Autonomiczne ogrzewanie w budownictwie wielomieszkaniowym.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Elżbieta M
- Początkujący

Re: Autonomiczne ogrzewanie w budownictwie wielomieszkaniowy
Fajnie,zaczynacie się podkręcać,Ja mam z tego taką korzyść,że wreszcie coś konkretnego piszecie. Te promienniki na ścianach wyglądają imponująco ,ale widzę to tylko w sali konferencyjnej, w hotelu czy w Muzeum Sztuki Nowoczesnej. Czy małe mieszkanko 'udźwignie' taki wystrój. ?
Osobiście jestem za promiennikami ale w pomieszczeniach w których nie jest opłacalne lub możliwe wykonanie ogrzewania tradycyjnego i takie które nie muszą działać całą dobę. Tak jak pani mądrze wspomniała restauracje, bary, hale, biura itp. Grzeją ludzi kiedy trzeba szybko i bezboleśnie. Nadal się zastanawiam co kładziecie pod magiczne maty żeby ciepło ukierunkować.
To pytanie, chyba nie do Pani Elżbiety? Zaletą naszych folii jest promieniowanie całą powierzchnią, a zakłada się ją np. pod panele w pokoju całym, no z wyjątkiem ok. 15 cm od ścian. Zatem ciepło promieniuje od podłogi na całe pomieszczenie.Bolas pisze:Nadal się zastanawiam co kładziecie pod magiczne maty żeby ciepło ukierunkować.

Rozumie że jeżeli mam w mieszkaniu strop czyli dla mnie podłogę na której chcę umieścić panele to jedynym izolatorem który nie ukierunkuje ciepła w stronę sufitu sąsiad pode mną jest pianka grubości 0,5cm?? Czy znów źle to rozumie?
-
Elżbieta M
- Początkujący

Pytanie kieruję do Pani Enerbau:Mam na podłodze starą klepkę dębową., chciałabym ją zachować.Jeśli dobrze zrozumiałam, trzeba ją zdjąć,położyć folię grzewczą ,coś tam,coś tam i ułożyć parkiet ponownie? I to wszystko?/oczywiście tak w skrócie/.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ma Pan 100% racji - pisanie o "ukierunkowaniu" ciepła w podłodze 5-cio mm pianka czy jeszcze lepiej alu folią - to coś co się do komentowania nie nadaje.Bolas pisze:Rozumie że jeżeli mam w mieszkaniu strop czyli dla mnie podłogę na której chcę umieścić panele to jedynym izolatorem który nie ukierunkuje ciepła w stronę sufitu sąsiad pode mną jest pianka grubości 0,5cm?? Czy znów źle to rozumie?
Pani Elżbieto zapraszam na priv.Elżbieta M pisze:Pytanie kieruję do Pani Enerbau:Mam na podłodze starą klepkę dębową., chciałabym ją zachować.Jeśli dobrze zrozumiałam, trzeba ją zdjąć,położyć folię grzewczą ,coś tam,coś tam i ułożyć parkiet ponownie? I to wszystko?/oczywiście tak w skrócie/.
Z poważaniem
Enerbau
Panie Bolas, po raz któryś nie chce mi się pisać, więc wklejam fragment z poprzedniego tematu. Pewno go i tak Pan czytał: "Innowacyjność polega na niskotemperaturowym zastosowaniu folii, a tym samym nie jest konieczne wykonywanie grubych izolacji termicznych w podłożu albo w suficie. Według różnych producentów folii karbonowej, można używać jako izolacji cieplnej i akustycznej różne materiały jak pianka poliuretanowa, styropian pokryty alufolią, albo też płyty depronowe lub inne.'' Inwestor zawsze jest o tym poinformowany i on o tym decyduje my tylko podpowiadamy możliwość wyboru i zalety i wady.
Pan to jakby jednym frontem z Panem TB
Pan ma promienniki i bardzo fajnie. Życzę naprawdę wszystkiego najlepszego. Nie jesteśmy Pana wrogiem 
Pan to jakby jednym frontem z Panem TB
Nie. Rozumiecie mnie źle. Jestem jak najbardziej otwarty na wszelkiego rodzaju nowinki. Owszem nie ukrywam że jestem za twierdzeniami pana TB ale nie zawsze się z nim zgadzam w 100%. Chciałbym jednak wiedzieć jak "niska" temperatura ogrzewania wpływa na niskie przenikanie i niskie straty ciepła. Idąc tym tropem jeżeli umieszczę ogrzewania o czynniku grzewczym 21stC to nie powinienem mieć żadnych strat. Jestem prostym człowiekiem i staram się klientom w jak najprostszy sposób wytłumaczyć rację danego systemu. Lubię mieć rację ale nie lubię być zaskakiwany pytaniami na które nie znam racjonalnej i prostej jak na zwykłego człowieka rozum odpowiedzi.
Ale po co Pan ma tłumaczyć klientom , skoro Pan nie ma folii grzewczych.Nie musi Pan nas wyręczać. Proszę ich wysłać do nas , a otrzymają wyczerpujące odpowiedzi.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Mam folie i mam termostaty z pirometrem ( będąc na ścianie mierzą temperaturę powierzchni podłogi) bo inne się do folii pod wykładzinę czy parkiet nie nadają.
Nieporozumienie. Ta odpowiedź była do Pana Bolasa.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
IWB
ciekawie się temat rozkręca
no właśnie a co z termoizolacją wewnętrzną np. z aktywnych kapilarnie
materiałów krzemianowowapiennych i wysokiej izolacyjności termicznej z pianek organicznych, gdzie wspólczynnik = 0,031 W/mK przy grubości izolacji tylko 3,5cm.
Bez wilgoci, mokrych ścian, grzybów i pleśni w mieszkaniu (oczywiście przy działającej wentylacji)
Co sądzicie czy termoizolacja wewnętrzna oraz maty na podczerwień mają sens przy redukcji kosztów ogrzewania np. mieszkania w bloku.
może to faktycznie wyjście na energo oszczędne mieszkania w blokach przecież to miliony lokali w całej polsce.Czy grzejniki c.o pozostaną tylko elementem wystroju wnętrz.
Kiedy będziemy mogli powiedzieć .... " zobacz synku - tak wygląda kaloryfer, relikt minionej epoki grzewczej"
Mało się mówi o tym ale coraz więcej osób pyta jak oszczędniej gospodawrować ogrzewaniem w bloku.
no właśnie a co z termoizolacją wewnętrzną np. z aktywnych kapilarnie
materiałów krzemianowowapiennych i wysokiej izolacyjności termicznej z pianek organicznych, gdzie wspólczynnik = 0,031 W/mK przy grubości izolacji tylko 3,5cm.
Bez wilgoci, mokrych ścian, grzybów i pleśni w mieszkaniu (oczywiście przy działającej wentylacji)
Co sądzicie czy termoizolacja wewnętrzna oraz maty na podczerwień mają sens przy redukcji kosztów ogrzewania np. mieszkania w bloku.
może to faktycznie wyjście na energo oszczędne mieszkania w blokach przecież to miliony lokali w całej polsce.Czy grzejniki c.o pozostaną tylko elementem wystroju wnętrz.
Kiedy będziemy mogli powiedzieć .... " zobacz synku - tak wygląda kaloryfer, relikt minionej epoki grzewczej"
Mało się mówi o tym ale coraz więcej osób pyta jak oszczędniej gospodawrować ogrzewaniem w bloku.
Witam!ITB pisze:ciekawie się temat rozkręca
Kiedy będziemy mogli powiedzieć .... " zobacz synku - tak wygląda kaloryfer, relikt minionej epoki grzewczej"![]()
Oj, już niektórzy tak mogą powiedzieć. Na dowód wysyłam zdjęcie. Proszę zwrócić uwagę na kaloryferek w tle.

Bo system wasz ma już kilka lat i nie jest mi obcy (nie tylko wy macie do niego dostęp) ale jak słyszę że ktoś proponuje jako izolację piankę pod parkiet to mi flaki skręca. Dlatego będziecie ostatnią firmą której nie poleciłbym nawet wrogowi.
Kiedyś miałem sytuację z murarzem który wybudował inwestorowi dom. Zapytałem dlaczego nadproża są na takiej wysokości że klient ma 5cm na wylewkę i ani grama na styropian a chce mieć na górze podłogówkę. Powiedział że jego kolega robi centralne i nie ma z tym problemu bo daje na spód maty zagrzejnikowe grubości 0,5cm i też grzeje.
Kiedyś pod łóżka przynosili kamienie z ognia i też grzało. Powodzenia z takimi firmami jak WY które stawiają na sprzedaż nie doradztwo - no chyba że doradzacie tylko w jednym "moja racja jest najmojsza" bo macie niemałe pieniądze ze sprzedaży. Tyle mam do powiedzenia w tym temacie sami sobie strzelacie w stopę wypowiedziami: "na priv" "przyślij ich do mnie" to znaczy że coś ukrywacie i nie jesteście w stanie obronić swoich tez.
Kiedyś miałem sytuację z murarzem który wybudował inwestorowi dom. Zapytałem dlaczego nadproża są na takiej wysokości że klient ma 5cm na wylewkę i ani grama na styropian a chce mieć na górze podłogówkę. Powiedział że jego kolega robi centralne i nie ma z tym problemu bo daje na spód maty zagrzejnikowe grubości 0,5cm i też grzeje.
Kiedyś pod łóżka przynosili kamienie z ognia i też grzało. Powodzenia z takimi firmami jak WY które stawiają na sprzedaż nie doradztwo - no chyba że doradzacie tylko w jednym "moja racja jest najmojsza" bo macie niemałe pieniądze ze sprzedaży. Tyle mam do powiedzenia w tym temacie sami sobie strzelacie w stopę wypowiedziami: "na priv" "przyślij ich do mnie" to znaczy że coś ukrywacie i nie jesteście w stanie obronić swoich tez.