Kolektory słoneczną pochłaniają energię słoneczną i w inteligentny sposób i zamieniają ją na energię cieplną w naszych domach. Dowiedz się o wadach i zaletach kolektorów.
Jak byś zrozumiał mój tok myslenia to bys wywnioskował że ja nie chce mieć tanio-ja chce miec jak najtaniej:)-to jest róznica.
Ja wybieram rozwiazania bezwzglednie najttańsze w uzytkowaniu na co dzień-kompletnie nie liczy sie dla mnie wkład bo to jest tak jakbym liczył zwrot z zakupionego auta,wakacjii,przeżytych lat,bilansu chorób i kupionych na nie lekówSmile-to nie tak. Liczy sie najtańsza mozliwa eksploatacja miesieczna.
NIE LICZY SIĘ kompletnie DLA PANA WKŁAD.
To dlaczego pan nie zastosuje w domu paneli próżniowych, wystarczającą ilość elektrowni słonecznych, przecież będzie pan całkowicie niezależny od zewnętrznych źródeł energii.
konkret bo zasada jest prosta. Jakbyś chciał być niezależny to kwota wydana na niezależność od nieswoich źródeł energii wyjdzie cię drożej niżeli zakup tych źródeł w ilości większej niż wymaga egzystencja do końca życia a i na bułkę i na wycieczkę co roku starczy. No chyba że ktoś jest ci w stanie to zafundować albo nie będziesz miał co zrobić z jedyną 6 w Lotku.
zdaje się, że tłumaczenie nie ma sensu. Zaczyna się obrażanie.
Bardzo przepraszam jesli uraziłem,to tak dla zartu ale moze rzeczywiscie głupio zazartowałem,prosze sie nie obrazać,jeszcze raz przepraszam.
pozdrawiam
Dlatego energia słoneczna jest najdroższą energią - by dziś sprzedać kolektory starego typu ( tylko fotovoltaika ma sens) robi się ogromne kampanie reklamowe i dotacje. Jak ktoś łapie się na reklamy i nie bardzo umie liczyć to kupi kolektory starego typu niech Chiny rosną w potęgę a i budżet nie straci.
Pracujemy nad tym by to zmienić. Nadzieja jest w grafenie i konarce. Powołano spółkę NANOCARBON by przyspieszyć prace na rewelacyjnymi akumulatorami , kondensatorami. A w sierpniu w Monachium będzie prezentacja konarki .
A na dziś niecentralnego układu przy oszczędnym zużyciu i pompy ciepła na zasobniku też w układzie niecentralnym nic nie przebije.
Jak byś zrozumiał mój tok myslenia to bys wywnioskował że ja nie chce mieć tanio-ja chce miec jak najtaniej:)-to jest róznica.
Ja wybieram rozwiazania bezwzglednie najttańsze w uzytkowaniu na co dzień-kompletnie nie liczy sie dla mnie wkład bo to jest tak jakbym liczył zwrot z zakupionego auta,wakacjii,przeżytych lat,bilansu chorób i kupionych na nie lekówSmile-to nie tak. Liczy sie najtańsza mozliwa eksploatacja miesieczna.
NIE LICZY SIĘ kompletnie DLA PANA WKŁAD.
To dlaczego pan nie zastosuje w domu paneli próżniowych, wystarczającą ilość elektrowni słonecznych, przecież będzie pan całkowicie niezależny od zewnętrznych źródeł energii.
Uzyska pan dzięki tym rozwiązaniom
najtańsza mozliwa eksploatacja miesieczna
.
Nie zastosuję z prostej przyczyny.W naszym klimacie z paneli nie uzyskamy 100% zapotrzebowania na ciepła wodę,nawet jak ich zastosujemy 5x wiecej....poza tym nie bedzie to miało juz uzasadnienia ekonomicznego,bo latem te panele beda zakryte zaś zimą i tyak nie dadza rady-to nie wina ani solarów ani nikogo po prostu w takim połozeniu geograficznym jestesmy.
Bolas pisze:konkret bo zasada jest prosta. Jakbyś chciał być niezależny to kwota wydana na niezależność od nieswoich źródeł energii wyjdzie cię drożej niżeli zakup tych źródeł w ilości większej niż wymaga egzystencja do końca życia a i na bułkę i na wycieczkę co roku starczy. No chyba że ktoś jest ci w stanie to zafundować albo nie będziesz miał co zrobić z jedyną 6 w Lotku.
Dokładnie!
Ale jakbym miał dom w Grecjii to bym panele uzywał przez 80% roku,a ogrzewanie domu miałbym właczone przez 2 miesiące.
Zyjemy jednak w Polsce i trzeba sobie jakiś kompromis wypracowac.
Ja juz nawet myślałem o tym zeby wszystko grzac pradem,zrezygnowac z solarów,z gazu który mam dostepny ale jednak stwierdziłem ze lepiej sie nie uzalezniac od jedynego zródła energii ,róznio to na wiosce może być.
-to nie wina ani solarów ani nikogo po prostu w takim połozeniu geograficznym jestesmy.
Rozmawiałem z Hiszpanami w Maladze na temat - domowych solarów - Dlaczego nie ma ich u nich na domach - BO U NAS JEST TYLKO 330 DNI SŁONECZYCH W ROKU WIEC SIĘ NIE OPŁACI.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Dlatego energia słoneczna jest najdroższą energią - by dziś sprzedać kolektory starego typu ( tylko fotovoltaika ma sens) robi się ogromne kampanie reklamowe i dotacje. Jak ktoś łapie się na reklamy i nie bardzo umie liczyć to kupi kolektory starego typu niech Chiny rosną w potęgę a i budżet nie straci.
Pracujemy nad tym by to zmienić. Nadzieja jest w grafenie i konarce. Powołano spółkę NANOCARBON by przyspieszyć prace na rewelacyjnymi akumulatorami , kondensatorami. A w sierpniu w Monachium będzie prezentacja konarki .
A na dziś niecentralnego układu przy oszczędnym zużyciu i pompy ciepła na zasobniku też w układzie niecentralnym nic nie przebije.
U mnie nie ma czegos takiego jak oszczedne zuzycie. Tzn. jesli wchodze pod prysznic z moją panną żeby ja troszkę namydlic ,to uwierzcie ja nie myśle o rachunku za wode czy grzanie-sa rzeczy nieprzeliczalne tu liczy sie komfort i dobra zabawa. Dla mnie i tak juz milowym krokiem jest wyprowadzka z bloku i uniezaleznienie sie od dostawcy wody,spółdzielni mieszkaniowej et cetera.
Kolejnym krokiem jest przy moim zuzyciu ciepłej wody ,grzanie jej od kwietnia do pazdziernika za darmo z solarów...koszt pradu dla pompki to jakies totalne grosze i prosze tego poboru nie porównywac z pompa ciepła gdzie jest ono dużo wyższe.Reszta sezonu bedzie dogrzewana gazem ,pradem-obojetnie tego sie nie uniknie.
Nie napisałem tutaj postu jako proszacy o rade:),napisałem tylko jak bedzie wygladał mój system zasilania w cwu.
Mam na szczescie znajomych którzy od kilku latek mieszkaja na swoim ,i maja podobne zródła grzania wody wiec wiem z autopsjii jakim komfortem jest latem puszczenie sobie wody ciepłej do basenu lub odkrecenie kranu i nie zastanawianie sie ile to pradu nam na to zejdzie. Ta inwestycja czy to solary czy nawet ta nieszczesna pompa ciepła to inwestycja w komfortowe życie,kogo obchodzi te pare tysiaków wydanych na poczatku toz tpo koszty wyposazenia domu. Mozna wstawic piec za 700 zł i grzac deszczówke na piecu w garnku i myc sie raz w tygodniu w drewnainej bali-ale czy to jest komfort?:) ale na pewno tanio:)
pozdrawiam
-to nie wina ani solarów ani nikogo po prostu w takim połozeniu geograficznym jestesmy.
Rozmawiałem z Hiszpanami w Maladze na temat - domowych solarów - Dlaczego nie ma ich u nich na domach - BO U NAS JEST TYLKO 330 DNI SŁONECZYCH W ROKU WIEC SIĘ NIE OPŁACI.
widac z tego że raczej nie byłeś w Maladzee:),a juz po tym co napisałes na pewno nie w Grecjii:)
Powiem tak w Grecjii akurat mieszkałem 3 lata w Argos na sammym południu,pracowałem akurat w rolnictwie i bardzo duzo jezdziłem po okolicznych wiochach -własciwie tam nie ma domu bez panela...BEZ PŁASKIEGO PANELA!! niekoniecznie na dachu:),oczywiscie zbiorniki takze sa ale jednak w starszych domostwach u straszych ludzi,jednak kazdy nowszy dom z zasady ma panele,tak samo konstrukcja tamtych domów ze względu na klimat i wstrząsy -sam beton.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, 9:04 przez przemek s., łącznie zmieniany 1 raz.
Może Pan napisać krótko w trzech punktach
1 -koszt inwestycji jaki Pan zakłada
2- zużycie jakie Pan przewiduje
3 -ile Pan za to zużycie rocznie zapłaci.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Może Pan napisać krótko w trzech punktach
1 -koszt inwestycji jaki Pan zakłada
2- zużycie jakie Pan przewiduje
3 -ile Pan za to zużycie rocznie zapłaci.
Jasne juz pisze:
Koszt inwestycjii jest uzalezniony od potrzeb aczkolwiek mam na dom okreslona sume której nie przekrocze,najwyzej zrezygnuje z ogrodzenia czy tarasu(za rok sie zrobi) Mysle ze mozna by było to okreslic tak:
Ogrzewanie domu-gaz.ogrzewanie wody gaz +solary
Koszt całosci około 11-12 ysięcy.
2.Zużycie jakie moge podac to tylko cwu. wg wczesniejszych rachunków jakieś 12-15m3 ciepłej wody miesiecznie ale zaznaczam ma to byc 50-60stopni.
3.Ja nie wiem ile rocznie zapłace w domu:),ja wiem ile rocznie płaciłem w bloku-pisałem juz o tym we wczesniejszym poście.
ps
Mała korekta,wykopałem wszystkie swoje rozliczenia wody za 2011 rok w bloku mieszkanie 37m2 /4 osoby.
Zuzycie ciepłej wody od 27.12.2010 - 15.12.2011- 107m3x 17,37zł za 1(same podgrzanie wody) m3=1858 zł
zimna woda -247m3(łacznie z zimną do podgrzania)x3,87 zł/1m3= 955 zł