zawór bezpieczeństwa

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

miki_110
Aktywny
Aktywny

zawór bezpieczeństwa

Post autor: miki_110 »

Czy w zawór bezpieczeństwa można wkręcić jakąś rurkę np pexal żeby ewentualną wodę która z zaworu poleci skierować tam gdzie mi pasuje?
Zawór ma na wylocie gwint wewnętrzny więc chyba można takie coś zrobić, chociaż wiem że są zdania że w zawór bezpieczeństwa nie należy nic wkręcać i "niech sobie kapie jak już ma kapać"

Więc jak to w końcu jest?

somet
Początkujący
Początkujący

Re: zawór bezpieczeństwa

Post autor: somet »

Moim zdaniem nie zmienia to w żaden sposób działania zaworu, wiec mozna wkręcac

stiff
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: stiff »

Witam.
Jest to zawór bezpieczeństwa,i jeśli zadziałał to trzeba szukać przyczyny.
Tolerowanie tego stanu jest niebezpieczne i może być bardzo drogie.
Na kilka dni możesz sobie coś wkręcić, ale tak żebyś widział że kapie woda.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Zawór bezpieczeństwa jest po to by upuszczał nadmiar ciśnienia. Jeżeli jest ciągły wyciek wody z niego to albo jest źle dobrany albo uszkodzony. Zawór bezpieczeństwa powinien być w zamontowany w grupie bezpieczeństwa wraz z odpowiednio wyregulowanym i zwymiarowanym naczyniem przeponowym. Są specjalne adaptery pod zawór bezpieczeństwa. Gwint służy do podłączenia rurki odprowadzającej wodę w razie otwarcia się zaworu natomiast większość użytkowników popełnia radykalny błąd i jeśli z owego zaworu kapie na własny koszt instalują na min korek tworząc bombę w pomieszczeniu w którym znajduje się urządzenie weń wyposażone.

somet
Początkujący
Początkujący

Post autor: somet »

miki_110 pisze:Czy w zawór bezpieczeństwa można wkręcić jakąś rurkę np pexal żeby ewentualną wodę która z zaworu poleci skierować tam gdzie mi pasuje?
Zawór ma na wylocie gwint wewnętrzny więc chyba można takie coś zrobić, chociaż wiem że są zdania że w zawór bezpieczeństwa nie należy nic wkręcać i "niech sobie kapie jak już ma kapać"

Więc jak to w końcu jest?

Wydaje mi sie ze nikt nie napisał ze zawór przecieka. chodziło tylko o możliwośc odprowadzenia ewentualnej wody ; ] Pozdrawiam

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Nikt też nie napisał że nie można.

miki_110
Aktywny
Aktywny

Witam, dzięki za odpowiedzi!

Drodzy forumowicze, zawór jest ok, nic z niego nie cieknie, wszystko działa, naczynie przeponowe jest dobrane, ale jak to czasami bywa tak ze dwa razy w roku to jednak ciśnienie z jakiś przyczyn (zbyt duża temp.) podniesie się na tyle że z zaworu jakas tam woda poleci. I pytam o to czy można w zawór wkręcić jakąś rurkę żeby tą właśnie - okazyjnie wylatującą wodę - skierować np wprost na podłoge do kratki a nie żeby mi chlapała po ścianie.

Z waszych postów rozumiem że można tak zrobić?

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Krótko: TAK możesz tak zrobić pamiętaj jednak żeby wewnętrzna średnica rurki nie była mniejsza od średnicy zaworu termostatycznego.

miki_110
Aktywny
Aktywny

OK. Dla mnie sytuacja klarowna. Dzięki za odpowiedź.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”