Zawór bezpieczeństwa
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Zawór bezpieczeństwa
WITAM.Mam problem z zaworem bezpieczeństwa przy bojlerze a mianowicie kiedy zaczynam palić w piecu rośnie bardzo szybko ciśnienie w bojlerze i z zaworu zaczyna kapać woda .Jest założony reduktor ciśnienia ale to nic nie dało .Pomocy.
Re: Zawór bezpieczeństwa
Przed bojlerem na zimnej wodzie, należało by jeszcze założyć naczynie przeponowe na ciśnienie 6 barów.
Przed zaworem czy za
Zawór ma za zadanie wypuścić nadmiar ciśnienia z instalacji i to robi. Tylko się cieszyć że działa inaczej mógłbyś zobaczyć taki widok:

Tak jak poprzednik napisał. Zamontować grupę bezpieczeństwa składającą się z naczynia przeponowego i posiadanego już zaworu bezpieczeństwa.
Przeważnie te zawory dostarczane razem z bojlerami mają wbudowany zawór zwrotny więc jeżeli taki posiadasz to za zaworem musi być naczynie.
Tak jak u tego pana:
http://www.forumbudowlane.pl/vt/32182/0/kotlownia

Tak jak poprzednik napisał. Zamontować grupę bezpieczeństwa składającą się z naczynia przeponowego i posiadanego już zaworu bezpieczeństwa.
Przeważnie te zawory dostarczane razem z bojlerami mają wbudowany zawór zwrotny więc jeżeli taki posiadasz to za zaworem musi być naczynie.
Tak jak u tego pana:
Dodam, że chodzi " o to niebieskie"Bolas pisze: Tak jak u tego pana:
A dlaczego u kolegi niema naczynia i wszystko jest ok?
A jesteś pewien, że kolegi zawór działa?
Może już tak zarósł kamieniem, że teraz prędzej coś pier... zanim ten zawór zadziała.
Może już tak zarósł kamieniem, że teraz prędzej coś pier... zanim ten zawór zadziała.
Tak jak pisał Alibaba ludzie często nie wiedzą że coś jest nie tak. Przeglądu wszystkich urządzeń powinno dokonywać się raz w roku to samo się tyczy naczyń przeponowych którego przegląd powinno wykonać się też co roku i a ciśnienie powinno być ustawione do każdej instalacji osobno - wystarczy przeczytać DTR.
Zawór nie musi przepuszczać wystarczy że ma go np 8BAR, baterie będą lekko przeciekać i już będzie miało gdzie ciśnienie uciec. Nawet reduktor ciśnienia który jest ustawiony poniżej 3BARów czy instalacja wodna nie wyposażona w zawory zwrotne czy antyskażeniowe itd
Zawór nie musi przepuszczać wystarczy że ma go np 8BAR, baterie będą lekko przeciekać i już będzie miało gdzie ciśnienie uciec. Nawet reduktor ciśnienia który jest ustawiony poniżej 3BARów czy instalacja wodna nie wyposażona w zawory zwrotne czy antyskażeniowe itd
Bolas, czy wystarczy tym zaworem przekręcić co jakiś czas żeby "strzelił" wodą ?? czy trzeba coś jeszcze robić?? czy to uchroni go przez zarośnięciem kamieniem?
Po to właśnie jest ta zakrętka żeby zawór przepłukać kilka krotnie. Kamień w instalacji to już osobny temat.
Zawór kolegi działa na 100%. Chodzi mi iż moja jnstalacja jest nowa byłem u wszystkich sąsiadów i nikt niema tego naczynia , zastosowane są tylko zawory bezpieczeństwa przeważnie tanie za 7 zł ja też miałem taki, teraz mam lepszy no ale dalej kapie
Na jakie ciśnienie mają zaworu sąsiedzi a na jakie ty?
-
ehydraulik
- Początkujący

- Kontakt:
Witam, należy sprawdzić jakie jest ciśnienie w siedzi zimnej wody zasilającej mieszkanie/budynek, jeśli przekracza 5 atmosfer, należy zamontować naczynie przeponowe które zbierze nadmiar ciśnienia, ponieważ zawór zamontowany przed bojlerem jest do 6 atmosfer.
Specjalizujemy się w sprzedaży: artykuły sanitarne, hydrauliczne, do instalacje c.o. w szerokim spektrum.
Zawór jest na 6,7 bar ciśnienie w sieci 4 bar
Na sieci wewnętrznej nie musisz mieć więcej niż 3bary więc na tyle zmniejsz. Zawsze to daje o 1bar mniej na zawór a to dość sporo.