zawór bezpieczeństwa
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
zawór bezpieczeństwa
Czy w zawór bezpieczeństwa można wkręcić jakąś rurkę np pexal żeby ewentualną wodę która z zaworu poleci skierować tam gdzie mi pasuje?
Zawór ma na wylocie gwint wewnętrzny więc chyba można takie coś zrobić, chociaż wiem że są zdania że w zawór bezpieczeństwa nie należy nic wkręcać i "niech sobie kapie jak już ma kapać"
Więc jak to w końcu jest?
Zawór ma na wylocie gwint wewnętrzny więc chyba można takie coś zrobić, chociaż wiem że są zdania że w zawór bezpieczeństwa nie należy nic wkręcać i "niech sobie kapie jak już ma kapać"
Re: zawór bezpieczeństwa
Moim zdaniem nie zmienia to w żaden sposób działania zaworu, wiec mozna wkręcac
Witam.
Jest to zawór bezpieczeństwa,i jeśli zadziałał to trzeba szukać przyczyny.
Tolerowanie tego stanu jest niebezpieczne i może być bardzo drogie.
Na kilka dni możesz sobie coś wkręcić, ale tak żebyś widział że kapie woda.
Jest to zawór bezpieczeństwa,i jeśli zadziałał to trzeba szukać przyczyny.
Tolerowanie tego stanu jest niebezpieczne i może być bardzo drogie.
Na kilka dni możesz sobie coś wkręcić, ale tak żebyś widział że kapie woda.
Zawór bezpieczeństwa jest po to by upuszczał nadmiar ciśnienia. Jeżeli jest ciągły wyciek wody z niego to albo jest źle dobrany albo uszkodzony. Zawór bezpieczeństwa powinien być w zamontowany w grupie bezpieczeństwa wraz z odpowiednio wyregulowanym i zwymiarowanym naczyniem przeponowym. Są specjalne adaptery pod zawór bezpieczeństwa. Gwint służy do podłączenia rurki odprowadzającej wodę w razie otwarcia się zaworu natomiast większość użytkowników popełnia radykalny błąd i jeśli z owego zaworu kapie na własny koszt instalują na min korek tworząc bombę w pomieszczeniu w którym znajduje się urządzenie weń wyposażone.
miki_110 pisze:Czy w zawór bezpieczeństwa można wkręcić jakąś rurkę np pexal żeby ewentualną wodę która z zaworu poleci skierować tam gdzie mi pasuje?
Wydaje mi sie ze nikt nie napisał ze zawór przecieka. chodziło tylko o możliwośc odprowadzenia ewentualnej wody ; ] Pozdrawiam
Nikt też nie napisał że nie można.
Witam, dzięki za odpowiedzi!
Drodzy forumowicze, zawór jest ok, nic z niego nie cieknie, wszystko działa, naczynie przeponowe jest dobrane, ale jak to czasami bywa tak ze dwa razy w roku to jednak ciśnienie z jakiś przyczyn (zbyt duża temp.) podniesie się na tyle że z zaworu jakas tam woda poleci. I pytam o to czy można w zawór wkręcić jakąś rurkę żeby tą właśnie - okazyjnie wylatującą wodę - skierować np wprost na podłoge do kratki a nie żeby mi chlapała po ścianie.
Z waszych postów rozumiem że można tak zrobić?
Drodzy forumowicze, zawór jest ok, nic z niego nie cieknie, wszystko działa, naczynie przeponowe jest dobrane, ale jak to czasami bywa tak ze dwa razy w roku to jednak ciśnienie z jakiś przyczyn (zbyt duża temp.) podniesie się na tyle że z zaworu jakas tam woda poleci. I pytam o to czy można w zawór wkręcić jakąś rurkę żeby tą właśnie - okazyjnie wylatującą wodę - skierować np wprost na podłoge do kratki a nie żeby mi chlapała po ścianie.
Z waszych postów rozumiem że można tak zrobić?
Krótko: TAK możesz tak zrobić pamiętaj jednak żeby wewnętrzna średnica rurki nie była mniejsza od średnicy zaworu termostatycznego.
OK. Dla mnie sytuacja klarowna. Dzięki za odpowiedź.