Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Obliczenia teoretyczne CWU + CO z kolektorów prózniowych
37m2 /4 osoby.
Zuzycie ciepłej wody od 27.12.2010 - 15.12.2011- 107m3x 17,37zł za 1(same podgrzanie wody) m3=1858 zł
zimna woda -247m3(łacznie z zimną do podgrzania)x3,87 zł/1m3= 955 zł
pozdrawiam[/quote]
Ogrzanie m3 wody przy COP 3.7 to 5zł. czyli 550 - ile Pan się spodziewa płacić rocznie przy solarach?
Zuzycie ciepłej wody od 27.12.2010 - 15.12.2011- 107m3x 17,37zł za 1(same podgrzanie wody) m3=1858 zł
zimna woda -247m3(łacznie z zimną do podgrzania)x3,87 zł/1m3= 955 zł
pozdrawiam[/quote]
Ogrzanie m3 wody przy COP 3.7 to 5zł. czyli 550 - ile Pan się spodziewa płacić rocznie przy solarach?
-
przemek s.
- Początkujący

- Kontakt:
Kompletnie nie wiem co oznacza ,,COP 3,7,, -prosiłbym o krótkie wyjasnienie w 2-3 zdaniach.
Przy solarach zakładam pokrycie roczne w wysokosci 50% zapotrzebowania,pompka bierze mało pradu ,nie mam pojecia ile ona wezmie przez powiedzmy 6-7 miesięcy pracy...zreszta nie bedzie to praca ciągła,poniewaz ona się włacza tylko po przekroczeniu pewnego progu temp. to naprawde będa jakies grosze .
Raczej powinienem policzyc ile mnie będzie kosztowac zuzycie gazu w miesiacach zimowych na cwu...myslę ze przekonam sie o tym na własnej skórze jak juz zamieszkam:). Obliczenia na kartce do mnie raczej nie przemawiają bo jest za duzo zmiennych i ciezko takie obliczenia uwiarygodnic,wole polegac bardziej na realnych odczytach ludzi juz mieszkających i uzytkujących w tym moich znajomych.
Chciałbym rocznie za samo ogrzewanie wody zamknąc się w kwocie 500-800 zł .Praktyka pokaze jak to wyjdzie.
pozdrawiam
Przy solarach zakładam pokrycie roczne w wysokosci 50% zapotrzebowania,pompka bierze mało pradu ,nie mam pojecia ile ona wezmie przez powiedzmy 6-7 miesięcy pracy...zreszta nie bedzie to praca ciągła,poniewaz ona się włacza tylko po przekroczeniu pewnego progu temp. to naprawde będa jakies grosze .
Raczej powinienem policzyc ile mnie będzie kosztowac zuzycie gazu w miesiacach zimowych na cwu...myslę ze przekonam sie o tym na własnej skórze jak juz zamieszkam:). Obliczenia na kartce do mnie raczej nie przemawiają bo jest za duzo zmiennych i ciezko takie obliczenia uwiarygodnic,wole polegac bardziej na realnych odczytach ludzi juz mieszkających i uzytkujących w tym moich znajomych.
Chciałbym rocznie za samo ogrzewanie wody zamknąc się w kwocie 500-800 zł .Praktyka pokaze jak to wyjdzie.
pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ponieważ montowałem i demontowałem instalacje solarne ( energia za darmo Wielgolas Duchnowski 3 domy ismxu) ... to wiem co praktyka pokaże - nie 1900 zł a trochę ponad 2tys!
-
przemek s.
- Początkujący

- Kontakt:
Jest mi bardzo przykro ze akurat twoja praktyka okazała sie tak zabójcza dla kieszeni,ale na szczescie wiekszośc uzytkowników nie ma takich negatywnych finansowych doświadczeń,z czego nalezy sie tylko cieszyć:).Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ponieważ montowałem i demontowałem instalacje solarne ( energia za darmo Wielgolas Duchnowski 3 domy ismxu) ... to wiem co praktyka pokaże - nie 1900 zł a trochę ponad 2tys!
Może to nie panele były probhlemem a słaba regulacja instalacjii montaz,może ktoś te nieszczesne panele z twojego przypadku zamontował na pólnocnej połaci dachu .a może zamontował odwrotnie-szyba absorbcyjną do ziemi..??? Cieżko mi zgadywac co było przyczyna-mimo wszystko współczuje.
pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wszyscy maja drozej - poza instalatorami a nie wiedzą, bo ogrzanie wody nie jest takie drogie.
Czy Pan wie ile więcej będzie strat gdy zamiast grzać mały zasobnik, jak teraz, będzie Pan grzał zimą duży? Dlaczego nikt nie pisze o spadku sprawności wraz ze wzrostem temperatury zasobnika? Nawet w ciągu normalnego dnia letniego - im cieplejsza woda w zasobniku tym cieplejszy nośnik - i sprawność spada!
A Pan to przemyśli-
Pisze Pan o komforcie, o 100% "pokryciu" latem i ogromnym zużyciu - jest wieczór - nie żałował Pan sobie z rodziną - poszło 300litrów! A na rano co - nawet w lato grzałka musi zapierdzielać by na rano Pan miał ciepła wodę! to "pokrycie" latem będzie 30 % a zimą 40 % Pan dołoży!
Czy tu się Pan zastanowi
Jest mroźna zima ( jak ostatni tydzień) piękne słońce - ale zasobnik ciepły bo gaz go w nocy dogrzał i co ? Ma Pan zyski? Przecież więcej się nie rozgrzeje!
Czy Pan wie ile więcej będzie strat gdy zamiast grzać mały zasobnik, jak teraz, będzie Pan grzał zimą duży? Dlaczego nikt nie pisze o spadku sprawności wraz ze wzrostem temperatury zasobnika? Nawet w ciągu normalnego dnia letniego - im cieplejsza woda w zasobniku tym cieplejszy nośnik - i sprawność spada!
A Pan to przemyśli-
Pisze Pan o komforcie, o 100% "pokryciu" latem i ogromnym zużyciu - jest wieczór - nie żałował Pan sobie z rodziną - poszło 300litrów! A na rano co - nawet w lato grzałka musi zapierdzielać by na rano Pan miał ciepła wodę! to "pokrycie" latem będzie 30 % a zimą 40 % Pan dołoży!
Czy tu się Pan zastanowi
Jest mroźna zima ( jak ostatni tydzień) piękne słońce - ale zasobnik ciepły bo gaz go w nocy dogrzał i co ? Ma Pan zyski? Przecież więcej się nie rozgrzeje!
Przemku nikt nie neguje twoich postanowień. Piszesz że znasz z autopsji od znajomych co mają solary. A masz takich co je zamienili na PC? COP to współczynnik poboru prądu w pompach ciepła do wytworzonej energii cieplnej np COP 3,5 oznacza że pompa ciepła pobierając 1kW energii elektr wytworzy 3,5kW energii cieplnej.
Mnie też się podoba lanie wody bez umiaru ale ja np z moją żoną nie dam rady usiedzieć bo ona puszcza tak ciepłą wodę że ja nie usiedzę mimo że moje 32lata na karku to nie dużo. Dla mnie jej woda po kąpieli jest jeszcze za gorąca bym się w niej kąpał.
Dlatego każdorazowo lepiej zaprosić ze 4 sąsiadki i z nimi się kąpać - nawet AXE w Australii kiedyś miało taką reklamę w której namawiało do oszczędzania wody w ten sposób
O gustach się nie dyskutuje ale my tu o gustach nie rozmawiamy.
Z innej strony. Potrzebujesz dla solarów dość dużego zbiornika na wodę bo zużycie masz można powiedzieć ogromne lub wg ciebie komfortowe. Nie przerażają cię koszty podgrzewania tego zbiornika (nie wnikam czy to bufor czy sam zb, CWU) w momencie gdy będziesz grzał gazem? Bo myślę że wtedy nadgonisz i to szybko to co zaoszczędziłeś ze słońca. Koszt całości 11-12tys a co w chodzi w ten skład -dokładnie?
PS. Nim napisałem post TB mnie uprzedził. Wybudowanie kotłowni i wysterowanie w ten sposób by jedno się ładowało a drugie nie i żeby wszystko chodziło ekonomicznie (na papierku nie zwracając uwagi na kosztu ekonomiczne) jest tak drogie że przewyższy pompę ciepła z kolektorem na sądach głębinowych chyba że jest się pasjonatom co wszystko zrobi sam.
Mnie też się podoba lanie wody bez umiaru ale ja np z moją żoną nie dam rady usiedzieć bo ona puszcza tak ciepłą wodę że ja nie usiedzę mimo że moje 32lata na karku to nie dużo. Dla mnie jej woda po kąpieli jest jeszcze za gorąca bym się w niej kąpał.
Z innej strony. Potrzebujesz dla solarów dość dużego zbiornika na wodę bo zużycie masz można powiedzieć ogromne lub wg ciebie komfortowe. Nie przerażają cię koszty podgrzewania tego zbiornika (nie wnikam czy to bufor czy sam zb, CWU) w momencie gdy będziesz grzał gazem? Bo myślę że wtedy nadgonisz i to szybko to co zaoszczędziłeś ze słońca. Koszt całości 11-12tys a co w chodzi w ten skład -dokładnie?
PS. Nim napisałem post TB mnie uprzedził. Wybudowanie kotłowni i wysterowanie w ten sposób by jedno się ładowało a drugie nie i żeby wszystko chodziło ekonomicznie (na papierku nie zwracając uwagi na kosztu ekonomiczne) jest tak drogie że przewyższy pompę ciepła z kolektorem na sądach głębinowych chyba że jest się pasjonatom co wszystko zrobi sam.
Przemek
Tak mi się zdaje, że większość ludzi co kupiła solary to owszem chwali je tak samo jak właściciele sprowadzonych golfów z Niemiec bardzo tanich i w super stanie. Po prostu ludzie wywalą kasę a później za cholerę nie chcą przyznać, że poszła na marne.
Inwestycja musi się zwrócić w określonym czasie w stosunku do innego sposobu grzania wody. W innym przypadku to nie jest inwestycja tylko zachcianka.
Mam jednego znajomego i stwierdził jasno ,, te solary gów... dają i zwrócą się po 20 latach"
Gdyby nie dotacje(czyli pieniądze skradzione obywatelom w postaci podatków) nikt by nie słyszał o solarach.
Proszę dać 100 x więcej elektrowni słonecznych a nie tylko 5 a anergię skumulować w zbiornikach lub akumulatorach. Przecież wyraźnie napisał pan, że nie liczy się dla pana wkład.Nie zastosuję z prostej przyczyny.W naszym klimacie z paneli nie uzyskamy 100% zapotrzebowania na ciepła wodę,nawet jak ich zastosujemy 5x wiecej....poza tym nie bedzie to miało juz uzasadnienia ekonomicznego,bo latem te panele beda zakryte zaś zimą i tyak nie dadza rady-to nie wina ani solarów ani nikogo po prostu w takim połozeniu geograficznym jestesmy.
Tak mi się zdaje, że większość ludzi co kupiła solary to owszem chwali je tak samo jak właściciele sprowadzonych golfów z Niemiec bardzo tanich i w super stanie. Po prostu ludzie wywalą kasę a później za cholerę nie chcą przyznać, że poszła na marne.
Inwestycja musi się zwrócić w określonym czasie w stosunku do innego sposobu grzania wody. W innym przypadku to nie jest inwestycja tylko zachcianka.
Mam jednego znajomego i stwierdził jasno ,, te solary gów... dają i zwrócą się po 20 latach"
Gdyby nie dotacje(czyli pieniądze skradzione obywatelom w postaci podatków) nikt by nie słyszał o solarach.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

W jednej instalacji to jest niemożliwe . Grzałka nie wie czy za godzinę wyjdzie słońce i na ile ! termostat jej każe działać - to działa! A jak zadziała - to woda w zasobniku już ciepła nie przyjmie ze słońca. Trzeba by zrobić dwie instalacje i zawór priorytetowy. Gdy jest ciepła woda w solarze to solar gdy nie to zasobnik z grzałką ale jak wtedy rosną straty!PS. Nim napisałem post TB mnie uprzedził. Wybudowanie kotłowni i wysterowanie w ten sposób by jedno się ładowało a drugie nie i żeby wszystko chodziło ekonomicznie (na papierku nie zwracając uwagi na kosztu ekonomiczne) jest tak drogie że przewyższy pompę ciepła z kolektorem na sądach głębinowych chyba że jest się pasjonatom co wszystko zrobi sam.
Druga kwestia to dlaczego nikt nie pisze o sumarycznym spadku sprawności solara wraz ze wzrostem temperatury na zasobniku???
Trzy zupełnie nieuprawnione jest podawanie, że latem zabezpieczymy 100% przy takim zużycie jakie planuje Szanowny Pan Przemek . Rano chcemy mieć ciepłą wodę pytam się skąd jak 300l poszło popołudniu i wieczorem.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

O wadach samochodu sąsiada - dowiesz się jak go sprzeda.Tak mi się zdaje, że większość ludzi co kupiła solary to owszem chwali je tak samo jak właściciele sprowadzonych golfów z Niemiec bardzo tanich i w super stanie. Po prostu ludzie wywalą kasę a później za cholerę nie chcą przyznać, że poszła na marne.
Jestem na Bartyckiej 23 rok i tyle zajmuję się energooszczednością - nie znam nikogo, kto mając solar, budował nowy dom i go założył
!
Dotacja to bzdura napędzająca rynek. Jest jej tyle że jak wywalisz gotówkę wykonawcy to da ci rabat w jej wysokości ale tego też nie robią bo po co skoro zedrze więcej z klienta przez bank. Porshe miało w kryzysie najlepszą sprzedaż w historii firmy - dlaczego? Bo finansjera dostałą od państw zasiłek by przestali ciągnąć sztucznie gospodarkę na dno widocznie wystarczyło niewiele żeby zaspokoić ich ryje.
Nie zgodzę się z tym że ludzie chwalą co mają bo się nie chcą przyznać że zrobili źle. Po prostu nie mieli styczności z czymś lepszym. A skoro mam wydać troszkę więcej do czegoś co przyniesie oszczędności później to wolę wydać na coś mniej co pozornie przynosi oszczędności bo skoro wszyscy je mają to coś musi w tym być. Po prostu nie mają kontaktu z nikim kto ma inne rozwiązania których nie widać na dachu.
Nie zgodzę się z tym że ludzie chwalą co mają bo się nie chcą przyznać że zrobili źle. Po prostu nie mieli styczności z czymś lepszym. A skoro mam wydać troszkę więcej do czegoś co przyniesie oszczędności później to wolę wydać na coś mniej co pozornie przynosi oszczędności bo skoro wszyscy je mają to coś musi w tym być. Po prostu nie mają kontaktu z nikim kto ma inne rozwiązania których nie widać na dachu.
Można w taryfie nocnej oświetlić solary za pomocą dużego stadionowego jupitera . Może i na to da się wziąć dotację.
Tak samo z elektrowniami wiatrowymi, jak nie ma wiatru to podłączyć silnik elektryczny i wiatrak nadal się kręci i produkuje prąd.
Tak to w dotacyjnie ( złodziejsko) skonstruowanej EU działa.
Tak samo z elektrowniami wiatrowymi, jak nie ma wiatru to podłączyć silnik elektryczny i wiatrak nadal się kręci i produkuje prąd.
Tak to w dotacyjnie ( złodziejsko) skonstruowanej EU działa.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Skoro inwestycja nie ma znaczenie - to lustro na satelicie...
-
przemek s.
- Początkujący

- Kontakt:
Ale czy dyskusja ma sens skoro ja rozmawiam z teoretykami ,panowie wyciagacie jedno zdanie z kontekstu i powtarzacie jak papuga:)Tomasz_Brzeczkowski pisze:Skoro inwestycja nie ma znaczenie - to lustro na satelicie...
Wyraznie napisałem ze inwestycja nie ma znaczenia w tym sensie ze ja nie planuje w jakikolwiek sposób jej zwrotu:).wyobrazcie sobie ze sa na tym świecie ludzie którzy kupują pewne rzeczy dla komfortu uzytkowania. Ja np. mam taka zasade ze pewne rzeczy traktuje wyłacznie jako uzytkowe. Niektórzy moi znajomi łapia się za głowe jak wrzucam worek z gipsem do czystego bagaznika w moim 2 letnim mitsubishi-dla mnie to auto uzytkowe nie na pokaz i nie do pucowania..ma jezdzic i dowozic od punktu A do B.Dokladnie to samo jest z soolarami maja grzac wodę ile sie da bo po to sa stworzone.
Po niektórych wypowiedziach widac jasno ze panowie sa teoretykami:)
w lipu rano brak ciepłej wody bo jest noc-
Panowie proponuje odwiedzic kilka for internetowych miedzy innymi na elektrodzie -poczytac tematy,opisy zdjecia instalacjii ludzi którzy je na codzien uzytkuja(to sa 3 tematy po około 1200 stron!!!!! na samej elektrodzie)
Logiczne ze instalacja solarna musi zostac dobrana do potrzeb,zasobnik takze i wyregulowana:) wtedy o 6 rano wejde do łazienki i bede miał goraca wode -ale zeby to wiedziec trzeba to przezyć:)
Odejdzie ludzie troszke od komputera i popatrzcie na to od strony praktycznej.
Ja osobiscie solennie obiecuje napisac tu moje wrazenia po zainstalowaniu-ale i tak wiem jakie będa moje wrażenia:)
dzieki i pozdrawiam
W pompe ciepła się nie właduje bo to pic na wode polegajacy na dogrzewaniu w zimie grzałkami,stosunkowo wysokim poborem pradu i konstrukvją(sprężarka),która potrafi byc zawodna.
Prosze teraz powyginac rurke alu,przykryc ją szyba i to zepsuc przez 30 lat:)-prostota i bezawaryjnosc to wazny aspekt instalacjii.
Jeszcze nigdzie nie czytałem zeby sie komus solary popsuły(no chyba ze prózniowe),najwyzej były niezbyt wydajne ale zawsze działały.O pompach ciepła i problemach z ich uzytkowaniem mozna przeczytac bardzo wiele.Polecam;)
pozdrawiam
jeszce raz zeby była jasna sprawa::)
Solary u mnie nie maja sie zwrócic maja grzac wode nic więcej.Jak kupuje kurtkę zeby w zimie łazic po dworze to mi sie ona ma nie zwrócic-jej zadanie zapewnic mi ciepło:)-mam nadzieje że zrozumieliście:)
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jeżeli przy Pana zużyciu ma zostać coś na rano, to trzeba zwiększyć znacznie zasobnik. A więc i większe straty i mimo wszytsrko trochę się ciepła z zimną pomiesza. A co do praktyki, czy teorii - nikt -mi nie zarania wstawiać kolektory do domów izolowanych.
Czy Pan naprawdę nie widzi reklam, marketingu, dofinansowywania?
Czy Pan naprawdę nie widzi reklam, marketingu, dofinansowywania?
Tak jak pisaliśmy kto bogatemu zabroni. Mimo całej tej dyskusji która do niczego nie prowadzi a z tematem nie ma już nic wspólnego.
W twojej sytuacji tak jak już pisaliśmy musisz mieć min 500L zbiornik na wodę "solarną" by móc ją wykorzystać w nocy i nad ranem to już na pewno 50-60'C w nim bez użycia grzałki nie będziesz miał oczywiście załączy się wtedy gazowy bo ma grzać nie być oszczędnym (bo my bardziej patrzymy na oszczędność). Oczywiście w twoim wypadku będzie potrzebny pewnie bufor ok 1000L żeby był zapas na wieczorne szaleństwo pod prysznicem nie obchodzi mnie z kim tam jesteś jak kto lubi tak ma. I to wszystko z kotłem gazowym zamontujesz za 11-12tys. Dlatego pytałem co jest w wycenie. Ale co my teoretycy wiemy. Twój japończyk ma pewnie góra 2,5L silnik więc w nim wyglądasz na oszczędnego chłopaka.
Nikt nie mówi o szybkim zwrocie szybki zwrot wiąże się z dużym zużyciem a my mówimy o oszczędzaniu lub obniżeniu kosztów. Zwrot za naszego życia nie wchodzi w rachubę. Chyba że masz jakiś pomysł na to?
Chcesz grzać solarami czy oponami nikt ci tego nie zabroni twoja rzecz. Co się może zepsuć w solarze? Farba na tej aluminiowej rurce choć większość jest z miedzi, rozszczelnic przez co zmniejsza się wydajność kolektora szyba matowieje lub się brudzi. Możesz nie myc okien przez 2 lata zobaczysz jakie transparentne będą.
W twojej sytuacji tak jak już pisaliśmy musisz mieć min 500L zbiornik na wodę "solarną" by móc ją wykorzystać w nocy i nad ranem to już na pewno 50-60'C w nim bez użycia grzałki nie będziesz miał oczywiście załączy się wtedy gazowy bo ma grzać nie być oszczędnym (bo my bardziej patrzymy na oszczędność). Oczywiście w twoim wypadku będzie potrzebny pewnie bufor ok 1000L żeby był zapas na wieczorne szaleństwo pod prysznicem nie obchodzi mnie z kim tam jesteś jak kto lubi tak ma. I to wszystko z kotłem gazowym zamontujesz za 11-12tys. Dlatego pytałem co jest w wycenie. Ale co my teoretycy wiemy. Twój japończyk ma pewnie góra 2,5L silnik więc w nim wyglądasz na oszczędnego chłopaka.
Nikt nie mówi o szybkim zwrocie szybki zwrot wiąże się z dużym zużyciem a my mówimy o oszczędzaniu lub obniżeniu kosztów. Zwrot za naszego życia nie wchodzi w rachubę. Chyba że masz jakiś pomysł na to?
Chcesz grzać solarami czy oponami nikt ci tego nie zabroni twoja rzecz. Co się może zepsuć w solarze? Farba na tej aluminiowej rurce choć większość jest z miedzi, rozszczelnic przez co zmniejsza się wydajność kolektora szyba matowieje lub się brudzi. Możesz nie myc okien przez 2 lata zobaczysz jakie transparentne będą.