych na roku), jednak z uwagi że jestem zdecydowanie "techniczny" i troszku rozminąłem się z powołaniem, stąd dalsze studia na AGH i kursy na Uniwersytece Śląskim.

A cała reszta komentarzy bez zmian - gdyby liczenie strat ciepła było takie proste jak się Panu wydaje (czyli widać poziom podstawówki), to zamiast bredzić na forach zająłby się Pan budową tych domów 10 kWh/m2 - i gwarantuję, nie miałby Pan czasu tutaj siedzieć 24/h i 7d/w.

Z szybko zmieniających się poglądów wnioskuję, że po prostu aktualnie napalił się Pan na budowę takich domów, coś tam sobie wydumał że tak ma być, tylko jeszcze ani jednego nie skończył. Po prostu typowy forumowy troll. Tak jak szybko wygasł zapał do fotovoltaiki (wystarczyła jedna rozmowa ze mną, gdy przekazałem ociupinkę wiedzy wyniesionej z AGH).

Celowo posługuję się ogólnikami i unikam dokładnego wyjaśniania zjawisk, bo co tu jest - szkółka niedzielna? Z jakiej racji mam za darmo szkolić w tematach wykraczających daleko poza zakres forum ludzi nie mających pojęcia o przepływach ciepła, dla których OZC czy proste obliczenia zużycia wody to czarna magia? To jest wiedza, dzięki której zarabiam duże pieniądze wykonując rozmaite obliczenia i symulacje, za dużo czasu i pieniędzy poświęciłem na zdobycie jej, żeby karmić tym trolli.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolektory słoneczne”