wyrównanie starego tynku
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
szefszefow
- Początkujący

wyrównanie starego tynku
Witam!
Robimy u kolegi remont i zdrapujemy stare farby, pod nimi jest troche gipsu i bardzo sypiacy sie tynk z duzymi dziurami i bardzo wiele głebokich pekniec wzdłuz. i mam pytanie co z tym zrobic chcemy to podrownactynkiem gipsowym rotband tylko nie wiem do konca jak i czy trzeba na całych scianach i co potem czy szpachla czy gładz?? i co z tymi peknieciami czy siatke jakas czy co?? prosze o pomoc ogólnie troche sie w tym kumam ale z tym tynkiem nie bardzo wiem jak. i mam jeszcze pytanie czy jak woda z mydłem zmyjemy farbe z niektórych scian i zagruntuje to czy mozna na nie nałozyc gładz?? dziekuje
Robimy u kolegi remont i zdrapujemy stare farby, pod nimi jest troche gipsu i bardzo sypiacy sie tynk z duzymi dziurami i bardzo wiele głebokich pekniec wzdłuz. i mam pytanie co z tym zrobic chcemy to podrownactynkiem gipsowym rotband tylko nie wiem do konca jak i czy trzeba na całych scianach i co potem czy szpachla czy gładz?? i co z tymi peknieciami czy siatke jakas czy co?? prosze o pomoc ogólnie troche sie w tym kumam ale z tym tynkiem nie bardzo wiem jak. i mam jeszcze pytanie czy jak woda z mydłem zmyjemy farbe z niektórych scian i zagruntuje to czy mozna na nie nałozyc gładz?? dziekuje
-
IWB
Re: wyrównanie starego tynku
można wzmocnić tynk specjalnymi środkami ale to droga impreza. 1 litr to 79,00 pln netto a średnie zużycie 0,9-3,0 l/m2 więc jak myślę odpada, co ci mogę poradzić:
zmyć wszystko i dobrze zagruntować najlepiej Cetesitem C...
w bardzo chłonnych powierzchniach polewasz tynk z góry tak aby powstała taka błonka.
potem na całość dajesz siatkę podtynkową i zakładasz knaufa tylko tego maszynowego.
a dalej to gladz i malowanie.
zmyć wszystko i dobrze zagruntować najlepiej Cetesitem C...
w bardzo chłonnych powierzchniach polewasz tynk z góry tak aby powstała taka błonka.
potem na całość dajesz siatkę podtynkową i zakładasz knaufa tylko tego maszynowego.
a dalej to gladz i malowanie.
Odradzam używanie mydła, grunt potem się nie przebije przez mydliny. Generalnie sypiący tynk powinno się zbić i nałożyć nowy a jeśli chcesz go ratować to zagruntuj porządnie, siata i tynk.
Pozdrawiam http://kanremo.wordpress.com/
Pozdrawiam http://kanremo.wordpress.com/
Usunąć wszystko co luźne. Zagruntować dobrym gruntem: jamax, unigrunt, plus, dl 80, .
Załatać dziury albo gipsem szpachlowym, można także klejem gipsowym lub tynkiem gipsowym rotband. Tynk rotband kładzie się minimum 5 mm więc nie polecam po całości bo zrobi się ziarno w miejscach gdzie cieniutko.
Na całość można dać siatkę podtynkową wtopioną w gips szpachlowy, np cekol gs 100, lub gs 150 który można także blichować, lub inny gips szpachlowy. zdrapać wąsy i baty, przelecieć całośc 2 x gotową masą akrylową, delikatnie wyszlifować, zagruntować czystym gruntem wałkiem., pomalować 2-3 razy dobra farbą.
To jest odpowiedź szczegółowa.
Załatać dziury albo gipsem szpachlowym, można także klejem gipsowym lub tynkiem gipsowym rotband. Tynk rotband kładzie się minimum 5 mm więc nie polecam po całości bo zrobi się ziarno w miejscach gdzie cieniutko.
Na całość można dać siatkę podtynkową wtopioną w gips szpachlowy, np cekol gs 100, lub gs 150 który można także blichować, lub inny gips szpachlowy. zdrapać wąsy i baty, przelecieć całośc 2 x gotową masą akrylową, delikatnie wyszlifować, zagruntować czystym gruntem wałkiem., pomalować 2-3 razy dobra farbą.
To jest odpowiedź szczegółowa.
-
szefszefow
- Początkujący

Witam ponownie! troche odswiezam bo w sumie dopiero tera robie ten remont, i zapytam jak dokładniej wypełnic te pekniecia wzdłuz scian?? czy zaciepac to tym rotbande i zaciagnac a potem po tym zaciagnacz siatke na gipsie szpachlowym??
bo wydaje mi sie ze w niektorych miejscach ubytki tynku sa zbyt duze aby je uzupełnic szpachla bo wynosz okolo 1cm głebokosci. i pytanie o ta siatke czy kupic taka jak do laczenia płyt GK z włukna szklanego i tylko zakładac ja w miejscach gdzie sapopekane tynki? dzieki wielkie za odpowiedzi
bo wydaje mi sie ze w niektorych miejscach ubytki tynku sa zbyt duze aby je uzupełnic szpachla bo wynosz okolo 1cm głebokosci. i pytanie o ta siatke czy kupic taka jak do laczenia płyt GK z włukna szklanego i tylko zakładac ja w miejscach gdzie sapopekane tynki? dzieki wielkie za odpowiedzi
-
szefszefow
- Początkujący

Witam ponownie! troche odswiezam bo w sumie dopiero tera robie ten remont, i zapytam jak dokładniej wypełnic te pekniecia wzdłuz scian?? czy zaciepac to tym rotbande i zaciagnac a potem po tym zaciagnacz siatke na gipsie szpachlowym??
- Radosław Krasowski
- Początkujący

- Kontakt:
Witam w pierwszym poście napisałeś, że tynki się sypią więc szczerze mówiąc nie wiem czy nakładanie na nie czegokolwiek ma sens i czy nie lepiej je po prostu skuć. Mimo wszystko jeśli jednak zdecydowałeś się tego nie robić według mnie dobrym materiałem na wypełnianie ubytków jest Knauf goldband, jest bardzo plastyczny i łatwy w obróbce. Jeśli chodzi o siatkę to może być każdy rodzaj ale musi zachodzić po kilka centymetrów na krawędzie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
All these moments will be lost, in time...like...tears...in the rain...
Na pewno nie możesz używać mydłą to wszystko zepsuje
Profesjonalna Firma budowlana oraz Firma remontowa GORĄCO. budujemy domy
Lużny tynk zbić.Powstałe ubytki uzupełnić zaprawą tynkarską,pęknięcia także.Na całość wklej siatkę stosowaną do dociepleń(na całą ścianę) możesz to zrobić na grzebień(8 mm) przy użyciu tynku gipsowego nanoszonego ręcznie(np.-rootband)-wstępnie wszystko wyrównaj blachą,motylkiem.A póżniej masz dwie opcje do wyboru-albo gładż jak chce ci się szlifować lub druga warstwa rootbandu(nie za cienko) i dopracowanie całości na mokro.
Lużny tynk zbić.Powstałe ubytki uzupełnić zaprawą tynkarską,pęknięcia także.Na całość wklej siatkę stosowaną do dociepleń(na całą ścianę) możesz to zrobić na grzebień(8 mm) przy użyciu tynku gipsowego nanoszonego ręcznie(np.-rootband)-wstępnie wszystko wyrównaj blachą,motylkiem.A póżniej masz dwie opcje do wyboru-albo gładż jak chce ci się szlifować lub druga warstwa rootbandu(nie za cienko) i dopracowanie całości na mokro.
-
szefszefow
- Początkujący

dzieki panowie za odpowiedzi ja zrobie tak ze ubytki uzuoelnie rotbandem, a pekniecia ceresitem ct29 +siatka. A potem wszystko 2 razy szpachla doliny nidy i gladz. da rade tak czy nie bardzo?? Bo całe sciany i sufit na siatce to chyba odpada...
-
szefszefow
- Początkujący

dzieki panowie za odpowiedzi, ja zrobie tak ze ubytki uzuoelnie rotbandem, a pekniecia ceresitem ct29 +siatka. A potem wszystko 2 razy szpachla doliny nidy i gladz. da rade tak czy nie bardzo?? Bo całe sciany i sufit na siatce to chyba odpada...
- Radosław Krasowski
- Początkujący

- Kontakt:
Oczywiście, że da radę.Upewnij się tylko czy tynk się nie sypie.
All these moments will be lost, in time...like...tears...in the rain...
-
szefszefow
- Początkujący

dzieki, takie jescze jedno małe pytanieczy te świeze tynki tez musze gruntowac przed szpachla?? i czy gruntowac przed gladzia po szpachli? bo przed malowaniem to wiadomo ze tak.
-
szefszefow
- Początkujący

dzieki, takie jescze jedno małe pytanieczy te świeze tynki tez musze gruntowac przed szpachla?? i czy gruntowac przed gladzia po szpachli? bo przed malowaniem to wiadomo ze tak.